Ontslag tijdens je proeftijd

Inleiding

Als je voor het eerst bij een nieuwe baan gaat beginnen, heb je over het algemeen eerst een proeftijd. Een proeftijd werkt twee kanten op. Aan de ene kant kan je zelf kijken of het werk je bevalt. Aan de andere kant kan je werkgever kijken of jij bevalt. Wanneer je in je proeftijd al weet dat de baan niks voor jou is, dan mag je ontslag nemen. Je zit dan niet vast aan een opzegtermijn, maar je hebt ook geen recht op een vergoeding of ww-uitkering. Maar mag je zelf zomaar ontslagen worden in je proeftijd of zijn daar regels voor? Wat wil je weten over ontslag tijdens je proeftijd?

Hoe lang duurt een proeftijd?

In principe mag een werkgever zelf bepalen hoe lang de proeftijd duurt. Bij de meeste werkgevers is dit een maand. Het hangt van je contract af hoe lang de proeftijd maximaal mag zijn.

  • Krijg je een contract voor bepaalde tijd korter dan twee jaar, dan heb je maximaal één maand proeftijd.
  • Bij een contract voor bepaalde tijd langer dan twee jaar, dan heb je maximaal twee maanden proeftijd.
  • Bij een contract voor onbepaalde tijd heb je maximaal twee maanden proeftijd.

Hoe werkt een proeftijd?

Een proeftijd is bedoeld om kennis met elkaar te maken. Een werknemer maakt kennis met het bedrijf waar hij of zij gaat werken en met de werkzaamheden. Terwijl de werkgever juist kennis maakt met de werknemer. In de proeftijd kan de werkgever beoordelen of de werknemer naar behoren werkt. 

De duur van de proeftijd wordt vast gelegd in de arbeidsovereenkomst. Wanneer de werknemer bijvoorbeeld zijn baan niks vindt of de werkgever vindt dat de werknemer zijn werk niet naar behoren uitvoert, dan kan het contract tijdens de proeftijd makkelijk verbroken worden.

Mag je zomaar ontslag krijgen tijdens je proeftijd?

In principe mag je inderdaad zomaar ontslagen worden tijdens je proeftijd. De werkgever hoeft hiervoor zelfs geen reden op te geven, al is het slim om dit wel even na te vragen. De werkgever moet je namelijk wel de kans hebben gegeven om te laten zien wat je kunt. Dit heet het goed werkgeverschap. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar na twee uur werken ontslagen worden, want dat is niet redelijk. Doe je je werk gewoon naar behoren of word je binnen hele korte tijd ontslagen, dan kan je dit aanvechten of een vergoeding eisen.

Een aantal redenen zijn misschien voor een werkgever wel een reden om iemand te ontslaan tijdens zijn proeftijd, maar als dat als reden wordt gegeven dan kan de werknemer dit aanvechten. Je mag namelijk niet ontslagen worden omdat:

  • Je zwanger bent.
  • Een handicap hebt.
  • Je een ander geloof hebt.

Conclusie

Een proeftijd is eigenlijk heel nuttig. Zowel werkgever en werknemer zitten eigenlijk nog nergens echt aan vast, maar kunnen wel kennis met elkaar maken. In de meeste gevallen gaat de proeftijd gewoon goed en wordt het contract daarna gewoon doorgezet.

Als je toch ontslagen wordt in je proeftijd, dan kan je hier eigenlijk niks tegen doen. Dat is het recht van de werkgever tijdens een proeftijd. Wanneer het echt heel onredelijk gegaan is, schakel dan een advocaat in om te vragen hoe en wat. Ook als je het idee hebt dat je ontslagen bent omdat je zwanger bent of een handicap hebt, dan kan je dit aanvechten. Al wordt het echter wel moeilijk om te bewijzen dat dit de reden was.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden