Paarden verzorging in de paardenstal

Heb jij altijd al gedroomd van een eigen paard? Het hebben van een paard is voor veel mensen een droom. Voor vele mensen is paardrijden namelijk een zeer leuke hobby. Voor de meeste mensen begint deze hobby met paardrijles. Heb je eenmaal de basistechnieken van paardrijden onder de knie, dan mag je het paard zelf meenemen voor een rit in het veld buiten. Daarna blijven de meeste mensen naar een paarden manege gaan en huren daar een paard. Na verloop van tijd ontstaat bij de meeste mensen het volgende idee: ik wil mijn eigen paard hebben! Er komt echter nogal wat kijken bij het houden en verzorgen van een paard. De belangrijkste aandachtspunten en technieken voor de paarden verzorging vind je hieronder.

Eigen stal bouwen

Heb jij eigen grond? En heb jij een vergunning voor het bouwen van een paardenstal? Gefeliciteerd!

Voordat je begint met bouwen van de stal moet je over enkele belangrijke aspecten nadenken, zoals:

  • hoeveel paardenboxen krijgt de stal
  • hoeveel paarden zet je in een paarden box
  • zadels achter slot en grendel
  • opslag van het paardenvoer
  • opslag paarden mest
  • schoon water aanvoer
  • een kruiwagen
  • een toilet voor jezelf

Hieronder gaan we niet verder in op het bouwen van een eigen stal. De meeste mensen zullen geen eigen stal kunnen bouwen. De meeste mensen zullen hun eigen paard daarom onderbrengen in een pensionstalling. Je kan bovenstaande aandachtspunten wel gebruiken bij het uitzoeken van een goede stalling voor jouw paard. Is er op de pensionstalling geen ruimte om jouw zadel achter slot en grendel op te bergen? Een goed paardenzadel is erg duur en daarom geliefd bij dieven. Let daarop bij het uitzoeken van de pensionstal.

Pensionstal

Heb je eenmaal een pension stal uitgezocht? Dan breng jij jouw http://www.verzorgingpaarden.nl/Welke_Friese_paarden_zijn_makkelijk_te_verzorgen@@Fries paard daar naartoe. De meeste eigenaren van een paard willen graag zoveel mogelijk tijd doorbrengen bij het paard en willen het paard graag zelf verzorgen. Daarom hierna enkele tips.

Stal uitmesten

Je wilt je paard niet op een kille betonnen vloer laten staan. Een paard wil graag met zijn hoeven in het stro of in het hooi staan. Het hooi en het stro kan het paard opeten. Het paard kan hij er ook lekker in rollen. Een paard gaat rollen in het stro als het bijvoorbeeld jeuk heeft op zijn rug. Het is belangrijk om dagelijks de stal te controleren op de toestand van het hooi of het stro. Ik kies ervoor om niet elke dag schoon stro te geven, maar om de dag schoon stro te geven. De dag nadat ik schoon stro hebben gebracht verwijderen ik alleen het stro dat nat is geworden van de plas of de poep. De hoeveelheid stro die ik verwijder, breng ik ook weer aan op de lege plekken.

Water voorzieningen

Veel paardenstallen zijn voorzien van een automatische water drink inrichting. Een automatische water drink inrichting kan worden bediend door het paard zelf. Het paard duwt daartoe met zijn neus tegen een klep in de waterbak. Doordat de klep in de waterbak wordt ingeduwd gaat het water stromen. Het paard kan nu gaan drinken. Zodra de klep in de waterbak niet meer wordt ingeduwd door het paard houdt het water op met stromen. Heb jij geen automatische water voorziening in jouw stal? Dan zul je je wellicht moeten behelpen met emmers met water. Houd er echter rekening mee dat een paard de emmer met water per ongeluk kan omstoten. Dan kan het paard stress krijgen. Daarom blijf ik bijna altijd bijstaan totdat de emmer met water tenminste halfleeg is gedronken.

Stal reinigen

Af en toe zul je de stal volledig moeten reinigen. Ik doe dat tenminste één keer per maand. Ik doe dat meestal op een moment dat het paard in de wei kan staan buiten, of in een binnenbak kan zijn. Bij het reinigen van de paardenstal schep ik eerst alle mest, stro en hooi uit de paardenstal. Vervolgens pak ik de waterslang en spuit de muren en de vloer schoon. Let op: blijft jouw paard in de stal aanwezig bij het schoonmaken? Houd er dan rekening mee dat het paard kan schrikken van de waterstraal en van de waterslang. Laat het paard dus eerst wennen aan de waterstraal en zorg dat jij op veilige afstand staat.

Goede nachtrust

Zorg ervoor dat het niet tocht in de stal. Van tocht wordt je paard ziek. 's Avonds kan je een paardendeken gebruiken om het paard warm te houden, indien het erg koud wordt. In normale gevallen is dat niet nodig. Het paard zal overwegend staan te slapen.

Paardrijden

Met bovenstaande adviezen is een paard weer goed uitgerust voor de eerst volgende rit. Veel plezier met jouw paard!