Snoeien: Fruitbomen

Snoeien van Fruitbomen

Wanneer je fruitbomen wilt snoeien, dan is het belangrijk een aantal dingen te weten. Het snoeien van fruitbomen is niet hetzelfde als het snoeien van struiken die je tuin sieren. De reden is dat de snoei van fruitbomen moet zorgen voor een goede vrucht dracht. In ieder geval mag de snoei er niet voor zorgen dat er geen vrucht gedragen wordt. Wanneer de je snoei van fruitbomen niet goed uitvoert dan zal dit wel tot gevolg hebben, dat de oogst aanzienlijk minder zal zijn.

Fruitbomen snoeien

Verschillende Fruitbomen

Er zijn verschillende soorten fruitbomen, die op verschillende manieren gesnoeid moeten worden. Er zijn ook fruitbomen die zelfs beter niet gesnoeid kunnen worden.

Indeling van fruitbomen en snoeiwijze Laten we eerste een indeling maken van de verschillende fruitbomen. Laten we beginnen met inheemse soorten die soms zelfs al wat vergeten zijn. De Mispel en de Kweepeer. Deze beide fruitbomen hebben in principe geen snoei nodig. Ze mogen een natuurlijke volwassenheid krijgen. Juist dat is goed voor de vruchten.

Fruitbomen: Appel rassen ( Malus soorten )

Bij de appel soorten hebben we inheemse soorten en een grote hoeveelheid van doorgekweekte rassen. De snoei is bij beide hetzelfde. De oud hollandse, daarmee dus ook de inheemse rassen hebben wel veel minder kans op ziekten. Dit geld dus ook wanneer er iets verkeerd gesnoeid zou worden, dat dit bij de inheemse rassen minder problemen geeft.

Appelbomen worden alleen maar gesnoeid met het doel om de vrucht meer licht te geven. Hierbij dien je dus die takken te verwijderen die erg veel schaduw op de andere takken veroorzaken. Verder is snoei bij de appelboom perse noodzakelijk. Het snoeien van de appelboom mag in de winterperiode gebeuren. Met name Januari is daar een goede tijd voor.

Pruimenbomen en kersenbomen ( Prunus soorten )

Een pruimenboom of kersenboom behoeft ook weinig snoei. Voor de vrucht zetting is snoei niet nodig. Eerder gaat het erom dat het model van de pruimenboom wat mooier wordt. Wanneer een pruimenboom of kersenboom nog nooit is gesnoeid en wat ouder is, dan mogen er niet teveel takken tegelijk uit gehaald worden. Wil je de pruimenboom of kersenboom toch snoeien voor het model dan kan dit na de oogst gebeuren.

Zieke fruitbomen snoeien

Wel is het bij alle bovenstaande bomen goed om op te letten of er ziektes in voorkomen. Wanneer er een ziekte te zien is in takken, dan is het over het algemeen verstandig deze zieke fruitbomen takken te snoeien. Indien mogelijk in de voor de fruitboom goede tijd van het jaar.

Fruitbomen niet te jong snoeien

Bij fruitbomen begint de snoei in een wat later stadium. Juist jonge bomen hebben alle kracht nodig om een stam te vormen een een kruin erop. Pas in de jaren dat de kruin goed is gevormd begint eventuele snoei.

Snoeien van fruitbomen voor meer vruchten

Hoewel het zoals al genoemd is voor de vrucht zetting niet noodzakelijk is om te snoeien is het wel mogelijk. Hiervoor moet je echter wat kennis in de praktijk hebben om te kunnen zien welke takken er dan juist het beste uit gesnoeid dienen te worden en welke niet.

Voor extra vruchten moet erop gelet worden op welke twijgen de vruchten komen. Bij fruitbomen is dit over het algemeen op de kortloten en niet op de langloten. Langloten zijn gewoon loten die sneller zijn gegroeid dan de korte. Juist de korte loten dienen dus te blijven zitten en de lange doorgeschoten loten mogen eraf worden gehaald.

lees ook