Opgelet met aspartaam in een dieet

Inleiding.

Light producten; ze zijn sinds enige jaren goed ingeburgerd in onze dagelijkse voeding. Echter gezond kunnen we ze zeker en vast niet noemen. Light dranken zijn vooral ontstaan in de frisdrank industrie.

Ik hoef u niet te vertellen dat frisdranken ongezond zijn. Een te hoog suikergehalte, geur- en smaakstoffen en andere chemische toevoegingen. Om die reden zijn frisdrankgiganten lightproducten op de markt gaan gooien. U heeft het zeker en vast ook al waargenomen maar tegenwoordig bestaat er van alles een light versie.

Vervangsuiker.

De volgende keer dat u een light frisdrank drinkt vraag ik u eens het etiket eens aandachtig te lezen. Inderdaad ze bevatten geen suiker! Deze frisdranken bevatten amper calorieën en zijn beter voor je gewicht. Maar.

Op het etiket zal geen suiker staan maar toch zal uw light frisdrank zoet smaken. Hoe komt dit ?

Wel, de meerderheid van de light frisdranken bevatten aspartaam. Eveneens zijn er tal van andere vervangsuikers maar aspartaam is toch veruit één van de ongezondste.

Wat is aspartaam?

“De kunstmatige zoetstof aspartaam wordt samengesteld uit de chemische stoffen asparaginezuur, phenylalanine en methanol. Wanneer het in het lichaam is opgenomen, wordt de methanol of methylalcohol, omgezet in formaline en mierenzuur.

Formaline is een zenuwgif, het is tevens een kankerverwekkende stof. en wordt gebruikt bij het conserveren van lichamen. Ook wordt het gebruikt bij het uitgassen van besmette ruimten. Phenylalanine, werkt ook als neurotransmitter en is ook een zenuwgif wanneer het niet vergezeld wordt door de andere aminozuren uit eiwit.”

Aspartaam gerelateerde aandoeningen

Sinds de goedkeuring van aspartaam zijn er een paar opmerkelijke veranderingen in de medische wereld:

  • Hoofdpijn
  • Aspartaam zou bijdragen aan een te hoge bloedruk
  • Opmars van multiple sclerose en ALS
  • Het aantal gevallen van agressieve hersentumoren zijn significant gestegen
  • Chronisch vermoeidheid syndroom
  • Gewicht bijkomen van aspartaam

Verschillende dokters en onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van aspartaam verschillende soorten hoofdpijn kan uitlokken bijvoorbeeld zoals migraine.

Dieet houden zonder aspartaam?

Door een wrede en ironische wending van het lot, veroorzaakt aspartaam juist aankomen in gewicht. Phenylalanine en asparaginezuur, dat voorkomt in aspartaam, stimuleert de afgifte van insuline. Snelle, sterke stijging van insuline verwijderd alle suiker uit de bloedstroom en slaat het op als vet. Dit kan hypoglycaemie veroorzaken en daardoor het verlangen naar suiker. Daar komt nog bij dat het is bewezen dat het de door koolhydraten veroorzaakte synthese van de neurotransmitter serotonine onderdrukt, die signaleert dat het lichaam verzadigd is. Onderdrukken van serotonine leidt tot een verlangen naar voedsel, verhoogde koolhydraat consumptie en uiteindelijk, aankomen in gewicht. In een recent onderzoek, veroorzaakte het omschakelen naar een aspartaam-vrij dieet een gewichtsverlies van ongeveer acht kilogram.

Weetjes

Het beste wat u kan doen is dagelijks maximaal twee glazen aspartaam houdende dranken te drinken. Denk daarbij om voldoende mineraal water te drinken om het lichaam te ontgiften. Denk hierbij toch aan minimaal 1,5 liter water.

Oplossing

  • Probeer het gebruik van frisdranken en/of light frisdranken tot een geheel minimum te beperken.
  • Schakel over naar bruiswater
  • Gebruik Stevia om uw voeding op een gezonde manier te zoeten
  • Denk eraan om uw lichaam te ontgiften met water en gezonde voeding

Slot

Nu je weet wat aspartaam met je lichaam doet, probeer het gebruik te verminderen of zelfs helemaal te schrappen. Je zal je er beter door voelen en meer energie hebben.

Meer informatie kan u terugvinden op Aspartaam.nl en Dieetweb.be