Op vakantie gaan met een baby

Op vakantie met een baby

Er zijn veel zaken waar u rekening mee moet houden als u met een baby op vakantie wilt gaan. U hebt er veel verantwoordelijkheden bij gekregen en hierdoor zult u uw verwachtingen van de vakantie bovendien aan moeten passen. Voor de baby is het ook een hele omkeer om zich ineens in een vreemde omgeving te bevinden. Door onderstaande tips toe te passen, kunt u de vakantie voor zowel ouder als baby positief laten verlopen

Verandering voor de baby

Zorg ervoor dat tijdens de vakantie het ritme van thuis zo veel mogelijk wordt aangehouden. Denk hierbij aan de voedingstijden, slaaptijden etc. Neem daarnaast ook vertrouwde spulletjes voor de baby mee, zoals een stuk speelgoed, knuffel of favoriete lapje. Dit kan uw baby wat troost en afleiding geven als uw baby onrustig wordt. Indien u van plan bent om te gaan kamperen met een baby, laat de baby thuis dan alvast even aan het campingbedje wennen, zodat uw baby niet ineens terecht komt in een vreemd land én een vreemd bed.

Vakantiebestemming

Met een baby is het natuurlijk gemakkelijk om dicht bij huis te blijven. In Nederland zijn er genoeg leuke bungalowparken, campings etc. De voordelen hiervan zijn dat het eten vertrouwd is en de reistijd beperkt is. Als uw baby zich niet prettig voelt, kunt u gemakkelijk weer naar huis gaan. Naar het buitenland gaan is ook leuk, maar brengt meer risico's met zich mee. Zorg ervoor dat de verblijfplaats kindvriendelijk is. Informeer daarom van tevoren of er ook faciliteiten voor kinderen zijn, zoals een kinderstoel, box etc.

Met de auto op vakantie

Met een baby is het goed mogelijk om op vakantie te gaan met de auto. U kunt zelfs lange reizen maken, als u zich aan de volgende punten houdt:

  • Rijd niet te lang achtereen, omdat uw baby genoeg beweging nodig heeft en even moet kunnen strekken.
  • Doe bij hoge temperaturen slechts één raam open, omdat dit prettiger is voor uw baby.
  • Houd wat speelgoed bij de hand, voor het geval uw baby onrustig wordt.
  • Houd voldoende eten en drinken bij de hand. Bewaar de melk in de koelbox en zorg daarnaast ook voor extra water.
  • Zet de auto bij de stop (indien mogelijk) in de schaduw.

Baby en zon

Te veel zon is zeer schadelijk voor baby's omdat verbrandingen blijvende schade als gevolg kunnen hebben. Daarom dient u rekening te houden met de volgende tips:

  • Leg uw baby nooit in de volle zon, maar in de schaduw van een boom of parasol.
  • Wilt uw baby in het zand spelen? Trek uw baby dan een katoenen t-shirt aan en zet uw baby een hoedje op.
  • Smeer uw baby regelmatig in met een zonnecrème die minimaal SPF factor 30 bevat.

Is uw baby verbrand?

Met bovenstaande tips kunt u zonnebrand bij uw baby voorkomen, maar mocht het toch gebeuren dat uw baby verbrandt? Spoel de zonverbrande huid dan met koud water zodat de huid afkoelt. Smeer vervolgens een laag aftersun (of yoghurt, een natuurlijk middel tegen zonnebrand) op de verbrande plekken. Lees bij gebruik van aftersun wel op de verpakking of het ook voor baby's geschikt is. Is uw baby ernstig verbrand? Raadpleeg dan een arts!

Bron

Lees ook