Rozenbottels plukken

De rozenbottel

Veel mensen weten niet dat de roos ook vruchten draagt. Als een roos uitgebloeid is, wordt er een rozenbottel gevormd. De vorm en kleur van de rozenbottels is afhankelijk van de soort roos. Allerlei vogels en knaagdieren zijn gek op de rozenbottels omdat ze veel voedzame stoffen bevatten. Sommige rozenbottels zijn voor de mens ook heel smakelijk. Van bepaalde rozenbottels kun je bijvoorbeeld heerlijke jam maken.

Rozenbottels plukken

Sommige soorten rozen groeien in het wild. Een voorbeeld hiervan is de hondsroos. De rozenbottels van de hondsroos zijn ook voor de mens zeer geschikt voor consumptie. Rozenbottels zijn niet alleen erg lekker maar ook heel gezond. Rozenbottels bevatten namelijk veel vitamine C en ook kleinere hoeveelheden van de vitamines A, B1 en B2. Bovendien bevat een rozenbottel veel voedingsvezels. Je kunt in Nederland zelf rozenbottels gaan plukken. Vooral in het najaar kunnen er veel rijpe rozenbottels te vinden zijn. De hondsroos, die lekkere rozenbottels produceert, is te vinden langs bosranden en in het struikgewas. Gebruik rozenbottels die je langs een auto- of snelweg hebt geplukt niet voor consumptie. Er kunnen dan ongezonde uitlaatstoffen in de rozenbottels zitten. Trek bij het plukken van rozenbottels wel oude kleding aan want ook de hondsroos heeft doorns. Ook het gebruik van beschermende handschoenen is geen overbodige luxe. De rijpe rozenbottels hebben een dieprode kleur. De rozenbottels zijn stevige vruchten en kunnen dus gemakkelijk vervoerd worden.

Rozenbottels verwerken

Was de rozenbottels goed voordat je ze gaat verwerken. Verwijder alle blaadjes en steeltjes van de rozenbottels. Snijd ze dan doormidden en verwijder alle zaadjes. De zaadjes hebben namelijk een bittere smaak. Rauwe rozenbottels hebben een wrange, zure smaak. Om van de rozenbottels te kunnen genieten, moeten ze eerst wat verder verwerkt worden. De toepassingen van verse rozenbottels zijn enorm. Enkele van de mogelijkheden zijn als volgt:

Rozenbotteljam

Doe de schoongemaakte rozenbottels in een pan. Voeg water toe totdat de rozenbottels net ondergedompeld zijn. Kook de rozenbottels totdat er een moes ontstaat. Als de moes erg waterig is, kun je de rozenbottels nog wat verder doorkoken totdat de moes wat indikt. Wrijf de moes door een zeef om de grotere stukjes en velletjes te verwijderen. Weeg de hoeveelheid moes. Voeg per 100 gram rozenbottelmoes 40 gram geleisuiker toe. Zet de pan met rozenbottelmoes op het vuur en roer totdat alle suiker goed is opgelost. Spoel enkele lege jampotten goed uit met kokend water en laat de jampotten ondersteboven op een schone doek drogen. Schenk de hete jam in de jampotten en laat het even goed afkoelen voordat het de koelkast ingaat.

Rozenbottelthee

Voor rozenbottelthee moet je de rozenbottels eerst laten drogen. Leg de rozenbottels op een koele, droge en goed geventileerde plek totdat ze goed ingedroogd zijn. Eventueel kun je de rozenbottels in de oven drogen. Verwarm de oven tot 80°C en leg een dunne laag rozenbottels in de oven. Controleer de rozenbottels regelmatig. Met de gedroogde rozenbottels kun je heerlijke rozenbottelthee maken. Doe de rozenbottels in een theepot en overgiet ze met kokend water. Zet de theepot op een rechaud zodat de thee warm blijft. Laat de rozenbottelthee ongeveer een kwartier trekken.

Rozenbottels bewaren

Gedroogde rozenbottels kunnen op een droge, donkere plek meerdere maanden bewaard worden. Ook kunnen rozenbottels, zowel vers als gedroogd, worden ingevroren. Ingevroren rozenbottels kunnen ook meerdere maanden worden bewaard.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden