Roman Abramovich, selfmade miljonair

Algemeen

De Rus Roman Abramovich behoort tegenwoordig tot de rijksten der aarde. Hij maakte zijn voortuin in de Russische geprivatiseerde oliemaatschappij. Inmiddels kan hij zich bijna alles veroorloven wat hij wil. Op de lijst van de rijkste mensen ter wereld, opgesteld door Forbes, neem Roman Abramovich een 16e plaats in.

Abramovich

Roman Arkadyevich Abramovich is geboren op 24 oktober 1966 in het Russische Saratov (een stad dat ligt aan de Wolga in Zuid Rusland). Zijn familie is Joods. Zijn grootouders zijn vanuit Taurage, in Litouwen, verbannen naar Siberië toen de Russen in 1940 het land bezetten.

Roman groeide op als wees, zijn moeder (Irina Ostrowski Abramovich) stierf door een bacterie toen hij een peuter van 1½ jaar was. Zijn vader (Arkady Abramovich) overkwam een dodelijk ongeval op de bouwplaats, zijn zoon was toen 3 jaar oud. Hij groeide tijdelijk op bij de broer van zijn vader. Deze woonde in Moskou, maar later ging Roman met zijn grootouders in Syktyvkar (de hoofdstad van de Komi Republiek) wonen.

Carrière

Na zijn industriële opleiding in Ukhta, wordt hij ontwerper in het Sovjet leger. Hier studeerde hij aan het Moskou Staats Auto Transport Instituut, maar brak de studie af om in zaken te gaan. Op latere leeftijd haalde hij een correspondentiegraad aan de Moskou State Law Academy.

Ten tijde van het presidentschap van Gorbatjsjov, zo aan het einde van de jaren 1980, ging Roman in zaken. Het was de tijd dat kleine privé zaken opgericht konden worden. In de periode tussen 1992 en 1995 richtte hij 5 bedrijven op, welke hij allen doorverkocht.

Hij handelde als tussenpersoon en specialiseerde zich uiteindelijk in de handel en verhandel van olie en olieproducten. In 1995 krijgt hij (voor een fractie van de werkelijke waarde) een belangrijk deel in de Sbineft, de grote oliemaatschappij. Dit doet hij samen met Boris Berezovsky. Dit bedrijf dat dagelijks ongeveer 700.000 vaten olie naar boven haalde, werd in 2005 verkocht aan Gazprom voor $ 13.000.000.000,-- (Roman had ten tijde van de verkoop ruim 70% van de aandelen in handen).

Samen met zijn zakenpartner Eugene Shvidler runden zij de Holding Company Millhouse (Millhouse LLC) en kregen zij een belangrijk aandeel in handen van de Russische Aeroflot luchtvaart. Zij verwierven een aantal aluminium bedrijven van de Trans World Group. Zijn holding investeerde ook in kleinere bedrijven zoals onder andere de auto-industrie, de farmaceutische industrie, en de voedselindustrie.

Ook wilde Abramovich de wijn in, hij wilde Castello Banfi (een Toscaanse Chianti producent) opkopen. Hij bood hiervoor een bedrag van ruim € 430.000.000,--, maar de twee Amerikaanse broers (eigenaars) wezen het bod af en gaven aan geen enkel bod van Roman te zullen accepteren.

Roman familieman

Zijn eerste vrouw was Olga, hij trouwde met haar in 1987 en de scheiding werd in 1990 uitgesproken. Daarna trouwde hij in 1991, de inmiddels internationaal ex-stewardess van de Russische maatschappij Aeroflot, Irina Malandina. Samen krijgen zij 5 kinderen (3 zoons en 2 dochters), maar in 2007 wordt de tot dan toe duurste echtscheiding uit de geschiedenis uitgesproken.

Geruchten gaan dat Roman een bedrag van ruim € 7.000.000.000,- aan zijn ex heeft moeten betalen. Wanneer de echtscheiding volgens de Engelse wetgeving is uitgesproken, zou Irina de helft van het vermogen van haar man krijgen. Is de echtscheiding volgens de Russische wetgeving, dan ligt de verdeling heel wat anders.

Inmiddels heeft hij een relatie met het fotomodel Daria Dasha Zukhova, die 18 jaar jonger is.

Roman en het Internationale Monetaire Fonds

Het Internationale Monetaire Fonds, het IMF, heeft een lening verstrekt aan Rusland van $ 4.800.000.000,-- De Zwitsers recherche was in 2004 een vermeende fraude op het spoor, waarbij Roman als hoofdverdachte werd gezien. Het onderzoek werd gestaakt nadat zowel de Verenigde Staten als Rusland weigerde informatie te onthullen. De recherche vond geen bewijsmateriaal tegen Abramovich.

De Politieke carrière

Vanaf 1999 is Roman actief bezig in de Russische politiek. Hij wordt in 1999 verkozen in de Doema, als vertegenwoordiger voor Chukotka Autonome Okrug. Dit is een verarmd gebied in Rusland. Hier begon hij een liefdadigheidsorganisatie “Pole of Hope”, om de mensen te helpen. Dit waren voornamelijk kinderen.

In 2000 werd hij verkozen tot bestuurder van Chukotka, investeerde honderden miljoenen in dit gebied. Liet er een universiteit, ziekenhuis, school en hotels bouwen. Hij liet de luchthaven renoveren. Ondanks dat de voormalige president Poetin de wet om verkiezingen voor regionale bestuurders af schafte, werd Abramovich in oktober 2005 opnieuw voor een termijn als bestuurder aangesteld.

Hij ontving een prijs, door een decreet ondertekend door de President van Rusland; “Reusachtige bijdrage aan de economisch ontwikkeling van het autonome district (van Chukotka)”.

Voetbal

  • Sinds juni 2003 is hij de (trotse) eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea. Hij nam bij de overname van de club een schuld over van ruim 80.000.000,-- Engelse Ponden. Tot aan februari 2008 wordt zijn investering in de club geschat op 7.000.000,-- Engelse Ponden.
  • Vanaf juni 2005 is hij ook investeerder bij de Russische voetbalclub CSKA Moskou. Hij heeft een grote rol gespeeld bij de aanstelling van de Nederlandse Guus Hiddink als bondscoach van het Russische nationale elftal.
  • Hij richtte de “National Academy of Football” op om het sporten voor de jeugd mogelijk te maken.