Nibud leert u omgaan met geld

Recessie

Elk centje telt

Door de recessie staat het omgaan met geld volop in de belangstelling. In 1979 stond de economie er ook niet zo goed voor en 19% van de gezinnen hadden toen financiële problemen. In dat jaar is het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) ontstaan uit drie organisaties die zich met financiën van particulieren bezig hielden. Op 18 oktober 2009 bestond het Nibud 30 jaar.

Het 30-jarig bestaan werd in het Geldmuseum gevierd met een symposium waarvan het thema "de huishoudportemonnee in verleden, heden en toekomst" is. Tijdens die viering had het Nibud hoog bezoek, want prinses Maxima was er bij aanwezig. Bij het Nibud draait het om de huishoudportemonnee. De munten en biljetten in de huishoudportemonnee zijn grotendeels vervangen door plastic kaartjes, maar de gezinnen hebben nog steeds, of misschien juist daardoor, dezelfde financiële problemen. Veel huishoudens hebben een lening lopen, kopen iets op afbetaling of met een creditcard, staan regelmatig rood of komen in aanmerking voor een schuldregeling. Uit een meting van betalingsachterstanden in 2011 komt naar voren, dat in Nederland 2 miljoen huishoudens betalingsachterstand heeft.

Waardoor kan je financiële problemen krijgen?

In deze tijd kan je zomaar je baan verliezen. Je vaste lasten gaan door, je krijgt minder geld in handen, je probeert zuiniger aan te doen, maar je komt er toch niet uit. Niet alleen het verliezen van een baan kan de oorzaak van financiële problemen zijn. Als je rond zou vragen, krijg je misschien wel honderd verschillende redenen te horen waarom de inhoud van de huishoudportemonnee niet (meer) toereikend is. Hoe je er ook tegenop kunt zien, ook financiële problemen zijn er om opgelost te worden en daar kan je best wat hulp bij gebruiken.

Wat doen het Nibud?

Je kunt het al lezen in de naam. Het Nibud geeft budgetvoorlichting.

Enkele voorbeelden:

  • De cursus "Omgaan met geld" bestaat al tien jaar. Het is één van de belangrijkste instrumenten van het Nibud en heeft al veel mensen geholpen.
  • Leren omgaan met geld begint al op jonge leeftijd en veel ouders hebben moeite met het begeleiden van hun kind. Daarom wordt er ook voorlichting over financiële opvoeding gegeven. Bijvoorbeeld over het geven zakgeld of het betalen van kostgeld
  • Nibudjong.nl geeft informatie aan jongeren over geldzaken.
  • Bij de webwinkel kan je brochures en ander informatiemateriaal bestellen.
  • Het ideaal van het Nibud is dat het leren omgaan met geld op school als vast onderdeel van de lessen zal worden gegeven. Helaas is dat nog niet het geval.

Het Nibud ondersteunt professionals

Het instituut ondersteunt professionele krachten met informatiemateriaal. Verzorgt opleidingen en trainingen en organiseert kennisplatforms. Dit alles om deskundigheid te vergroten bij hen die beroepsmatig met budgetbegeleiding te maken krijgen.

Het Nibud onderzoekt

Verder wordt er veel onderzoek gedaan naar het financiële wel en wee van huishoudens. Niet alleen dat van de "modale" huishoudens, maar ook van financieel kwetsbare groepen. Je kunt hierbij denken aan onderzoek naar de ontwikkeling van de koopkracht, de woonlasten of het niet-gebruik van landelijke regelingen. Of onderzoek op maat in opdracht van gemeenten en andere instellingen.

Het Nibud is nog steeds nodig

Tijdens het meer dan 30-jarig bestaan is er veel werk verzet door de mensen van het instituut. Door deze tijd van recessie zullen zij voorlopig niet met de armen over elkaar kunnen gaan zitten.

Lees ook: ABC van het besparen.