Nu beleggen in relatief zwakkere munten

Inleiding

Zowel de economsiche als de financiële crisis die met de bankenkwesties nog feller de kop opsteken, schudden het financiële landschap grondig door mekaar. Ondanks deze crisis houdt het investeren in (vreemde) munten bijzonder goed stand. Vele beleggers kiezen daarbij begrijpelijk voor de sterkste munten, maar is dat eigenlijk wel zo verstandig? Voorbeelden hiervan zijn zowel de Noorse als de Zweedse kroon en in mindere mate ook de Nieuw- Zeelandse en Australische dollar. Met beleggen in verschillende vreemde munten willen beleggers hun financiële risico's zoveel mogelijk beperken. Maar in hoeverre zit er nog groei in die munten die de voorbije jaren al zo'n hoge vlucht namen in vergelijking met de euro? Aan dit financiële sprookje komt ooit een einde, en volgens kenners is deze tijd niet meer zover af. Hoe beleg je het best in financieel woelige tijden, en welke munten zijn het aantrekkelijkst?

Opbrengst sterkste munten kan alleen maar dalen

Velen beleggen nog steeds hun kapitaal in de sterkste munteenheden. Dat is ook logisch, maar in financieel onzekere tijden is dat lang niet altijd het geval. De meeste beleggers kiezen meer en meer voor munteenheden van niet Europese landen. Daarbij speelt de verdere verschrompeling van de euro uiteraard een erg belangrijke rol. Vraag is echter hoe lang de sterkste munten hun waardestijging nog kunnen volhouden. Financiële deskundigen zijn eensgezind over het feit dat zowel de Zweedse en de Noorse kroon als de Nieuw- Zeelandse en Australische dollar hun hoogtepunt hebben bereikt, en in de toekomst alleen maar van hun waarde kunnen verliezen. Het wordt dus de allerhoogste tijd dat deze beleggers andere horizonten opzoeken voor het definitief te laat is.

Kiezen voor minder stevige munten

Vooruitziende beleggers kijken dan ook uit naar andere munten om hun investeringen maximaal te laten renderen. Munten die de komende maanden alleen maar kunnen stijgen in waarde zijn die munten die de voorbije periode om de meest uiteenlopende redenen in waarde daalden. Dat is onder andere het geval met de Turkse lire en de Poolse zloty. Deze twee munteenheden kregen de voorbije maanden forse klappen als gevolg van de politieke instabiliteit in deze twee landen. Daar kwam, met de jongste verkiezingen, duidelijk verandering in. En zowel de Turkse als de Poolse economie staat momenteel opvallend sterk in hun schoenen. Inzoverre zelfs dat ze van de huidige crisis in de overige Europese landen weinig of geen nadeel ondervinden, wel integendeel. De Zuid- Afrikaanse munteenheid de rand is in hetzelfde geval. Deze bij beleggers erg populaire munt verloor de voorbije vijf jaar maar liefst bijna veertig procent van zijn waarde, zodat algemeen wordt aangenomen dat ook deze munt nu alleen maar in waarde kan stijgen. Ben je deze mening toegedaan, en wil je beleggen in deze munten, koop ze dan bij betrouwbare en kredietwaardige uitgevers, zoals de Europese Investeringsbank.

Kleiner risico met termijnrekening

Is beleggen in vreemde munten voor jou té risicovol, overweeg dan het openen van een termijnrekening waarvoor je in iedere bankinstelling terecht kan. Met het openen van zo een termijnrekening heb je de keuze tussen een vaste en een variabele rentevoet, zodat je in dit geval ook een roerende voorheffing van vijftien procent moet betalen. Kies je voor een termijnrekening in bijvoorbeeld Turkse lire of Poolse Zloty, dan moet je er ook rekening mee houden dat je niet kan genieten van het fiscaal aantrekkelijk voordeel van een klassieke spaarrekening.