Overgewicht bij huisdieren

Inleiding

Bijna de helft van de Nederlandse honden en katten zijn te dik, met alle gezondheidsrisico’s van dien, en nog niet de helft van hun eigenaren onderkent dit probleem. De schuldige is in dit geval niet het huisdier zelf, maar de eigenaar die ondanks hun liefde, of misschien wel juist dankzij hun liefde, hun huisdier opzadelt met een gezondheidsrisico.

Dieren met overgewicht leven meestal korter en zijn vaak minder gezond dan dieren die een optimaal gewicht hebben. Ook dikke honden en katten hebben een verhoogde kans op de typische welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en gewrichtsproblemen.

Wanneer heeft uw dier overgewicht

Een dier heeft overgewicht als zijn gewicht het ideale gewicht (het normale gewicht van een dier van dezelfde leeftijd en van hetzelfde ras) met 15 procent of meer overschrijdt. Overgewicht komt meer voor bij vrouwtjes dan bij mannetjes. Het komt ook meer voor bij gesteriliseerde of gecastreerde huisdieren.

Hoe herkent u overgewicht bij uw huisdier

Het is niet altijd even gemakkelijk om te zien of uw huisdier overgewicht heeft. Voor ieder ras bestaan er tabellen voor het gewicht, maar u moet ook naar het individuele dier kijken.

Bovendien is uw huisdier geleidelijk in gewicht aangekomen en bent u daardoor aan de bouw van uw huisdier gewend.

Tekenen van overgewicht:

  • er zit vet tussen de huid en de ribben of de ribben zijn niet of met moeite te voelen
  • er is geen duidelijk taille meer te zien van bovenaf
  • er bestaan vetophopingen op de rug en aan de staartbasis
  • uw dier heeft moeilijkheden bij het voortbewegen
  • uw dier is traag met bewegingen
  • uw dier is kortademigheid
  • uw dier slaapt veel
  • uw dier vertoont humeurig gedrag

Vooral katten hebben niet veel vet op de ribben, maar stapelen het vet op in hun buik: ze hebben een hangbuik.

Hoe onstaat overgewicht bij dieren

Dieren in de vrije natuur jagen op hun voedsel en eten alleen wanneer ze honger hebben. Dit betekent dus veel beweging, de jacht is immers niet altijd succesvol, en de voedselopname staat in functie van het energieverbruik van het dier. Overgewicht wordt veroorzaakt door een onjuiste balans tussen de energieopname en het energieverbruik. Als uw huisdier elke dag meer energie opneemt dan hij voor lichaamsonderhoud nodig heeft, zal de overtollige energie in het lichaam worden opgeslagen als vet.

Overgewicht is een probleem dat nauw samenhangt met de leefstijl die binnen een bepaalde samenleving voorkomt. De trend die tegenwoordig bij mensen gezien wordt, heeft zich dan ook doorgezet naar onze huisdieren.

De belangrijkste oorzaken van overgewicht op een rijtje:

  • Te weinig beweging: Tijdgebrek van de eigenaar, het aanlijn-gebod, het binnenhouden van dieren uit angst voor weglopen, diefstal of een ongeluk, geen mogelijkheden tot jachtgedrag, geen speelkameraadje, stoel of vensterbank als pleisterplaats.
  • Te veel voeding: Extra hapjes, tussendoortjes, tafelresten geven, de gehele dag onbeperkt eten neerzetten, voedsel als communicatiemiddel tussen de eigenaar en het huisdier.
  • Leeftijd: Oudere dieren zijn minder actief en wanneer de voeding niet aangepast wordt, nemen ze in gewicht toe, waardoor het bewegen nog minder wordt, een vicieuze cirkel dus.
  • Aanleg van bepaalde rassen: Bij honden hebben bijv. de Labrador, Cocker Spaniel, Beagle en de King Charles Spaniel aanleg om dik te worden.
  • Sterilisatie en castratie: Het is een welbekend fenomeen dat hierdoor de stofwisseling verandert en het is belangrijk ook de voedingsbehoefte hierop aan te passen (30% minder eten geven).
  • Een medisch probleem: Met name de ziekte van Cushing (een ziekte van de bijnier) en bepaalde schildklieraandoeningen kunnen lijden tot overgewicht. Bloedonderzoek kan de aandoening bewijzen en hierna kan een behandeling ingesteld worden.
  • Bepaalde geneesmiddelen: Bepaalde medicijnen tegen epilepsie en corticosteroïden kunnen overgewicht veroorzaken.

Link