Rookverbod in de horeca

Inleiding

Vorig jaar juli ging de wet in die het roken in de horeca verboden maakte. Deze wet leidde tot veel tegenstand. Maar wanneer er wel gerookt wordt in een cafe of restaurant staan er zware straffen op het spel. Wanneer mensen een sigaret opsteken in een cafe of restaurant, dan krijgt de eigenaar de boete. Het begint met een waarschuwing. Daarna krijgt hij een boete van 300 euro. Wanneer er doorgerookt blijft worden, word de boete steeds hoger. Uiteindelijk kan er zelfs worden besloten om de kroeg tijdelijk te sluiten.

Waarom een rookverbod in de horeca

De wet werd voor verschillende doelen in de wereld gebracht.

  • De belangrijkste reden was dat het personeel in een rookvrije ruimte moest kunnen werken. Personeel in bijvoorbeeld kroegen of restaurant mogen niet worden blootgesteld aan de rook van anderen. Voor de andere sectoren is het al vanaf 2004 verboden om binnen te roken. Voor de horeca werd toen een uitzondering gemaakt.
  • Ook was er als doel om kroegen en restaurants gezonder te maken voor niet-rokers. Wanneer je een avondje uit gaat in een kroeg wordt er vaak heel de tijd gerookt. Daardoor zit je eigenlijk heel de avond in de rook. Als je zelf niet rookt, dan zit je mee te roken en dit is ook schadelijk voor je gezondheid.
  • Als derde punt is er de roker zelf. De regering hoopt door middel van deze maatregel dat mensen minder gaan roken. In het buitenland is het al jaren verboden om te roken in cafe's en restaurants en daar is het een groot succes. Er wordt vanuit gegaan dat mensen wel gewoon blijven uitgaan en dan een avond niet roken of in ieder geval een stuk minder

Voorstanders van het rookverbod

De meningen zijn erg verdeeld over het rookverbod in de horeca. Het gaat ongeveer gelijk op. Ook al is het rookverbod in leven gebracht voornamelijk voor het personeel. Er zijn ook genoeg klanten die blij zijn met het rookverbod.

  • Allereerst de gezondheid. Er zijn veel mensen die last hebben van luchtweg aandoeningen, zoals astma en bronchitus. Deze mensen kunnen nu weer gewoon uitgaan, zonder last te hebben van hun luchtwegen.
  • De stank. Wanneer je een avondje naar een kroeg of discotheek ging, stond je heel de avond in de rook. Wanneer je dan thuis kwam stonken je kleren en je haar er naar.
  • Vooral met het rookverbod in restaurants waren de voorstanders erg blij. Niks is zo vies als je lekker van je eten zit te genieten en degene naast je zit te roken.
  • Stoppen met roken. Mensen die graag willen stoppen met roken worden nu met een avondje uit niet meer in de verleiding gebracht. Als iedereen om je heen gezellig staat te roken, is het moeilijk om nee te zeggen. Als niemand binnen meer rookt, is het makkelijker om te stoppen.

Tegenstanders van het rookverbod

Er waren ook veel tegenstanders. Zoveel zelfs dat sommige kroegen in de problemen kwamen.

  • Tegenstanders gaven als belangrijkste argument de gewoonte van het roken. Veel mensen kwamen voor de gezelligheid van het biertje drinken en een sigaretje er bij. Nu er niet meer gerookt mocht worden, kwamen veel mensen opeens niet meer. Onder het motto dan blijf ik wel thuis, daar mag het wel.
  • Verslaving. Sommige mensen zijn zo verslaafd aan het roken dat ze geen avond of nachtje zonder roken kunnen. Er kan buiten wel gerookt worden, maar dat is toch heel anders dan gezellig binnen. Het hoort er gewoon bij om in een cafe, disco of restaurant te roken.
  • Het personeel. Sommige tegenstanders van het rookverbod roepen dat je als personeel weet waar je aan begint als je in een cafe of disco gaat werken. Als je niet tegen rook kan en er last van hebt, dan moet je niet in de horeca gaan werken.

Uitzonderingen en meer

Omdat eigenaren van horeca bedrijven bang zijn voor minder bezoekers als er niet gerookt mag worden, wordt er in veel horeca gelegenheden nog steeds gerookt. Er is zelfs een speciale kliklijn in het leven gebracht zodat mensen kunnen bellen als er nog ergens gerookt wordt.

Officieel mag er wel gerookt worden als er een speciale rookruimte is. In deze rookruimte komt alleen geen personeel langs om je te bedienen. Ook buiten op terrassen mag er gewoon gerookt worden, als het tenminste geen afgesloten terras is.

Tot slot zijn er ermee bezig om het rookverbod voor eenmanszaken zonder personeel op te heffen. Deze groep leed zoveel verlies door het rookverbod dat er voor deze groep (tijdelijk) een uitzondering wordt gemaakt.