Soja aanbevolen bij longkanker

Soja aanbevolen of toch niet

Deze titel is niet helemaal correct. Het moet zijn: soja aanbevolen bij het voorkomen van longkanker. Want het gaat erom dat de consumptie van soja longkanker voorkomt. Als iemand reeds longkanker heeft, gaat soja niet zorgen voor een wonderbaarlijke genezing.

 

Soja verlaagt de kans op toekomstige longkanker

Dat is de kern van dit artikel. Volgens recent Chinees onderzoek zelfs tot 40%. Elke studie moet met de nodige kritiek worden bekeken.

Pluspunt: men zou gedurende 13 jaar bijna 75.00 vrouwen hebben gevolgd. Dan kun je spreken van een ‘gedegen’ onderzoek met voldoende proefpersonen.

Minpunt: kun je de situatie, levenswijze, klimaat, voeding, luchtsamenstelling en leefomstandigheden van Chinese vrouw (in en rond Shanghai) vergelijken met de onze?

Vanwaar de relatie soja en kanker

In soja zitten fyto-oestrogenen. Twee van deze fyto-oestrogenen die het best helpen om kanker aan te pakken, zijn genisteïne en daidzeïne. Met name genisteïne remt de vorming van nieuwe bloedvaten en verhindert de groei van kankercellen.

Absoluut af te raden: genisteïne op eigen houtje gaan innemen!

Wat met groenten en fruit

Uit recent onderzoek blijkt dat het eten van groenten en fruit het risico op longkanker verlaagt. Minimaal 2 stuks fruit per dag is prima. Welk fruit maakt daarbij niet uit. Of het eten van groenten en fruit ook positieve gevolgen heeft bij mensen die al longkanker hebben, was in de studie niet aan de orde.

Tegenovergestelde mening

Op internet staan massa’s gezondheidstips. De medische wereld klaagt steen en been dat daar veel foutieve informatie tot zelfs complete onzin te lezen is. Daarom lijkt het ons ook aangewezen om de hierna volgende stelling op te nemen in dit artikel. Onder andere op de site van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds staat dit te lezen: (citaat)

'Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat soja op zich beschermt tegen kanker. Soja is wel een gezonde keuze, omdat het plantaardig is. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert om tweederde van de maaltijd uit plantaardig voedsel als groenten, fruit en vezels te laten bestaan'.

Conclusie

Soja is een veelzijdig voedingsmiddel. Het is tevens een bron van verschillende gezonde stoffen. Zo is soja een goede vleesvervanger. En soja beschermt tegen hart- en vaatziekten.

In dit artikel gaat het met name over kankerpreventie door soja. Alhoewel de medische wereld pro en contra is, gelden de fyto-oestrogenen die in soja zitten als een veelbelovend voedingsmiddel voor de behandeling en preventie van kanker. Naast het eten van meer vis, vezels, groenten en fruit, is regelmatig soja opnemen in het eten een aanrader. Zelfs de medische wereld is het over dit punt eens. Over soja en de relatie met kanker en voorkomen van kanker is men het nog lang niet eens. 

De meest betrouwbare bron voor informatie is niet (altijd) het internet maar wel de begeleidende arts in het ziekenhuis en de huisarts. Zij zijn uw voornaamste gidsen in uw strijd met longkanker. Veel succes!

Verwacht in geen enkel geval wonderen van sojaproducten. Ze zijn gewoon gezond. In het algemeen eten we te weinig sojaproducten.