Recept: Sankaya Thaise eiercustard

Sankaya: Thaise eiercustard op z’n mooist

Dit bijzondere gerecht is erg kenmerkend voor de Thaise keuken. De eiercustard, de ‘sankaya’, wordt vaak gestoomd in een pompoen. Dit lijkt misschien vreemd: het gebruik van groentes in zoete gerechten en desserts is in het Westen nou eenmaal minder ingeburgerd dan in de Aziatische keuken. Als je het mij vraagt, is dit echter geheel onterecht: Veel smaken, zoals het nootachtige aroma van de pompoen, komen zelfs beter tot hun recht in zoete combinaties. Mocht je het toch niet aandurven dan kun je de custard ook los bereiden in een vormpje.

Oorsprong

De eiercustard is waarschijnlijk toe te schrijven aan Lady Witchayen. Zij was de vrouw van een overheidsfunctionaris en introduceerde het gebruik van eieren in de Thaise hofkeuken. Zij wordt ook direct in verband gebracht met het gerecht foy thong.

Zelf sankaya maken

Sankaya is een erg leuk recept om samen met de kinderen te maken. De moeilijkheidsgraad is laag en bovendien is het eindresultaat erg mooi. Alleen het snijden van de pompoen wil je misschien liever zelf doen, want daarbij moet je wel wat kracht zetten. (Pas dus ook op voor je eigen vingers!)

Ingrediënten

  • een kleine of middelgrote, stevige (!) pompoen.
  • 6 eieren
  • 2 kopjes kokosmelk (géén vetarme variant!)
  • ½ -1 ½ kop (palm)suiker, afhankelijk van je voorkeur. Maak je de custard erg zoet, voeg dan een klein snufje zout toe.

optioneel: pandanbladeren, kaneel, een vanillestokje of een andere smaakmaker

Bereiding

Snijd een kapje van de bovenkant van de pompoen. Een Japanse pompoen (breed, groen) of een muskaatpompoen is ideaal voor dit gerecht: De custard heeft namelijk tijd nodig om te stollen en niet alle pompoenen behouden gedurende dit proces voldoende stevigheid. Haal met een lepel de zaden en zaadlijsten uit de pompoen. Het is even een lastig karweitje maar troost je met de gedachte aan je heerlijke beloning.

Zet alvast een stoompan met voldoende water op het vuur. Heb je geen stoompan? Een grote kookpan met daarin een vergiet, of bijvoorbeeld met een metalen theelichthouder onderin waar je de pompoen op kunt zetten, werken ook! Zorg wel dat je de constructie goed af kunt sluiten zodat er niet teveel stoom, en dus warmte, ontsnapt.

Je begint vervolgens met de custard. Meng de eieren en de suiker in een schaal. Mix alles goed door elkaar. Verwarm de kokosmelk met eventuele smaakmakers op een laag vuurtje tot het alle aroma’s goed heeft opgenomen en haal het van het vuur. Meng alles snel door elkaar zodat je voorkomt dat de eieren al gaan stollen. Vul de pompoen met het mengsel en laat het ongeveer een uur stomen. Het kapje stoom je apart. Hoe moeilijk het ook is, laat het gerecht tijdens het stomen helemaal met rust! Als je het deksel optilt verlies je namelijk veel te veel warmte.

Sankaya is geen moeilijk gerecht om te maken. Het enige risico is eigenlijk dat je pompoen inscheurt vóór de custard volledig gestold is. Om dit te voorkomen moet je dus echt een stevige pompoen gebruiken, de custard al wat verwarmen voordat je ze in de pompoen giet (niet warmer dan 74 graden want dan stolt het ei) en het geheel na het stomen rustig, in de pan of in het vergiet, laten afkoelen.

Sankaya is een echte ‘eye-catcher’ en is prachtig als je het in de hele pompoen op tafel zet. Je kunt het kapje op de pompoen laten of de bovenkant openlaten en garneren met bijvoorbeeld gebrande suiker of, als je het geheel in Thaise stijl wilt houden, met foy thong. Je snijdt er eenvoudig plakken uit om het te serveren.

Eet smakelijk!

Toepassing

Sankaya wordt in Thaise restaurants vaak als dessert geserveerd, in talloze combinaties. In Thailand is het Westers maaltijdpatroon voorgerecht-hoofdgerecht-dessert echter niet zo gangbaar en je kunt sankaya het beste gewoon als een zoet gerecht beschouwen. Kleine, groene pompoenen gevuld met deze custard sieren veel van de talloze eetkraampjes die je in de steden of langs de kant van de weg tegenkomt.