Orchidee: Hoe te verzorgen

Een orchidee, wat nu?

U heeft voor uw verjaardag een stekje gekregen van een bekende of u bent gevallen voor de schoonheid van een orchidee en er een gekocht. Maar dan is er een grote kans dat bij u de paniek toeslaat. Want wanneer valt die exoot dood uit de pot? Hoe voorkom ik dat!

Stappenplan voor verzorging

Deze paniek hoeft u niet te hebben, want wat u gekocht heeft is gewoon een kamerplant. Maar zoals bij elke plant heeft ook een orchidee een eigen manier van verzorging nodig. Dit komt aardig overheen met andere planten alleen de juiste verzorging zorgt voor extra jarenlang plezier ervan,

Enkele stappen die gehanteerd moeten worden bij de orchidee:

  • Zorg voor gematigd licht. Dat houdt in: niet in de volle zon zetten, anders verbranden de bladeren van de orchidee. Tot een uur of 10 mag de orchidee in de volle zon staan. Daarna gelieve de plant achtere een vitrage of zonnescherm zetten.
  • Verschil tussen dag en nacht temperatuur aanhouden. Een constante temperatuur kan een orchidee slecht verdragen.
  • Water geven slecht 1 a 2x per week. Dit is afhankelijk van het medium wat er in de pot zit. Alleen water toevoegen als de pot duidelijk lichter is! En het beste regenwater geven in plaats van leiding water. En het is wel belangrijk dat de wortels niet uitdrogen. Als de pot constant nat is zal de plant verdrinken. Want wortels van een orchidee hebben ook lucht nodig, daarom zit er vaak een schors mengsel in een pot.
  • Zorg voor een hoge luchtvochtigheid. Hiervan houden orchideeën namelijk besproei daarom de planten op droge dagen. Maar besproeien moet niet gebeuren laat op de dag, want het is slecht voor de plant als die met water in/op het blad de nacht ingaat. Hierdoor kan er namelijk blad- of hartrot ontstaan. De bladeren waarop dit gebeurt zullen redeloos verloren zijn! Ook niet sproeien op de bloemen, bloemen verrotten namelijk veel sneller dan een blad.
  • Kunstmest in de pot. De voeding van orchideen kan uit gewone kunstmest bestaan, maar alleen als er maximaal een kwart van de hoeveelheid gehanteerd word dan wat op het pak staat! Let op dat u bij de volgende watergeef moment de pot schoon spoelt. Eenmaal per twee weken extra voeding geven in de vorm van kunstmest is voldoende. In de herfst moet er gestopt worden met voeding geven, want in de winter heeft de orchidee een rust periode en dus geen voeding nodig. Na Januari mag er weer een keertje lage concentratie (1/10de van de hoeveelheid op het pak) gegeven worden. Een extra tip is om enkele malen per jaar een lichte oplossing (3-5 gram per liter water) Magnesium Sulfaat geven.
  • Ongedierte: Op bloemen en bloemknoppen komen vaak bladluizen. Deze zo snel mogelijk met een scherpe waterstraal weg spuiten ten enkele malen. Verder kan u ook met een fijne bloemenspuit spiritus erop spuiten. Dat is ook te gebruiken tegen dop- en schildluis en wolluis.

Bekende orchideeën

Phalaenopsis: Deze soort is tegenwoordig dusdanig veredeld zodat die zeer lang blijft bloeien. Vaak het hele jaar door. Temperatuur tussen 15° C in de winternacht en 30° C op de zomerdag. 1 x per 3 weken wat mest geven. Knip de uitgebloeide bloemstengel op 3 ogen van onder af, hij gaat dan opnieuw bloeien.

Paphiopedilum , Temperatuur tussen 16° C in de winternacht en 30° C op de zomerdag. De plant groeit het hele jaar door. Bloeit ook circa een maand lang met één bloem per nieuwe bladrozet. Ieder jaar wordt een nieuwe bladrozet gevormd, soms enkele meer. Laat de oude, uitgebloeide bladrozetten zitten. Paphiopedilums willen een beetje kalkbrokjes, weinig, of schelpengrit, in het potmedium gemengd hebben, te vinden bij kippenvoer in de dierenwinkels.

Cambria De volle naam is Vuylstekeara Cambria met nog een achtervoegsel naar gelang van de kruising, b.v. 'Plush" of 'Edna Stamperland'. Dit was de eerste orchideeën-kruising die door mensen (de Belg Vuylsteker) werd gemaakt. In feite een 'koele' orchidee. Uitstekend voor de onverwarmde slaapkamer, wanneer zij niet bloeit. Temperatuur tussen 13° C in de winternacht en 25° C op de zomerdag. Als de plant te droog gekweekt wordt gaat het blad een harmonicastructuur vertonen.

Miltonia Vroeger werd zij de viooltjes orchidee genoemd. Houdt van onverwarmde kamers en was vroeger veel meer in de huizen (zonder CV) te vinden. Tegenwoordig worden veel kruisingen van Miltonia en de eveneens koele orchidee Odontoglossum gekweekt, de bloemschermen zijn zeer spectaculair in kleur, vorm en grootte. Gematigd licht. Temperatuur tussen 13° C in de winternacht en 25° C op de zomerdag. De planten hebben een hekel aan droge lucht. Besproei ze eens op droge dagen en zet ze tussen andere kamerplanten.

Cymbidium Gewoonlijk wordt dit een vrij grote plant, die na de winter of in de winter een flinke bloemsteel omhoog zet. Bloeit vrij lang, soms komt er nog een tweede bloemsteel na. Veel licht, maar niet in de volle zon in de zomer, kan ‘s zomers naar buiten. Zet haar op het balkon of onder een boom, hangen is het beste, komen er weinig of geen slakken in. Deze planten kunnen flink wat voeding aan, strooi b.v. koemest korrels op het plantmedium. Zet er gerust de tuinslang zo nu en dan op. Eind oktober, vóór de eerste vorst, binnen halen, prefereert dan een koele (tot 5° C.) en lichte plaats. De plant zet zomers knop tijdens koele nachten. Die temperatuurdaling in de herfst en winter is belangrijk voor Cymbidiums. Wanneer de bloemen uit gaan komen wat meer water geven. In de winter wat droger houden.

Maar vooral: Geniet van deze bijzondere en verschikkelijke mooie plant!