Nieuwe of tweedehands auto kopen

Inleiding

Het kopen van een nieuwe of tweedehands auto is een grote aanschaf en daar moet je goed over nadenken. Of je nu een nieuwe auto of een tweedehands auto koopt, er zijn een aantal factoren waar je goed op moet letten. Lees meer

Nieuwe auto

Als je een nieuwe auto wilt kopen heb je meestal wel een behoorlijke lijst met wensen. In de meeste gevallen heb je voorkeur voor een bepaald soort automerk en weet je welk model auto je wilt kopen. Weet je ook welke kleur je het liefste zou willen hebben en weet je welke accessoires je wel of niet wilt hebben. Je hebt een hele lijst met wensen voor de nieuwe auto.

Tegenwoordig is het mogelijk om een nieuwe auto te kopen voor een bedrag rond de 7.500 euro. Er wordt genoeg reclame over gemaakt. Bedenk wel dat dit bedragen zijn waarbij nog van alles bijkomt. Het is als het ware een kale prijs. Bedenk overigens ook dat de aanschaf van een goedkope auto, zonder enige vorm van luxe, ook nadelen kan hebben. Bij het inruilen van deze auto zal de inruilprijs niet veel zijn.

Het kopen van een nieuwe auto

Hieronder tref je een aantal factoren aan waarop je moet letten bij de aanschaf van een nieuwe auto. Let wel, wij hebben het hier over het kopen van een nieuwe auto en niet over het kopen van een tweedehands auto.

Tip 1

Bedenk waarvoor je de auto gebruikt. Gebruik je de auto eigenlijk alleen voor korte afstanden en maak je dus niet veel kilometers dan kan het verstandig zijn om een auto te kopen die vrij is van wegenbelasting.

Tip 2

Zorg dat je niet één maar verschillende offertes in handen hebt alvorens een beslissing te maken.

Tip 3

Probeer eerst een goede korting te regelen alvorens je zegt dat je nog een auto hebt om in te ruilen. Het beïnvloedt de korting anders negatief.

Tip 4

Bedenk dat bepaalde onderdelen van een auto zorgen dat de waarde van een auto standvastiger blijft. Hiermee bedoelen wij dan bijvoorbeeld airconditioning, metallic lak en niet geheel onbelangrijk stuurbekrachtiging.

Tip 5

Bekijk de leveringsvoorwaarden en de garantie.

Tip 6

Bedenk dat een grotere auto meer kosten met zich meebrengt (wegenbelasting, benzine, verzekering) dan een kleinere auto. Koop je een zuinige auto, dan zal dit voordelig zijn voor de benzine, wegenbelasting, verzekering en wellicht ook in de aanschafprijs van de auto.

Het kopen van een tweedehands auto

Bij het kopen van een tweedehands auto gelden weer andere eisen dan bij het kopen van een nieuwe auto. Het vergt tevens een andere manier van handelen. Waar let je nu op bij het kopen van een tweedehands auto. Hieronder een aantal tips.

Tip 1

Koop een auto bij een erkende dealer of autobedrijf en niet bij het bekende oude dametje.

Tip 2

Probeer na te gaan hoeveel eerdere eigenaren de auto heeft gehad en hoeveel onderhoud er aan de auto is gepleegd. Het is dus belangrijk om de geschiedenis van de auto na te gaan.

Tip 3

Kijk of de auto APK is gekeurd en probeer de kilometerstand van de auto te achterhalen.

Tip 4

Val niet alleen voor de prijs en de kleur maar kijk verder dan je neus lang is. Kijk naar de banden van de auto, of er veel roest aan of onder de auto zit en op eventueel verschil van kleur op de auto, meestal duidt dit namelijk op in het verleden geleden schade.

Tip 5

Maak een proefrit met de auto en kijk of alles goed werkt en luister naar eventuele geluiden die er niet horen te zijn.

Tip 6

Vertrouw je het nog niet? Laat je auto dan keuren door een onafhankelijk orgaan

Tip 7

Heb je garantie op je auto. Zo ja, hoe lang en waarop?

Tip 8

Onderhandelingstechnisch is het altijd verstandig eerst een prijs overeen te komen alvorens je met je oude auto op de proppen komt om in te ruilen.