Scheiden; een dure grap

Een echtscheiding is altijd een moeilijke en drukke periode omdat je een aantal dingen in je leven weer moet organiseren. Bij een echtscheiding worden alle juridische verbanden tussen de echtgenoten verbroken. Maar als we over juridische zaken spreken, moeten we ook denken aan het financiële plaatje.

Een gratis echtscheiding, bestaat dat?

Bij een echtscheiding is het de rechtbank die moet oordelen over schuld of onschuld. Daarbij komen ook advocaten aan te pas die een zo gunstig mogelijke uitspraak voor hun cliënt proberen af te dwingen. Helaas moet je jouw advocaat (en soms zelfs meerdere advocaten) betalen en ook rechtspreken kost geld. Maar het kan best zijn dat je niet genoeg geld bezit om je advocaat en de rechtbank te betalen. In dat geval kom je aanmerking voor een gesubsidieerde rechtsbijstand (ook wel toevoeging genoemd), waarbij de staat een deel van de kosten van je echtscheiding betaalt. Wat de staat betaalt is echter altijd maar een deel, dus er zullen kosten aan verbonden zijn.

Wat kost een echtscheiding?

Een echtscheiding altijd een dure aangelegenheid. Een bezoek aan de rechtbank kost alleen al zo'n 200 euro. Maar dit is maar een peulenschil in vergelijking met het bedrag dat je aan je advocaat moet betalen. Aan een advocaat betaal je namelijk zo'n 150 à 200 euro per uur. Daarom is het beter om een advocaat, die gespecialiseerd is in echtscheidingen, onder de arm te nemen. Deze specialist kan je scheiding namelijk snel en efficiënt afhandelen, waardoor de kosten beperkt blijven. Als de scheiding niet al te ingewikkeld is, kan je vooraf een bedrag afspreken met je advocaat. Dat bedrag zal dan rond de 2500 euro liggen. Maar als de scheiding aansleept, zal je al gauw rond de 10.000 euro betalen. Dat bedrag hangt dus vooral af van de duur van de echtscheidingsprocedure. Bovendien kunnen hier eventuele kosten bijkomen, zoals een afspraak bij de notaris, psycholoog,…

Duur van de echtscheidingsprocedure

Het is moeilijk te zeggen hoe lang het duurt voordat jouw scheiding afgerond is. De echtscheidingsprocedure is eigenlijk vooral afhankelijk van de communicatie en de verstandhouding tussen jou en je ex-partner. Als die verstandhouding goed is en je kan snel goede afspraken maken, zal de scheiding niet erg lang aanslepen (iets langer dan een maand). Op die manier kan het kostenplaatje ook binnen de perken blijven. Probeer daarom met je partner nog een goede verstandhouding te hebben tot ten minste na de scheiding.

Hoe kan je de kosten drukken?

De kosten aan het gerecht zijn vast bepaald en daar kan je dus ook niet op besparen. Het beste dat je kunt doen om de kosten zo laag mogelijk te houden, is niet onnodig met je advocaat te praten. Hij is niet jouw psycholoog, dus je moet niet over je gevoelens beginnen vertellen. Leg hem duidelijk uit wat de reden is van je scheiding en wat je wil. Hou het gesprek met hem zo kort mogelijk, want je betaalt hem namelijk per uur! Denk eraan: hij is er enkel voor het behartigen van jouw belangen.