Snoeien: Wintersnoei

Snoeien:Wintersnoei

Wanneer het winter is, dan is het voor sommige tuinwerkzaamheden juist de goede tijd om in actie te komen. Hierbij denk ik met name aan alle snoeiwerkzaamheden waar de winter de goede tijd voor is. Toegeven ook ik heb weinig zin om nu in de kou de tuin in te gaan. Maar laten we eerlijk zijn, het is zeker een goed idee om juist in de winter wat frisse lucht te krijgen. Het voorkomt een winterdepressie of voorjaarsmoeheid. Dus doe een dikke jas aan en lekker naar buiten voor wat snoeiklusjes

Fruitbomen snoeien in de winter

Wanneer je fruitbomen in de tuin hebt staan, dan is de winter juist de tijd om ze te snoeien. Wanneer de bomen nog totaal vrij zijn van blad, dan kun je goed de kortloten en de langloten van elkaar onderscheiden. Grote takken geven minder afval, omdat er nog geen blad aan zit. Fruitbomen kunnen goed tegen een wintersnoei. Fruitbomen kunnen ook niet goed in het voorjaar gesnoeid worden. De nieuwe knoppen zouden er te snel af gestoten kunnen worden. Dit zou betekenen minder bloei en dus ook minder fruit. Fruitbomen worden over het algemeen ongeveer in Januari gesnoeid, maar het mag ook eerder. Meer over fruitbomen snoeien lees je in Snoeien: Fruitbomen

Algemene wintersnoei

Veel hoveniers gebruiken de winter juist voor het snoeien. Dit omdat er gewoon meer tijd is en het goed kan. Voor veel bomen en struiken is het wel verstandig om te snoeien wanneer het niet vriest. Er zijn wel struiken en bomen die goed onder het vriespunt gesnoeid kunnen worden, maar hier is toch wel enige vakkennis voor nodig. Voor de hobby tuinder is het beter om aan te houden dan snoeien boven het vriespunt moet gebeuren. Wil je je snoeiwerk ook door een hovenier laten doen, dan wil deze in de rustige winterperiode wellicht nog eens wat korting geven.

Snoeien voor de kerst ook leuk voor de kerstdecoraties

Het leuke al het snoeiwerk in de winter is ook nog , dat je zelf wat kunt hebben aan je eigen snoeiafval. Kijk maar eens in de tuincentra wat daar allemaal te koop ligt. Het ziet er allemaal leuk uit. Toch bestaat een groot deel van het kerstassortiment tegenwoording van dode takken. Eventueel bespoten met spuitsneeuw of met goud- of zilververf. Hoe eenvoudig wil je het hebben.

Bind is een groepje takken van dezelfde lengte bij elkaar, doe hier een touwtje om en het staat al snel leuk in huis. Ook een idee om gekronkelde takken te gebruiken in zelf gemaakte kerststukken.

Hierbij hebben we het alleen nog over de snoei materialen die vrij komen van de kale takken. Wanneer je groenblijvende heesters gaat snoeien, dan kun je je hele huis ermee opfleuren. Hierbij niet alleen denken aan de bekende dennentakken, maar ook aan de bladdragende groene heesters. Het blad van de Prunus lauroserasus ( laurierkers ) kan eenvoudig op een schaal worden gelegd. Een paar kertsballen erbij en het staat al mooi.

Lees ook eens: Snoeien: Vaste planten