Pilsserdieet tegen gedragsstoornissen ADHD kinderen

Inleiding

In ons land hebben naar schatting ruim vijfhonderdduizend kinderen met de gevolgen van ADHD te kampen. Deze aandoening veroorzaakt in de eerste plaats ernstige aandachts- en gedragsstoornissen met hyperactiviteit tot gevolg. Nu worden ook meer en meer volwassenen met deze ziekte geconfronteerd. Tot vandaag is er nog geen enkel geneesmiddel of therapie tegen deze kwaal opgewassen. Met geneesmiddelen kan men enkel de verschijnselen van ADHD verminderen, en eventueel onder controle houden. Daar zou binnen afzienbare tijd wel eens verandering kunnen in komen. Nederlandse wetenschappers zetten nu een dieet op papier, dat de meerderheid van de ADHD-kinderen op korte tijd van hun gedragsstoornissen zou kunnen af helpen. Om welk dieet gaat het nu precies, en wat vormt de basis ervan?

Aandachts-en gedragsstoornissen

ADHD veroorzaakt gedragsstoornissen. Deze worden hoofdzakelijk gekenmerkt door een belangrijke concentratiegebrek, door ernstige aandachtsstoornissen, impulsiviteit en hyperactiviteit. Al deze verschijnselen komen bij heel wat jongeren voor, maar bij ADHD-patiënten zijn ze zo sterk aanwezig, dat de verdere ontwikkeling van de kinderen ernstig wordt bedreigd. Patiënten met ADHD vertonen in vele gevallen ook een bijzonder agressief gedrag. Vele ADHD-patiënten groeien, tijdens hun puberteit, uit deze gedragsstoornis. Volgens wetenschappers lijden toch bijna honderdduizend volwassen landgenoten aan blijvende ADHD-symptomen.

ADHD en voeding

Wetenschappelijk onderzoek toonde reeds eerder het verband aan tussen onze eetgewoonten en onze voeding en het ontwikkelen van ADHD. Wetenschappers brachten daarbij aan het licht dat hoofdzakelijk kleurstoffen en bewaarmiddelen een nadelige invloed hebben op het gedrag van kinderen. Toch liggen voeding en eetgewoonten zéker niet aan de basis van het ontstaan van ADHD. ADHD-patiëntjes vertonen evenmin geen allergieën tegen bepaalde voedingsmiddelen. Onderzoekers houden hierbij wél rekening met een zekere overgevoeligheid. Zo kunnen bepaalde voedingsmiddelen wél een invloed hebben op signaaloverdrachten tussen zenuwcellen.

Nederland koploper onderzoek

Nederland is ongetwijfeld koploper wat het onderzoek naar het verband tussen onze voeding en het ontwikkelen van ADHD betreft. Mét resultaat zo blijkt nu. Inderdaad, onderzoekster Pilsser ontwikkelde, na jarenlang onderzoek een dieet tegen ADHD, namelijk het Pilsser-dieet. Zij organiseerde een studie waar een honderdtal kinderen in de leeftijd van vier tot acht jaar aan deelnamen. Eén groep kreeg uitsluitend een hypo-allergeen dieet voorgeschoteld, terwijl de overige deelnemers aan het onderzoek klassieke maaltijden kregen geserveerd. Bij meer dan zeventig procent van de deelnemers aan dit hypo-allergeen dieet, werden positieve resultaten geboekt. Daarna werd het Pilsser-dieet verstrengd, en kregen de kinderen hoofdzakelijk rijst, kalkoen, lamsvlees, peer, alle mogelijke groenten en veel water voorgeschoteld. Alle andere voedingsmiddelen werden van het menu geschrapt. Na het onderzoek werden de kinderen gedurende één jaar nauwlettend gevolgd en hun reacties onderzocht. Aan de hand daarvan werd hun Pilsser-dieet aangepast.

Rijst als basis Pilsser-dieet

Uit wat bestaat nu het Pilsser- dieet? De wetenschappers geven niet al hun geheimen over hun ADHD-dieet prijs. Ze willen daarmee vermijden dat ouders van ADHD-kinderen gaan experimenteren. De basis van het Pilsser-dieet wordt gevormd door rijst, kalkoen, lamsvlees, peer, alle soorten groenten en veel water. Aan de hand van de reacties van de kinderen, wordt dit dieet aangepast. Met dit Pilsser-dieet kan het medicijngebruik bij ADHD- kinderen sterk worden teruggeschroefd. Het is aan te raden zo vroeg mogelijk met het dieet te starten. Tussen vier en acht jaar zijn de kinderen immers nog in volle ontwikkeling naar ADHD. Om het anti-ADHD succesvol te laten verlopen, dienen ouders van ADHD-kinderen wel een voedingsdeskundige in te schakelen. Experimenteren met voedingsmiddelen is immers onverstandig.