Nieuw idee in strijd tegen voedselverspilling wekt interesse van VN

Inleiding

Het jaar 2014 zou het Europese Jaar tegen de Voedselverspilling moeten worden. Een Portugese organisatie, met de naam “Zero Desperdício”, blijkt een waardevolle bijdrage te leveren in de strijd tegen verspilling van voedsel. De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties heeft interesse getoond in hun simpele, doeltreffende en innovatieve werkwijze en is welwillend om het idee te exporteren naar andere landen.

Oprichting “Zero Desperdício” tegen voedselverspilling

In Portugal verdwijnen er, naar schatting, dagelijks 50.000 goede (restaurant) maaltijden in vuilnisbakken. Op 16 april 2012 is de Portugese beweging “Zero Desperdício” opgericht om deze voedselverspilling te bestrijden. Dit project is van start gegaan in Lissabon, Loures, Sintra en Cascais.

Twee en een half jaar later: ruim 1.253.084 maaltijden zijn gered

In een tijdsbestek van twee en een half jaar heeft de beweging “Zero Desperdício” al ruim 1.253.084 van dit soort goede maaltijden kunnen redden ten behoeve van de families binnen deze vier gemeenten die deze extra hulp goed kunnen gebruiken.

Welke maaltijden komen in aanmerking?

De organisatie “Zero Desperdício” richt zich op het voedsel met naderende houdbaarheidsdata, het voedsel dat de keukens nooit heeft verlaten en het voedsel dat nooit is blootgesteld aan klanten.

Wie doneren deze maaltijden?

De beweging “Zero Desperdício” werkt inmiddels samen met ruim honderd partners, zoals supermarkten en hypermarkten, restaurants, ziekenhuizen, hotels, scholen, bedrijfskantines maar ook het Parlement en de Bank van Portugal. Deze partners doneren hun maaltijden (die nooit eerder zijn geserveerd) aan ongeveer veertig welzijnsinstellingen in de vier betrokken gemeenten Lissabon, Loures, Sintra en Cascais. Deze instellingen zorgen er vervolgens voor dat de maaltijden terecht komen bij de betreffende, geselecteerde families.

Steeds meer bedrijven willen zich aansluiten bij “Zero Desperdício” om voedsel te doneren.

Herinterpretatie van wet

Voorafgaand aan de oprichting van “Zero Desperdício” bestond er een wet in Portugal die het niet toeliet om reeds bereidde maaltijden te herstellen voor gebruik. Een herinterpretatie van deze wet bleek gelukkig voldoende te zijn om de enorme verspilling van voedsel aan te kunnen pakken.

Geen geld in omloop

Een van de vernieuwende aspecten is dat er bij de uitvoering van dit project geen geld in omloop is.

Hoe verloopt dit in de praktijk?

De lokale autoriteiten van de vier gemeenten kiezen enerzijds de hulpbehoevende gezinnen binnen hun gemeente en anderzijds de geschikte lokale welzijnsinstellingen die de maaltijden kunnen verzamelen, transporteren en afleveren, rekening houdend met het “criterium van nabijheid” om kosten te besparen en reistijden minimaal te houden.

Gelddonaties zijn niet nodig (en worden ook niet geaccepteerd) omdat men gebruik maakt van de al bestaande lokale vervoerslijnen en middelen.

Idee exporteren naar andere landen

De belangrijkste doelstelling van “Zero Desperdício” is om het project uit te breiden door het hele land. Volgens de projectleider, António Costa Pereira, is de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties geïnteresseerd en bereidwillig om het concept te exporteren naar andere landen.

Mogelijk zal Brazilië het eerstvolgende land zijn dat een dergelijk project tot uitvoering zal brengen.

Conclusies

De initiatiefnemers van de Portugese beweging “Zero Desperdício” hebben de afgelopen twee en een half jaar aangetoond dat zij een simpele, unieke en doeltreffende methode hebben bedacht om voedselverspilling te bestrijden.

Altijd rekening houdend met het “criterium van nabijheid”, zijn in vier Portugese gemeenten ruim 1.253.084 (nooit eerder geserveerde) maaltijden opgehaald bij honderd bedrijven en instanties, vervolgens vervoerd naar lokale welzijnsinstellingen om tot slot uitgedeeld te worden aan, door lokale autoriteiten, geselecteerde families binnen deze vier gemeenten. Bij de uitvoering van dit project is geen geld in omloop geweest en is er altijd gebruik gemaakt van lokale, al bestaande, vervoerslijnen en overige middelen.

De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties is geïnteresseerd in dit innovatieve concept en bereidwillig om het idee te exporteren naar andere landen. Het project “Zero Desperdício” zal binnen Portugal worden uitgebreid en naar alle waarschijnlijkheid ook de landsgrenzen overschrijden. Mogelijk is Brazilië het eerstvolgende land dat dit idee zal overnemen.

Zie onderstaande link voor het (actuele) aantal geserveerde maaltijden in Portugal:

http://www.zerodesperdicio.pt/