Praktijksituaties waarin een flitslening kan helpen

Tegenwoordig zie je de advertenties steeds vaker op het internet verschijnen. De aantrekkelijke teksten als: ‘Snel en eenvoudig! Lenen 100…. Euro’ of ‘SMS en onmiddellijk geld!’. Steeds meer aanbieders verschijnen links en rechts, maar waarom zijn deze flitsleningen zo populair? Waarom lenen mensen op deze manier en niet op een ‘normale’ lening bij een bank? Hieronder een aantal praktijksituaties waar deze flitsleningen gebruikt (kunnen) worden.

Wat is een flitslening eigenlijk?

Een flitslening neemt in populariteit enorm toe. Het is een lening waarbij het vaak om relatief kleine bedragen gaat. Normaal gesproken wordt er tussen de 50 en 300 euro geleend. Daarnaast zijn het vaak relatief korte looptijden aan verbonden als 15 tot 30 dagen en wordt er over het leenbedrag geen rente gerekend. Vergis je niet, want er zijn echter wel kosten aan verbonden en deze bedragen vaak enkele tientallen euro’s waardoor een flitslening een stuk duurder is dan een ‘normale’ lening. De vraag die de meeste mensen dan ook stellen is: ‘Waarom sluiten mensen een flitslening dan toch af?’

Lees meer over de: Voor en nadelen Mini lening

Praktijksituaties flitsleningen

Er zijn een aantal situaties waar een flitslening een uitkomst kan bieden en om deze reden wordt er vaak voor een flitslening gekozen.

Een onverwachtse rekening moeten betalen

De meest voorkomende situatie waarin mensen zich genoodzaakt voelen om een flitslening af te sluiten is wanneer er een onverwachtse rekening betaald moet worden of dat er onverwachts geen geld is om de rekening te betalen. Denk hierbij aan een factuur voor de auto of telefoonrekening. Mensen hebben in dit soort gevallen nog dezelfde dag of week geld nodig en vaak duurt het regelen van een lening bij een bank langer.

Een financiële tegenvaller

Een andere situatie kan een financiële tegenvaller zijn en daardoor in geld te kort komen. Vaak houden mensen toch rekening met het binnenkomen van een bepaald geld bedrag en hebben dit vaak al in hun hoofd uitgegeven. Wanneer er minder geld binnenkomt dan verwacht, komt men soms in spontaan geldgebrek en dan kan een flitslening een uitkomst bieden.

Een spontane aankoop willen doen

Mensen zijn soms geneigd om een spontane aankoop te doen wanneer ze een aanbieding soms op televisie of in de stad. Ze hebben een nieuwe televisie nodig, maar soms kan het ook een simpele noodzaak zijn als bijvoorbeeld de koelkast kapot gaat. Wanneer er niet voldoende geld voor handen is en pas over een week of twee het loon binnenkomt kan het nodig zijn om een flitslening te nemen waar snel geld kan worden geleend en na een maand pas terug betaald hoeft te worden.

Wat is het risico/gevaar van deze lening?

Helemaal rooskleurig is deze lening niet en er zijn zeker wat risico’s aan verboden, maar het is zeker niet illegaal. Ten eerste is het niet abnormaal om 40 euro aan kosten te moeten betalen om 200 euro te lenen. Het risico is echter dat mensen niet in staat zijn om het na het verlopen van het termijn de lening terug te betalen. Indien iemand de lening niet terug kan betalen, zijn er weer hoge kosten aan verbonden waardoor iemand alleen nog maar verder in de problemen komt. Een ander risico is dat iemand structureel moet gaan lenen en deze dus telkens hoge kosten moet betalen en eigenlijk niet het probleem aanpakt. Vaak geeft men simpelweg te veel geld uit.

Kijk voor meer informatie bij Alles over de Minilening