Pitbull en RAD wet in nederland

De American Staffordshire Terrier is een officieel door de Raad van Beheer erkend ras in Nederland. Vaak genoeg is er veel weerstand tegen deze honden in de samenleving, is de hond dan echt zo gevaarlijk dat deze eigenlijk verboden moet worden ?

Wat is eigenlijk nou het verschil tussen deze hond en een Pitbull terrier? En waarom waren de pitbullachtige jarenlang verboden, en liepen de American Staffordshire Terriers over de straat ?

Er was veel verwarring bij veel mensen.

Want de uiterlijke kenmerken komen sterk overeen van beide rassen, de Pitbull is officieel geen erkend ras in ons land, en ik denk dat menig mens niet het verschil zal zien als ze 1 van deze rassen buiten op straat tegenkomt.

Pitbullverbod 1993-2009

In 1993 is er een verbod gekomen op het houden en fokken van pitbulls in ons land, de Regeling Agressieve Dieren (RAD wet). Dit verbod is gekomen naar aanleiding van 3 dodelijke bijtincidenten waar pitbulls bij betrokken waren.

Aangezien de pitbull geen erkend ras is in ons land, was er officieel geen rasbeschrijving waaraan de wet zich kon houden. Daarom kwam er een lijst met uiterlijke kenmerken, alle honden die voor 80% aan deze kenmerken voldeden en niet in het bezit waren van een geldig fci stamboom, werden in beslag genomen en vastgehouden in een speciaal asiel in afwachting tot hun proces. Dit proces kon maanden duren, soms jaren en al die tijd zaten de honden alleen in een kennel afgezonderd van mens en dier.

Dit waren dus ook heel vaak honden uit een liefdevol gezin, die nog nooit iets fout hadden gedaan! Ze voldeden alleen aan de uiterlijke kenmerken opgesteld voor de RAD wet. Honden hoefden ook geen niks verkeerd te doen, alleen voldoen aan de lijst met uiterlijke kenmerken was al een fout, en reden dat de politie je hond in beslag kon nemen.

Regelgeving American Staffordshire Terrier

De American Staffordshire Terrier daarintegen, was wel in het bezit van het fci stamboom! Vandaar dat dit ras zonder problemen over straat kan en kan deelnemen aan hondenshows en activiteiten.

Wel kreeg het ras een aantal fokreglementen opgelegd door de Raad van Beheer (organisatie die de fci stambomen uitgeeft )

  • Zo mocht je alleen fokken met ouderhonden die in het bezit zijn van een fci stamboom.
  • En moesten beide ouderdieren een MAG test ondergaan, Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag.

Voldeed jouw hond/ nest niet aan deze voorwaarden dan gaf de Raad van Beheer geen fci stamboom af, wat de hond dus een pitbullachtige maakte die onder de RAD wet viel.

Om deze reden alleen klopte de wet niet, en was het haast niet uitvoerbaar. Het is bijna onmogelijk om een bepaald type hond te verbieden en uit te gaan van een lijst met uiterlijke kenmerken.

Conclusie

Dus conclusie van de regering in 2008 was dat het aantal bijtincidenten niet gestegen was in de jaren dat de wet van kracht was, waren het aantal pitbullachtige honden juist sterk gestegen, en waren er onbekend aantal honden (vaak onschuldig) slachtoffer geworden, dus kon de regering bijna niks anders doen dan om per 01-01-2009 de wet Regeling Agressieve Dieren op te heven en over te gaan naar een ander soort regeling.

Op het moment dat de wet verviel zaten er nog 180 honden vast in een asiel in afwachting tot hun proces ! De meeste honden zijn daarna teruggekeerd naar hun eigenaar, of is er voor hun een nieuw liefdevol eigenaar gezocht.

Per 01-01-2009 zullen alle honden agressief gedrag met een schofthoogte vanaf 35 cm een gedragstest ondergaan. Uit deze test moet blijken of het een alleen voorval is geweest of dat het om een agressieve hond gaat.

Dan komt bij mij weer de vraag op, zijn honden onder de 35 cm dan niet agressief ?