Solliciteren en lichaamstaal: belangrijk!

Solliciteren doe je niet zo maar even

Als je moet gaan solliciteren, ben je altijd gestrest. Daar ontkomt niemand aan. Vreemd gebouw, onbekende mensen, moeilijke vragen, kortom je voelt je niet op je gemak. Dus ga je je daarnaar gedragen: onzeker, zenuwachtig, schuifelen op je stoel tot zweten toe! Je bent niet jezelf en dat vertaalt zich in je lichaamstaal. De man of vrouw tegenover je aan tafel weet dat ook. Maar in hoeverre wordt er rekening gehouden met deze onnatuurlijke situatie? Het gesprek degelijk voorbereiden en oefenen voor de spiegel thuis is een goed begin!

 

Lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek

Zelf ben je je niet bewust van je eigen lichaamstaal en hoe je over komt voor een ander. Bijvoorbeeld: als je een foto van jezelf ziet, valt dat meestal tegen: ‘mijn haar zit niet goed, ik heb wallen onder mijn ogen, ik zit scheef…’. Voor je omgeving zegt je lichaamstaal meer dan 1000 woorden wordt wel eens beweerd. En dat is ook zo! Elk lichaamsdeel vertelt wel iets over jezelf. Deze zelfkennis moet je in acht nemen tijdens sollicitatiegesprekken. En dus is oefenen voor de spiegel echt geen verloren bezigheid!

Hoe gedraag ik mij?

  1. Zelfzeker? Hoofd rechtop en de kin iets naar voren. Geef ook een stevige hand als je kennismaakt met je gesprekspartner en… (en daar wordt ontzettend veel tegen gezondigd): kijk hem of haar recht in de ogen tijdens die handdruk! Heel belangrijk! En vermijd in elk geval een ‘klef handje’!
  2. Open? Ga volledig en frontaal zitten, beetje schuin hoofd mag en knik bevestigend waar nodig. Heel belangrijk zijn je armen: let daar goed op want ook je armen vertellen veel, zoniet alles, over jezelf. Zo geven gekruiste armen een defensieve tot zelfs ongeïnteresseerde indruk.
  3. Aandachtig? Hou oogcontact maar overdrijf niet! Ergens las ik dat je 3 seconden (of tellen) recht in de ogen moet kijken en dan even wegkijken. In een ander advies las ik dat je ca. 60% van een gesprek die ander mag/moet in de ogen kijken. Vind je dat moeilijk? Concentreer je blik dan op het puntje van de neus van je gesprekspartner. In elk geval: ga niet constant zitten staren!
  4. Duidelijk? Maak gebruik van je handen om je verhaal of je argumenten te ondersteunen. Echter zonder te overdrijven. Soms zie je bij praatprogramma’s op TV (bijvoorbeeld) gasten die overdreven hun handen gebruiken: dat wekt alleen maar irritatie op!
  5. Autoriteit? Verlaag je stem en praat langzaam en articuleer goed! Maak je niet kwaad en doe ook niet alsof jij alles beter weet (want dat is niet zo!). Praat rustig en stel je zeker niet aan met hoogdravende woorden, behalve de noodzakelijke vaktermen. Draai in je hoofd de rollen om: is mijn verhaal interessant voor diegene aan de andere kant van de tafel zit?
  6. Onzeker? Als je zit te wiebelen op je stoel en om de haverklap je benen over elkaar slaat, maakt dat geen goede indruk. Je kunt immers ook gaan zitten en alleen maar de enkels kruisen? Het is maar een detail maar oefen dit voor jezelf: hoe zit je het meest ontspannen? Nog een tip in dit verband: gewoon de 2 voeten naast elkaar op de grond maakt een zelfzekere, minst arrogante indruk. Wist je dat?
  7. Emotieloos? Pokerface? Daar moet je mee oppassen want het kan 2 kanten opgaan tijdens het sollicitatiegesprek! Of men krijgt de indruk dat je ‘te hard’ in de omgang bent door geen emoties te tonen. Of je komt erg ‘softie’ over omdat je zo’n open reactie vertoont! Je moet de gulden middenweg vinden: niet te veel maar ook niet te weinig gezichtsuitdrukking. De mogelijkheden: lachen, wenkbrauwen fronsen, neerhangende mondhoeken, ogen versmallen, open mond, pruilende lippen, vernietigende blik, boze oogopslag…Dat is niet altijd even makkelijk!

Tot slot misschien nog de beste tips!

  1. En dat is het spiegelbeeld! Hoe doe je dat? Observeer voortdurend je gesprekspartner: hoe zit hij (of zij)? Is het een ernstig type? Kijkt hij of zij vriendelijk of ernstig? Wel: kopieer dan dat gedrag! Dan zal die ander zich ook beter op zijn gemak voelen! Maar ook bij deze tip: overdrijf niet!
  2. Bekijk jezelf eens door gebruik te maken van een videocamera! Wat een ervaring!