Nijmegen, de oudste stad van Nederland

Inleiding

Nijmegen, één van de Nederlandse steden die beweert de oudste stad van Nederland te zijn, is een plaats bij uitstek om een heerlijk dagje uit te plannen. Met haar rijke historie en de vele bezienswaardigheden is er keus te over.

Na een stukje geschiedenis volgt een top 10 van bezienswaardigheden die Nijmegen rijk is. Daarnaast is Nimwèège, zoals de Nijmegenaren haar noemen, een uitstekende plek om heerlijk te fietsen of te wandelen.


Een korte geschiedenis

Nijmegen is een stad van ruim 161.000 inwoners, die gelegen is in de provincie Gelderland. Daarnaast is Nijmegen gelegen aan de rivier de Waal.

Nijmegen werd ongeveer in de 5e eeuw na Christus gesticht door de Romeinen en kreeg de latijnse naam Noviomagus, wat Nieuwe Vlakte betekend. Uit de tijd van de Romeinse overheersing zijn nog enkele onderdelen bewaard gebleven en nog steeds worden er bij opgravingen romeinse ontdekkingen gedaan.

Door de eeuwen heen die volgden groeide Nijmegen uit tot een stad en kreeg in 1230 na Christus stadsrechten toegewezen.

Net als veel andere steden kwam ook Nijmegen niet ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog. Het centrum van Nijmegen raakte zwaar beschadigd tijdens een bombardement van geallieerden.

Na de Tweede Wereldoorlog begon men met de wederopbouw en nam de groei van Nijmegen sterk toe.

Top 10 van bezienswaardigheden

1. Het Valkhof en Museum Het Valkhof

Voor wie van natuur en cultuur houdt, is het Valkhof en het gelijknamige museum een aanrader. Het Valkhof bevindt zich aan de oostkant van de stad en is een natuurlijke heuvel. Het uitzicht vanaf hier is erg mooi. Je ziet hier de rivier de Waal en zijn bruggen, verschillende delen van Nijmegen en in de verte kun je zelfs een stukje van de Veluwe zien.

Museum Het Valkhof bestaat sinds 1999 en heeft één van de belangrijkste archeologische collecties van ons land. De collecties bestaan vooral uit Romeinse artefacten.

2. Natuurmuseum Nijmegen

Gevestigd in een Rijksmonument, herbergt het Natuurmuseum Nijmegen tal van dieren, planten en stenen uit het Gelderse rivierengebied. Met zijn grote collectie geeft het Natuurmuseum Nijmegen een goed beeld van de natuur in het Gelderse rivierengebied.

3. Belvédère

Aan de oostzijde van Het Valkhof bevind zich Belvédère, een uitkijktoren uit de 15e eeuw. Belvédère is een overblijfsel van de Stadswallen die in 1888 gesloopt werden. Deze Stadswallen werden gesloopt om zo de stad Nijmegen ruimte te geven om te groeien.

Belvédère is benoemd tot Rijksmonument en heeft een restaurant waar men van het mooie uitzicht kan genieten.


4. Botanische tuin Hortus Arcadië

In Park Brakkenstein bevind zich Hortus Arcadië, een botanische tuin. Eind jaren 60 begin jaren 70 zetten biologen van de Katholieke Universiteit de botanische tuin op. In de jaren 80 raakte de botanische tuin in verval, maar toen Hortus Arcadië in 1999 het beheer overnam kwam daar een einde aan. De tuin werd opgeknapt en uitgebreid en is vandaag de dag een leuke trekpleister.

5. Sint Stevenskerk

De oudste en grootste kerk van Nijmegen is de Sint Stevenskerk, ook wel de Grote Kerk genoemd. Alhoewel Nijmegen overwegend katholiek is, is de meest prominente kerk van de stad Nederlands-hervormd. De Sint Stevenskerk aan de Hundisburg dateert uit de 13e eeuw, maar stond hiervoor aan het Kelfkensbos.


6. Kronenburgerpark

Vlakbij het treinstation en in het centrum van Nijmegen ligt het Kronenburgerpark. Ook het Kronenburgerpark is een Rijksmonument en zeker een bezoekje waard.

In het Kronenburgerpark zijn nog de resten van een middeleeuwse omwalling te vinden in de vorm van De Kruittoren.

Het Kronenburgerpark is ook bekend van het gelijknamige liedje dat Nijmegenaar Frank Boeijen ooit zong.

7. Velorama

Nijmegen beschikt over het enige fietsmuseum van Nederland, het Velorama. Het Velorama is te vinden in een historisch pand dat deel uitmaakt van de Vestingwerken en bestaat sinds 1981.

Het Velorama beschikt over een collectie van 250 modellen. Van deze 250 modellen zijn er velen historisch en zelfs niet meer in de handel.


8. Vierdaagse van Nijmegen

Wie aan Nijmegen denkt, denkt ongetwijfeld aan de Vierdaagse van Nijmegen. Dit jaarlijks terugkerende evenement bestaat al sinds 1 september 1909. Toen startte het nog in september, maar tegenwoordig is de vaste startdatum altijd de derde dinsdag van juli. Het evenement is het grootste wandelevenement ter wereld.

9. Vierdaagsefeesten

Samenhangend aan de Vierdaagse van Nijmegen, zijn de Vierdaagsefeesten. Deze worden sinds 1969 jaarlijks rondom de Vierdaagse van Nijmegen georganiseerd en beginnen al voor de start van het evenement.

Voor wie niet van drukte houdt zijn de Vierdaagsefeesten niet aan te raden, jaarlijks trekt het evenement namelijk 1 miljoen bezoekers. Op verschillende grote en kleine podia treden artiesten op en in de avond na de start van de Vierdaagse word er een groot vuurwerk afgestoken.

10. De Waag

De Waag, gelegen aan de Grote Markt in Nijmegen, is ook zeker een bezoekje waard. Ooit was dit een plek waar een bloeiende handel plaatsvond. Het gebouw dateert uit 1612-1613, maar is in de loop der eeuwen soms drastisch gewijzigd.