Op tijd aangifte doen

Het doen van aangifte

Ieder jaar moet er weer voor 1 april aangifte worden gedaan en opgestuurd. Meestal kost het vrij veel moeite om het weer voor elkaar te krijgen om het aangiftebiljet duidelijk, stellig en zonder voorbehoud in te vullen. Dat is ten minste wat de Belastingdienst van je verlangt. En als dat niet lukt kun je altijd nog een belastingadviseur inschakelen.

Wat is op tijd?

De aangifte die de meeste gewone burgers, zonder onderneming, invullen zijn de aangiften inkomstenbelasting. Er moet in principe elk jaar aangifte worden gedaan, als je zoals dat wordt genoemd een uitnodiging tot aangifte wordt gedaan. Dit betekent dat via een brief wordt medegedeeld dat je dit jaar voor 1 april aangifte moet doen. Die brief komt meestal aan het begin van het jaar in de bus. Dan moet je in de regel de aangifte vóór 1 april op de bus doen, de aangifte mag namelijk 7 dagen te laat bij de belastingdienst binnenkomen, en deze houden rekening met de eventuele trage posterijen.

Geen uitnodiging tot het doen van aangifte ontvangen?

Als je geen uitnodiging tot aangifte ontvangt, ben je in beginsel verplicht om zelf een uitnodiging tot aangifte aan te vragen. Dit is alleen zo als je weet dat je geen belasting hoeft te betalen over de inkomsten van het voorgaande jaar. Er is geen absoluut bedrag te geven onder welke je nog geen aangifte hoeft te doen. Als je het niet zeker weet kan je een aangiftebiljet aanvragen bij de BelastingTelefoon (0800-0543) of bij een belastingkantoor.

Wat gebeurt er als je te laat bent?

Als je te laat bent met het invullen en opsturen van de aangifte stuurt de Belastingdienst je eerst een herinnering tot het doen van aangifte. Laat je dan niks van je horen, dan stuurt de Belastingdienst je binnen een bepaalde tijd (ongeveer twee weken) een aanmaning. Hierin staat meestal dat je nog 10 werkdagen hebt om alsnog aangifte te doen. Pas als je dan weer niks doet kan de belastingdienst je eventueel een verzuimboete opleggen.

Hoogte boete

Volgens de laatste stand in 2011 zal die hoogte bij het eerste verzuim tot het doen van aangifte €226 bedragen. Wordt je een recidivist, dus doe je het jaar erop weer geen aangifte, dan zal dit bedrag snel oplopen tot bijna duizend euro bij de tweede keer tot maximaal bijna vijfduizend euro de volgende keren.

Uitstel aanvragen

Om dit alles te voorkomen kun je uitstel van aangifte bij de Belastingdienst aanvragen. Hoe gegrond de redenen precies moeten zijn daar is geen uitsluitsel over te geven, maar er wordt met een goede reden vrijwel altijd uitstel verleend. Volgens de wet, de AWR (Algemene Wet inzake Rijksbelastingen), kan de inspecteur dan wel eisen dat gegevens worden verstrekt voor het opleggen van een voorlopige aanslag.

Wat als je te laat bent en je hebt geen uitstel aangevraagd?

Als het niet aan jouw schuld is te wijten dat de aangifte te laat is gedaan is er in bepaalde gevallen sprake van overmacht. Dit wil zeggen dat het jou niet wordt aangerekend dat je te laat aangifte hebt gedaan. Dit is bijvoorbeeld zo als je een langdurig ziektebed hebt gehad, er moet dan wel sprake zijn van écht aan het bed gekluisterd in de maanden voor het verstrijken van de aangiftetermijn, dus in februari en maart. Er is ook overmacht als er een erkend psychiatrisch ziektebeeld is, dus dit kan worden gestaafd met bewijs. Er is ook sprake van overmacht als de Belastingdienst de uitnodiging tot het doen van aangifte naar het verkeerde adres heeft gestuurd.

Conclusie

De boetes kunnen erg hoog oplopen. Zorg er dus voor dat je aangifte op tijd verstuurd is en vraag voor 1 april uitstel van aangifte aan, anders ben je te laat en riskeer je een boete.