Overwegingen bij het laseren van ogen

Inleiding

Ongeveer 40% van de bevolking heeft een visuele beperking. Een bril is de traditionele methode om het gezichtsvermogen te verbeteren. De laatste 20 jaar zijn lenzen juist populair geworden. Sinds een aantal jaar heeft oog laseren echter ook aan populariteit gewonnen. Met ooglaseren wordt het oog zelf namelijk verbeterd. Hierbij zijn geen attributen meer nodig om goed te kunnen zien. Dit artikel gaat in op de mogelijkheden en overwegingen bij oog laseren.

Ontwikkeling

Een van de meest populaire vormen van oog laseren, LASIK, is ontwikkeld rond 1990. Jose Barraquer wordt vaak gezien als de grondlegger van het ooglaseren. Hij was de eerste persoon die door vervorming van het oog het zicht probeerde te verbeteren. In de beginperiode werd dit handmatig gedaan, met behulp van een scherp voorwerp. Door technologische ontwikkelingen wordt dit tegenwoordig met een laser gedaan.

Ooglaser methodes

De afgelopen tien jaar zijn verschillende ooglaser methodes ontstaan. Hieronder staan alle bestaande methodes beschreven.

LASIK LASIK is een van de bekendste methodes. Wereldwijd, maar ook in Nederland, is het de meest gebruikte methode. De afkorting LASIK staat voor Laser-Assisted In Situ Keratomileusis. Bij deze methode wordt door middel van een laser het hoornvlies vervormt. Na ongeveer twee dagen zal je zicht weer goed zijn. Om de LASIK methode te ondergaan, moet je wel een voldoende dik hoornvlies hebben. Wanneer dit niet het geval is, is de LASEK methode geschikt.
LASEK Wanneer de LASIK methode niet kan worden toegepast, wordt vaak de LASEK methode aangeraden. LASEK staat voor Laser Epithelial Keratomileusis. Tussen LASEK en LASIK zit in principe weinig verschil tussen prijs en resultaat. Wel is de hersteltijd van LASEK hoger, ongeveer twee weken.
Epi-LASIK Epi-LASIK is een relatief nieuwe lasermethode. In feite is het een combinatie van de LASEK en LASIK methode.
Wavefront De Wavefront-methode wordt ook wel wavefront-guided LASIK genoemd. Hierbij wordt de laser behandeling aangepast op individuele ogen. Door middel van een Wavefront scanner wordt een oog driedimensionaal vastgelegd. Hierdoor kan de laser zeer nauwkeurig aangestuurd worden om het hoornvlies perfect te hervormen.
IntraLase LASIK IntraLase LASIK is in principe gelijk aan de LASIK methode. Het enige verschil zit in het de procedure van het verwijderen van een stukje hoornvlies. Bij de LASIK methode wordt voor de behandeling een klein deel van het hoornvlies tijdelijk verwijderd. Dit wordt gedaan met behulp van een mesje. Bij de IntraLase Lasik methode gebeurt dit met behulp van een laser. Dit vermindert de kans op complicaties.
PRK PRK staat voor Photorefractive Keratectomy. Deze methode wordt vaak toegepast bij patienten die de aandoening astigmatisme hebben. Astigmatisme houdt in dat de kromming van het hoornvlies niet overal gelijk is. Bij deze methode wordt een deel van het hoornvlies verwijderd.
CK Lasik Mensen die de aandoening hyperopia(verziendheid)of presbyopie ( ouderdomsslechtziendheid)kunnen gebruik maken van de CK methode, of: conductive keratoplasty. Hierbij wordt door middel van radiogolven en warmte het hoornvlies vervormt.
Intracor Een van de nieuwste ooglaser methodes is Intracor. Intracor staat hierbij voor intrastromale femtosecond. Dit houdt in dat de behandeling onder het oppervlak van het hoornvlies plaatsvind. Revolutionair hierbij is dat het bovenste laagje van het hoornvlies niet verwijderd hoeft te worden. Deze methode werkt voornamelijk goed voor de behandeling van bijziendheid. Voor oudere mensen is een leesbril vaak niet meer nodig.

Verzekering

Een laserbehandeling is normaal gesproken niet verzekerd. Dit kan anders liggen als u een medische aandoening heeft waardoor bijvoorbeeld het gebruik van lenzen of een bril niet afdoende is. Bij de belastingdienst is de laserbehandeling (deels) aftrekbaar, als de behandeling medisch noodzakelijk is.

Risico's

Zoals bij elke medische ingreep is er een kans op complicaties. De complicaties die ontstaan bij ooglaseren zijn meestal goed te behandelen. De kans op complicaties is klein, maar een risico is het nog steeds. Bij de meeste klinieken zal u dan ook een verklaring moeten ondertekenen dat u op de hoogte bent van de risico's. Soms is het noodzakelijk om na een aantal jaar een herbehandeling te ondergaan. Voor u een kliniek kiest is het verstandig om goed op de hoogte te zijn van de kwaliteit van die kliniek. Via Google zijn verschillende websites te vinden waar klinieken beoordeeld zijn.

De consumentenbond heeft in 2007 de ooglaserklinieken in Nederland getest. Hierbij kwam naar voren dat het verschil tussen kwaliteit, prijs en informatievoorziening groot is. Een van de redenen hiervoor is dat er geen overkoepelende organisatie is die de kwalitiet van ooglaserklinieken monitort. Het inwinnen van goede informatie is daarom extra belangrijk.

Afsluiting

In dit artikel zijn verschillende laserbehandelingen beschreven. Welke ook voor u van toepassing is, het is belangrijk een betrouwbare en kwalitatief goede kliniek uit te zoeken waar de behandeling plaatsvind. De kosten voor de behandeling, zo rond de 500 tot 2000 euro, zijn hierbij ondergeschikt aan de kwaliteit die wordt geleverd.