Seker Bayrami, het suikerfeest

Zaterdagavond is de ramadan afgelopen en begint het suikerfeest. Het suikerfeest is de uitbundigste gebeurtenis van het islamitische jaar. Na een maand van vasten mag er eindelijk weer gegeten worden.

.

het suikerfeest is een feest van saamhorigheid en verbroedering

Het Suikerfeest

Het suikerfeest wordt gevierd ter afsluiting van de vastenmaand Ramadan . Het is de eerste dag van de tiende maand van de islamitische (maan)kalender. Samen met het offerfeest is het suikerfeest het enige feest in de Islam. De overige feestdagen zijn slechts vieringen. Het suikerfeest is het Kleine Feest, ondanks dat het veel uitbundiger gevierd wordt dan het Grote Feest, het offerfeest . Officieel duurt het suikerfeest drie dagen. In Turkije is het suikerfeest een officieel feest en zijn scholen en overheidsinstanties alle drie dagen gesloten. Het suikerfeest wordt het in het Turks ook wel Ramazan Bayramı (Ramadanfeest) genoemd.

De viering

Tijdens het suikerfeest wordt er veel baklava gegeten

Op de eerste dag van het suikerfeest staan moslims vroeg op, wassen zich en trekken hun nieuwe of hun mooiste kleren aan. Daarna wordt er wat gegeten, vooral zoete lekkernijen zoals dadels, om te vieren dat de Ramadan nu echt afgelopen is.

Na het eten gaan de mannen naar de moskee waar speciaal voor deze gelegenheid matten buiten zijn neergelegd om plaats te bieden voor de vele extra bezoekers. Hoewel de profeet Mohammed aanbevolen heeft dat vrouwen en kinderen ook naar de moskee komen, is dit in Turkije niet gebruikelijk. Alleen mannen en grote jongens gaan.

Vóór het gebed wordt er rondgegaan zodat iedereen, mits zij het zich kunnen veroorloven, een donatie aan de armen kan doen. Meestal een bedrag van ongeveer 6 euro, genoeg voor één maaltijd.

Op de terugweg naar huis nemen zij grote dozen snoep mee voor de kinderen.

Kinderen kussen de rechterhand van hun ouders en brengen die naar hun voorhoofd en wensen hen “Mutlu Bayramlar”, een gezegend feest. De rest van de dag gaat iedereen bij familieleden op bezoek en overal wordt de kusgroet herhaald. Weer krijgen de kinderen snoep en ook geld en allerlei kadotjes.

Het Suikerfeest duurt drie dagen want er wordt aan iedereen gedacht. Vrienden, familieleden, buren, de armen en zelfs de doden worden niet vergeten. De graven van ouders of kinderen worden bezocht om bloemen te plaatsen of voor een gebed.

De boodschap love and be loved op de moskee

Het hele feest staat in het teken van verzoening. Er wordt lekker gegeten en veel gepraat. Veel ruzies worden uitgepraat. Dit alles naar de boodschap “Sevelim Sevilelim” “Hou van anderen en er wordt van je gehouden” oftewel “Love and be Loved” die helder schijnt vanaf de Blauwe Moskee in Istanbul.

De Ramadan is voorbij en er mag eindelijk weer gegeten worden! Dit doen de Turken dan ook goed en veel. De lekkerste en zoetste gerechten zoals baklava worden op tafel gezet.

Mutlu Bayramlar!

De komende jaren

Turkse çay met zoetigheid

De Islamitische jaartelling is gebaseerd op de maan en onze jaartelling op de zon. Bij een maankalender begint bij iedere nieuwe maan ook een nieuwe maand. Dus hoewel het Suikerfeest (en alle andere Islamitische feesten en vieringen) ieder jaar op dezelfde dag van de Islamitische kalender is, valt het op onze kalender ieder jaar een dag of elf eerder.

Het suikerfeest de komende paar jaar:

  • 10 september 2010
  • 31 augustus 2011
  • 19 augustus 2012
  • 9 augustus 2013

Door het verschil in maanstanden over de hele wereld kan de datum per land een dag verschillen.

Teunise 14/11/09