Psoriasis welke zijn de oorzaken

Psoriasis is geen pretje

Ondanks de moderne medische wetenschap is de eigenlijke oorzaak van psoriasis nog steeds onbekend! Er heerst een vermoeden bij medici gespecialiseerd in patienten met psoriasis dat het om een verstoorde immuniteit. Hierdoor zouden huidcellen in de opperhuid versneld gaan groeien. Er komen schilfers tevoorschijn. En speelt stress ook een rol? Een geruststelling: psoriasis in niet besmettelijk! 

Oorzaak psoriasis

Normaal vernieuwt de huid zich om de maand. Bij psoriasis echter treedt de celdeling in de opperhuid versneld op met als gevolg dat de cellen zich ongveer 6 maal meer dan normaal naar buiten verplaatsen. Daardoor treedt verhoorning of schilfervorming op.

Is stress een oorzaak?

  • Psoriasis is inderdaad een stressgevoelige ziekte. Stress in de ruimste betekenis van het woord: voorbeelden: studenten in de blok-/examenperiode, gehuwden met gezinsmoeilijkheden, pesten op het werk, werkoverbelasting, financiële problemen, verslavingen … allemaal redenen die de psoriasis doen ontstaan of verergeren.
  • Het omgekeerde is uiteraard ook mogelijk: de psoriasis vermindert of verdwijnt zelfs helemaal wanneer de patiënt zich happy voelt of met vakantie gaat.

Andere factoren?

  1. irritatie door wrijving,
  2. een kwetsuur,
  3. infecties gepaard gaande met koorts,
  4. invloed van de hormonen bij vrouwen,
  5. bepaalde geneesmiddelen en
  6. het klimaat.

Hoe verloopt de ziekte?

  • Psoriasis is niet bij alle patiënten even erg en de leeftijd waarop de ziekte zich manifesteert kan ook verschillen.
  • Sommige patiënten hebben maar hier en daar een vlekje, anderen staan van kop tot teen vol.
  • Psoriasis kent ook een golvend verloop : periodes van opstoten worden afgewisseld met periodes van verbetering (remissies).
  • Heel vaak treden de eerste tekenen van psoriasis op tijdens de tienerleeftijd, rond het 25ste levensjaar of rond de 50 jaar.
  • Graad van aantasting: artsen hanteren momenteel de PASI (Psoriasis Area and Severity Index) score om de ernst van de aandoening in kaart te brengen. Hierbij deelt men het lichaam op in 4 zones en per localisatie bekijkt men het percentage getroffen oppervlakte.