PSV 2008-2009

Inleiding

PSV Eindhoven behoort traditioneel gezien tot de drie meest succesvolle Nederlandse voetbalverenigingen, maar heeft de afgelopen jaren maar weinig te duchten gehad van de andere toppers Ajax en Feyenoord. Het Philips Stadion bleek haast altijd een onneembare vesting te zijn en Eindhoven werd de onbetwiste ‘voetbalhoofdstad van Nederland’. De vereniging staat bekend om haar Bourgondische gemoedelijkheid, maar heeft in de loop van de tijd toch ook de nodige internationale allure verworven.

In 1913 besluit men een sportvereniging op te richten voor de werknemers van de Philips gloeilampenfabriek. PSV staat dan ook voor Philips Sport Vereniging. Frits Philips is niet alleen het absolute boegbeeld voor PSV, maar is dat ook lange tijd voor de stad Eindhoven op zich geweest. ‘Meneer Frits’, als telg uit de familie Philips een uitstekend industrieel en een man uit duizenden, verrichte in 1913 al de eerste aftrap voor een wedstrijd van PSV. In 2005 overleed hij op 100-jarige leeftijd.

Sinds de invoering van het betaald voetbal was PSV altijd vertegenwoordigd op het hoogste niveau. Tot 1975 speelt de club niet onverdienstelijk in de Eredivisie, maar is het ook niet bijzonder succesvol. In die periode haalt PSV één landskampioenschap (1963), maar meestal was PSV op de eindranglijst terug te vinden rond de achtste plaats. Het minst succesvolle seizoen beleefden de Brabanders in 1968, toen ze aan het einde van de competitie op de veertiende plaats stonden. Vanaf 1975 kwam PSV in een stroomversnelling terecht en eindigde de ploeg zelfs altijd op de eerste, tweede of derde plaats in de competitie, met als enige uitzondering het seizoen 1980/1981, toen een vijfde plaats het hoogst haalbare was. Zodoende heeft de club intussen al 21 landskampioenschappen gewonnen. Daarnaast staan in Eindhoven ook onder meer 8 KNVB-bekers, een Europacup I en een UEFA Cup in de prijzenkast. Sinds de oprichting speelt de club op het veld in het Philips Stadion. Het stadion is in de loop van de jaren meerdere malen uitgebreid en heeft anno 2008 een capaciteit van 35.000 toeschouwers.

PSV heeft, met name dankzij een uitstekend scoutingsysteem, een grote reputatie als het gaat om het binnenhalen van (Zuid-Amerikaanse) talentvolle voetballers. Vooral Romario en Ronaldo hadden aan PSV een prima opstap richting de absolute top. Maar PSV ziet ook regelmatig spelers vertrekken. Ook in de zomer van 2008 verruilden spelers het Eindhovense voor het buitenland. Het vertrek van publiekslieveling Heurelho Gomes was een echte aderlating. Nu de Braziliaanse doelman niet meer onder de lat staat, zal PSV alle zeilen moeten bijzetten om de concurrentie van zich af te houden. Maar er staat wat op het spel; als PSV dit jaar kampioen wordt, is dat de vijfde landstitel op rij, een prestatie die gerust legendarisch genoemd mag worden. Huub Stevens is de man die de ploeg naar het 22e landskampioenschap moet loodsen. Stevens speelde in de jaren ’70 en ’80 zelf 293 wedstrijden voor PSV, waarin hij 15 keer scoorde.

Selectie

De selectie van de Eindhovenaren bestaat bij ingang van het seizoen 2008/2009 uit de volgende 23 spelers:

Doelverdedigers Andreas Isaksson Cássio Ramos Bas Roorda

Andreas Isaksson was tijdens het EK van 2008 actief als doelman voor het Zweeds nationaal elftal. Aan hem de moeilijke opgave publiekslieveling Gomes te doen vergeten.

Verdedigers Eric Addo Jérémie Bréchet Jan Kromkamp Dirk Marcellis Erik Pieters Francisco Rodríguez Carlos Salcido Mike Zonneveld

Middenvelders Ibrahim Afellay Otman Bakkal Jason Culina Balázs Dzsudzsák Edison Méndez Timmy Simons Stijn Wuytens

De Belg Timmy Simons is bijzonder belangrijk voor PSV. Hij is aanvoerder, de leider op het veld, en verricht veel onzichtbaar maar erg nuttig werk.

Aanvallers Nordin Amrabat Danny Koevermans Danko Lazovic Reimond Orángel Manco Albarracín (Manco) Stefan Nijland

Danny Koevermans en Danko Lazovic waren afgelopen seizoen samen goed voor 25 competitietreffers.

Links