Sappige Kip Sateh: een snelle en lekkere snack

Inleiding

Als ik snel iets lekker wil eten als tussendoortje of bij de lunch, dan is een sappige kip sateh voor mij het alternatief. Ik zorg er wel voor dat alles wat ik nodig heb in huis heb. Zo maak ik mijn eigen marinade in voorraad en stop ze naar hoeveelheid in potjes in de vriezer. Voor een sappige kip sateh gebruik ik altijd de "kippenbouten" en het liefst "boneless legs". Ik hoef het niet te fileren. Het enige wat je moet doen is in stukjes snijden. Grote stukken vind ik het lekkerst. Sommige mensen gebruiken borst, maar ik vind dat het vlees een beetje droog is.

Ingredienten

Wat ik voor de marinade nodig heb is het volgende:

  • Laos of gember, deze is een wortelsoort. Ik prefereer laos, omdat het lekkerder smaakt in satehs. Verse laos of gember is aan te raden, omdat het lekker is als het vers is. Daarom plant ik mijn laos en gember in de tuin. In grote potten groeien ze ook goed. Het scheelt ook wat in mijn portemonnee.
  • Suiker, het liefst bruine suiker
  • Zout
  • Maggi blokjes
  • Adjee
  • Gemalen ketoembar (optioneel)
  • ketjap-/sojasaus (zoet en zout)

Bereiding

Ik leg een grote hoeveelheid vlees in met de zelfgemaakte marinade en laat het ongeveer een uur op kamertemperatuur staan. Nadien rijg ik het vlees aan satehstokjes. Ik leg de sateh in een bakje met deksel en vries het in. Als ik een keertje trek heb in een sappige kip sateh, dan is het laten ontdooien of de bevroren satehs in de oven stoppen. Het vlees gaat vanzelf wel losraken van elkaar door de hitte van de oven. Binnen een half uur heb ik lekkere sappige satehs om van te genieten.

Ik houd ervan als het vlees ietsje zoeter smaakt. Dus zet ik minder zout. Ook omdat de ketjap-/sojasaus al zout heeft. Alles in een blender doen en samen blenderen. De hoeveelheid ligt aan uw smaak en de hoeveelheid vlees. Ik prefereer een zachte smaak. Het in stukken gesneden vlees mixen met de marinade en ongeveer een uur laten intrekken. Nadien het vlees aan sateh stokjes rijgen. Voor een lekkere smaak en geur kun je liever op de barbecue doen met houtskool. Dit neemt wel tijd in beslag. Een zondagmiddag met vrienden en familie zou de barbecue een goede gelegenheid zijn. In de oven is het veel sneller. Ik doe het geregen vlees op de rooster in de oven zonder onderlegger of iets dergelijks. Je moet wel iets als aluminiumfoil op de onderste plaat van de oven plaatsen om het saus en dergelijke op te vangen zodat de oven niet een morspot wordt. Binnen een halfuur is het vlees lekker sappig en gaar. Het vuur zet ik in de eerste 10 minuten op hoogstand en later op medium- tot laagstand, zodat het vlees goed gaar is en niet aanbrandt. De sateh is lekker als het warm gegeten wordt met wat pindasaussambel of sojasaussambel. Pindasaussambel maak ik van echte pindasambel, dus geen pindakaassaus in potjes van de supermarkt. Ook voor de sambels prefereer ik een zoete smaak.

Ik kan zeker 5 satehs in een keer opeten.

Wilt u dit recept uitproberen en stuit u op een "probleempje", aarsel niet om mij te contacten. Koken is iets dat uzelf kunt varieren, dus aanpassingen hier en daar kunnen geen kwaad. Het gaat tenslotte om uw eigen smaak.

Eet smakelijk!!