Responsive design is een must

Responsive Design wat is het

Iedereen roept dat we met zijn allen op de bank zitten met een iPad. Tweede scherm naast de TV is hot. We kijken tegelijkertijd naar het grote en naar het kleine scherm. Het kleine scherm is een iPad of nog kleiner een smartphone. Heb ik een SMSje gekregen? Is er nieuws op mijn Facebookaccount? Of we zoeken de informatie die op dat ogenblik op TV is op via het kleinere scherm. Dat betekent wel dat die informatie zich moet aanpassen aan de beeldschermgrootte. Daar gaat het om bij Responsive Design.

Van desktop en laptop naar kleiner scherm

Internetten kunnen we tegenwoordig overal. De tablet en smartphone zijn daarbij mijlpalen in de geschiedenis. Het gevolg is dat de informatie die we zoeken zich moet aanpassen aan de grootte van de schermen. Althans: dat zou het ideale patroon zijn. Maar wat gebeurt er? Je ziet websites die niet goed worden weergegeven op een smartphone of tablet. Dat is storend en gebruikersonvriendelijk. Vooral voor commerciële sites is het een ramp: potentiële kopers lopen hard weg. 

Wat is responsive design

RD of Responsive Design is de oplossing. Want een responsive design past zich aan, aan het apparaat waarmee de website bekeken wordt. Anders gezegd: een responsive design schaalt automatisch mee met de tekst en afbeeldingen. Een flexibel design kun je het noemen.

Het maakt dus helemaal niets uit op welk apparaat men zit te surfen (desktop, tablet, smartphone). Het spreekt vanzelf dat RD vandaag in de beginschoenen staat maar in de nabije toekomst heel, heel belangrijk wordt/is. 

Zonder al te technisch te worden: elke website of webshop wordt gemaakt met een CMS systeem, voluit Content Management Systeem. Daarmee wordt als het ware de inhoud, plaatjes, tabellen enz... geregisseerd tot een mooie website of webshop. Daarvoor worden templates gebruikt van van WordPress, Joomla, Magento en nog vele andere systemen. Hoe dan ook: het succes van een website of webshop is afhankelijk van zijn responsive design zodat het beeld op elk apparaat er piekfijn uitziet.

Trouwens: het is niet nodig dat er aparte responsive designs gemaakt worden voor tablets en smartphones. Eén RD-website werkt meteen voor alle devices en browserformaten. Je hoeft dus geen aparte mobiele website te maken.

Er hoeft niets worden geschrapt omdat het niet op het scherm van een mobiel apparaat zou passen. Het maakt niet uit wie, wanneer en met welk apparaat een website wordt bekeken. Elke website of webshop kan altijd aan de bezoekers de juiste informatie verschaffen.

Waarom een must?

Het gebruik van tablet en smartphone stijgt gemiddeld met 15% per jaar. Aanpassen aan een kleiner beeldscherm is gewoon een must aan het worden. 

Heb je zelf een website en wil je weten of ze een responsive design heeft? Een check doen is mogelijk via  iPadpeek.com.

Waar vind je een responsive design

  1. Het hangt er vanaf hoe je website in elkaar steekt hoe je eraan kunt komen. Wanneer je gebruik maakt van WordPress kun je op ThemeForest of WordPress.org een WordPress thema uitzoeken dat een responsive design heeft.
  2. Wanneer je een website hebt laten ontwikkelen kun je aan je webdesigner vragen of het mogelijk is om ze responsive te maken.
  3. Update 2013: we zijn inmiddels een half jaar verder sinds ik het voorgaande schreef. Dan zijn er weer nieuwe dingen in de snelle internetwereld. Tijd voor een update. Met plezier laat ik de lezers die een eigen website willen gaan bouwen, kennis maken met Wix. Een fantastisch programma tegen een zeer betaalbare prijs. Je bepaalt trouwens zelf hoeveel je wil uitgeven per maand. Met WIX maak je in een uurtje tijd een fantastische, flashy website c.q. webshop en naar ze zelf beweren met responsive design, althans sommige ontwerpen. Zo eenvoudig in gebruik: nooit eerder tegengekomen.

    Mijn tip: ga eens naar hun website!

Conclusie

Responsive design is de toekomst. RD is een must. Heb je een website? Check dan zo snel mogelijk of ze een flexibel design heeft. Is dat niet het geval dan aan de slag! Loop niet het risico dat je bezoekers gaan lopen. Of dat nu lezers zijn of mogelijk kopende klanten in je webshop. Dat kan nooit de bedoeling zijn van je website/webshop.