Redenen om geen vlees en vis te eten

Inleiding

Mensen, die hetzij om principiële, hetzij om andere redenen vermijden om dieren op te eten worden "Vegetariërs" genoemd. Dit woord is afkomstig uit het Latijn en duidt erop, dat zij zich hoofdzakelijk met plantaardige producten voeden. Het is namelijk afgeleid van de term "Vegetatie", wat zoveel betekent als "plantengroei".

Maar wat is of zijn zoal de reden(en), waarom iemand geen dieren wil opeten?

Die zijn er velerlei, maar de meest voorkomende ervan zijn de volgende vier:

  1. Men wil geen dieren doden.
  2. Men hoort of leest, dat het gezonder is.
  3. Men realiseert zich, dat men van nature vrijwel geen dieren kán opeten.
  4. Men verneemt, dat het belangrijk is voor het milieu.

Men wil geen dieren doden

De allermeest voorkomende grond is tot nu toe ongetwijfeld, dat men niet wil, dat men zichzelf al etende in leven houdt, terwijl dat mede-levende-wezens, te weten dieren, zoals runderen, varkens, kippen en vissen, het leven kost, waar van nature zó veel andere soorten voedsel beschikbaar zijn, dat het ook niet nodig is, om hen dat aan te doen. Men is er zich namelijk van bewust, dat dieren net zo goed hun volledige leven willen leven, als de meeste mensen dat willen en dat het ook vele andere dieren leed berokkent, wanneer een of meer van hun soortgenoten bij hen weggehaald wordt of ter plekke gedood, zoals bijvoorbeeld gebeurt bij de jacht.

Biologisch bezien behoren ook mensen trouwens tot de orde der zoogdieren en daarom is het niet verwonderlijk, dat zij compassie oftewel medelijden kunnen hebben met andere wezens, die in zo veel opzichten op hen lijken. De meeste soorten vissen zijn weliswaar geen zoogdieren, maar in de evolutie staan ze evengoed zó dicht bij de mensen, dat vele van deze laatsten ook daar dermate sterk mee meevoelen, dat ze niet willen, dat die wezens aangedaan wordt, wat zoal in met name de beroepsvisserij gebeurt.

Men hoort of leest, dat het gezonder is

Een andere reden, waarom iemand kan besluiten, om geen dieren (meer) op te eten, is de gezondheid. Men ziet en leest, dat vegetariërs gemiddeld nogal wat minder ziek zijn en een langere levensverwachting hebben, en kan alleen al op deze grond tot die groep willen behoren. Ook het feit, dat van vegetariërs bekend is, dat ze over het algemeen tevredener zijn en meer gemoedsrust bezitten, dan de zogenaamde "alleseters", kan hierbij een rol spelen.

Men realiseert zich, dat men eigenlijk vrijwel geen dieren kán opeten

Aan het feit, dat een mens in de huidige fase van zijn evolutie van nature nauwelijks of niet meer in staat is, om nog dieren op te eten, kan men de consequentie verbinden, dat men het dan ook niet meer behoort te doen. Met enkel zijn blote handen en/of tanden krijgt hij immers de meeste van de dieren, die hij gewoonlijk nog pleegt te verorberen, noch gevangen, noch daarna gedood en rauw opgepeuzeld.

Men verneemt, dat het belangrijk is voor het milieu

Een vierde hoofdmotief, om voor het vegetarisme te kiezen is dan nog de redding van het leefmilieu. Het is inmiddels een bekend feit, dat de intensieve veehouderij gezien wordt als de hoofdveroorzaker van het broeikaseffect, oftewel de zogenaamde "opwarming van de Aarde", ook wel aangeduid als de "klimaatverandering". Hoe minder vlees iemand derhalve eet, hoe minder hij bijdraagt aan deze aantasting van het leefmilieu. Dit kan voldoende reden zijn om vegetariër te worden, net zoals het ook voorkomt, dat mensen deze bijdrage zo klein mogelijk willen houden door bijvoorbeeld de verwarming zo laag mogelijk te zetten, door (nogal duur lijkende) LED-lampen aan te schaffen ter vervanging van meer stroom verbruikende gloeilampen en zelfs spaarlampen, en door zo veel mogelijk met fiets, bus en trein te reizen, in plaats van met auto en vliegtuig.

Zie ook

Links