Passasierschip j henry dunant


J. Henry Dunant Vernoemt naar jean henry dunant oprichter van het rodekruis

J. Henry Dunant I

Dat eerste schip deed dienst als hospitaalschip, waar zieken, gehandicapten en oudere gasten destijds vanuit hun bedden in grote zalen genoten van het voorbijglijdende landschap. In dat 'drijvende ziekenhuis' werden ze ook verzorgd. Zo dineerden ze heel gezellig, maar wel in bed.

Na bijna 15 jaar intensieve en trouwe dienst was de Henry Dunant I aan vervanging toe. De opvolger, gebouwd naar de wensen van de jaren 1970, werd in 1973 gedoopt door prinses Margriet en zou als de J. Henry Dunant II al varend zijn diensten gaan bewijzen aan de zelfde doelgroep als van het eerste Rode Kruis schip.

De J. Henry Dunant II

Zoals gezegd in 1973 werd de J. Henry Dunant II tewater gelaten en door prinses Margriet gedoopt. Na de renovatie van dit schip in 1985 waren er geen slaapzalen meer maar twee- en vierpersoons hutten met eigen sanitair.

in 2005/2006 is het schip verkocht naar rusland,waar het nu onder de naamPrinzessin Anabella vaart.

De J. Henry Dunant III

In 1996 werd de J. Henry Dunant II ingeruild voor de derde J. Henry Dunant.(53 vrijwillig personeel,68 gasten,13 bemanningsleden) Dit schip had alleen nog tweepersoonshutten aan boord en een apart restaurant. Verder bredere gangen voor grotere rolstoelen en grotere kooien voor vrijwilligers en bemanning. Ook de plafonds waren hoger en het schip werd voorzien van het nieuwste van het nieuwste voor wat betreft de vaar- technische voorzieningen. hierop brengen jaarlijks circa 3250 chronisch zieken, ouderen en gehandicapten hun vakantie door aan boord van het vakantieschip. Het vaart 42 weken per jaar over de Nederlandse wateren en biedt dan wekelijks plaats aan een nieuwe groep vakantiegangers.

Drijvend hotel. De J. Henry Dunant III is beslist geen drijvend ziekenhuis meer. Het drijvende hotel laat zien dat ziek zijn niet meer betekent dat men per se 'in bed moet liggen'. Immers ook voor zieken en gehandicapten moet het leven zo gewoon mogelijk zijn. Zo krijgen de gasten hetzelfde gevoel als wanneer ze op vakantie gaan: de J. Henry Dunant III biedt haar gasten een aangepaste cruise. Een beetje luxe, extra verzorging en verder alles zo gewoon mogelijk. Wel zijn er (net zoals bij een echt cruiseschip) een restaurant, een zonnedek, een overdekte serre, een kapsalon en een souvenirwinkel aan bood.

Milieu eisen. Ook de milieu eisen veranderen steeds. Afvalwater mag niet meer direct in open water worden geloosd, zodat er onder in het schip (in de machinekamer) een zuiveringsinstallatie is geplaatst. Ook de stroom, die tot voor kort door een generator aan boord werd opgewekt, mag van wege geluidsoverlast niet meer overal worden gebruikt. Dus is er een walstroomvoorziening gekomen. Sinds kort(jan 2010,Word de warmte die de motoren produceren opgevangen, en gebruikt voor de verwarmingsinstalatie aan boord die alle kamers verwarmt. Zo wordt de J. Henry Dunant III steeds gerenoveerd en aan- gepast aan de moderne eisen en kan het schip er weer even tegen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden