Nieuwe HBO opleiding Medische Hulpverlening

Nieuwe HBO opleiding Medische Hulpverlening

Met de HBO opleiding Medische Hulpverlening word je hulpverlener op de operatiekamer (anesthesie), op de spoedeisende hulp of in de ambulancezorg. Deze opleiding wordt aangeboden op de faculteit Gezondheidszorg van Hogeschool Utrecht en op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. In september 2010 is de opleiding voor het eerst gestart.

Het eerste jaar

In het eerste jaar moet je veel leren over het menselijk lichaam, gezondheid, ziekten en over onderkoeling. Je leert hoe je een diagnose moet stellen en hoe je essentiële lichaamsfuncties bewaakt. Ook leer je laboratoriumwaarden interpreteren en hoe je met meetapparatuur om moet gaan. Natuurlijk leer je ook hoe je moet ingrijpen door het vak basisreanimatie. Het is belangrijk dat je een ingewikkelde klacht van een patiënt kunt vertalen naar een heldere diagnose. Ook leer je hoe je eenvoudig lichamelijk onderzoek moet doen.

Er zijn een aantal basisvakken die je volgt, zoals: basic life support (basisreanimatie), meten en bewaken van vitale functies, medische aandoeningen en patiënten in hun omgeving en verschillende levensfasen. Bij medische aandoeningen leer je bijvoorbeeld hoe je infectieziekten, levensbedreigende overgevoeligheidsreacties en een acute buik herkent. Ook leer je veel over hart- en longaandoeningen.

De opleiding is zeer praktijkgericht. In het eerste jaar loop je twee oriënterende stages in twee verschillende werkomgevingen. Iedere stage duurt twee weken en je mag zelf kiezen waar je deze stage wilt lopen. Je kunt op de afdeling spoedeisende hulp stage lopen, bij een ambulancedienst of in de operatiekamer. De derde stage is vrijwilligerswerk van 140 uur in een instelling van de gezondheidszorg. In de school zelf worden ook veel praktijksituaties nagebootst zodat je de praktijk goed onder de knie krijgt.

Tweede jaar

In het tweede jaar werk je de basis verder uit. Als medische hulpverlener ben je breed inzetbaar en heb je daarom ook ruime carrièrekansen. Er wordt veel stage gelopen in het tweede jaar. Je loopt een zorgstage als verpleeghulp van 140 uur. Deze zorgstage loop je in een ziekenhuis of een verpleeghuis en in een psychiatrische instelling. Daarnaast loop je nog acht weken stage: viermaal twee weken of tweemaal vier weken. Hier kun je weer zelf kiezen of je voor de spoedeisende hulp kiest, de operatiekamer of de ambulancezorg.

In het tweede jaar krijg je ook stressmanagement en je leert hoe je de hulpverlening organiseert in complexe situaties. Erg belangrijk op deze opleiding is ingrijpen. Je moet snel beslissingen kunnen nemen.

Derde en vierde jaar

Het derde jaar is een belangrijk jaar. In het derde jaar kies je een keuzerichting. Je kiest tussen: hulpverlener spoedeisende hulp, hulpverlener in de ambulancezorg of hulpverlener in de operatiekamer. Ook heb je een vrije keuzeruimte van zes maanden. In deze 6 maanden mag je zelf de vakken kiezen die je graag wilt volgen. Het voordeel van deze opleiding is dat je vakken kunt kiezen van een tweede keuzerichting kunt kiezen. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor de operatiekamer? Dan kun je in het derde jaar ook vakken kiezen uit de spoedeisende hulp of de ambulancezorg. Zo ben je na je studie breed inzetbaar en worden je carrièrekansen verhoogd. Je kunt ook kiezen voor een minor uit de gezondheidszorg en dan ben je daar 6 maanden mee bezig.

In het vierde jaar loop je weer veel stages en doe je een afstudeeropdracht, die je op je stageplek uitvoert. Voor je afstuderen zoek je een concreet onderwerp dat speelt in het werkveld en je bedenkt daarvoor een innovatie.

Toelatingseisen

Je bent met alle profielen toelaatbaar van havo en vwo. Ook ben je met een diploma op niveau 4 MBO direct toelaatbaar. De opleiding hanteert wel een intakeprocedure en wil in de toekomst een numerus fixus (loting) gaan invoeren.

Conclusie

De opleiding Medische Hulpverlening is zeer praktijkgericht en je leert de basiskennis van de gezondheidszorg. Je kunt met deze opleiding hulpverlener op de spoedeisende hulp worden, in de operatiekamer of in de ambulancezorg. Na je opleiding ben je Medisch Hulpverlener en mag je jezelf Bachelor of Health (B Health) noemen.