Politie op de fiets

Politiebikers

Iedereen heeft ze wel al eens gezien, de agenten die per fiets door het centrum van de stad patrouilleren. In de grote steden doken de eerste politiebikers op, nadien werden ze in vrijwel elke politiezone of stad ingezet om de orde te handhaven. Wat is het nut van deze fietspatrouilles?

Ontstaan

De ontwikkeling van de fietsbrigades komt voort uit de filosofie van 'community policing'. Hiermee bedoelt men een dienstverlening die zeer dicht bij de burger staat. Voor sommigen is de stap om naar een agent te stappen of een politiewagen staande te houden groot. Door politie-agenten per fiets te laten patrouilleren verlaagt deze drempel. De agenten zijn makkelijker aanspreekbaar en staan zo dichter bij de bevolking. Dit verhoogt ook het gevoel van veiligheid omdat de burger effectief meer blauw op straat ziet. Uiteraad zijn er ook vele voordelen verbonden aan deze manier van werken.

Voordelen

Snelheid

In een druk centrum van een stad ben je door het drukke verkeer soms sneller op de plaats van een misdrijf dan met de wagen. Het gebruik van politiebikes versnelt dus de aanrijtijd. Bovendien kan je met een fiets ook geruisloos een verdachte naderen, waar men je met een politiewagen al van ver ziet en hoort aankomen. Ook in wandelgebieden, steegjes, parken, recreatiegebieden,... is een agent per fiets mobieler dan met een wagen. Je ziet en hoort meer op een fiets dan wanneer je in een wagen zit.

Goedkoop

Het gebruik van een fiets is stukken goedkoper dan een politiewagen, zowel in aankoop als in verbruik. Bovendien is het ook een stuk milieuvriendelijker en fietsen zorgt voor een goede conditie voor de agenten. Al deze factoren zorgen er ook voor dat de politie een positieve induk achterlaat. Dus het komt ook het imago van de politie ten goede.

Uitrusting en training

De agenten hebben een speciale aangepaste uitrusting nodig. Om hun veiligheid te verhogen dragen ze een helm, fietshandschoenen en reflecterende kledij. Hun overige uniformstukken zijn ontworpen om alle weersomstandigheden te trotseren en moeten praktisch zijn voor de uitvoering van hun job.

Meestal wordt er gepatrouilleerd per mountain bike. Deze worden voorzien van reflecterende politiestriping zodat ze voor iedereen herkenbaar zijn. In sommig egevallen wordt er ook een sirene voorzien om vlot door een drukke mensenmassa te geraken. De fietsen moeten sterk en robuust zijn en voorzien van vering zodat obstakels zoals trappen en boordstenen vlot kunnen genomen worden.

Tegenwoordig dragen sommige patrouilles ook een helmcamera zodat ze incidenten kunnen vastleggen op camera. De beelden kunnen achteraf als bewijsmateriaal gebruikt worden.

Technieken

Een politiebiker krijgt vooraleer hij op patrouille gaat een doorgedreven training. Belangrijk zijn de houding en beheersing van zijn fiets. De fiets kan ook als afweermiddel of als wapen gebruikt worden. Ook het nemen van obstakels en het rijden in druk verkeer worden getraind. De bikers leren zelf hoe ze het materiaal moeten onderhouden. Ook specifieke patrouille- en arrestatietechnieken worden aangeleerd.

Conclusie

De politie zorgt door middel van fietspatrouilles voor een verhoogd toezicht en een verhoogd veiligeheidsgevoel. De pakkans voor criminelen wordt groter met de gebruikte methodes. Kortom, de veiligheid neemt enkel toe dankzij deze sportieve agenten.

Link: bikepatrol