Sperziebonen zomer- of wintergroente

Met sperziebonen kan je eindeloos variëren, op de ouderwetse manier met aardappels of vlees, of in een slank recept met rundergehakt. Maar zijn het zomer- of wintergroente want je kan ze in Nederland het hele jaar kopen.

Herkomst

Oorspronkelijk heten sperziebonen, aspergiebonen omdat ze net als asperges (volgens Oudhollands gebruik) met gesmolten boter en nootmuskaat worden opgediend. Sperziebonen zijn van oorsprong zomergroenten. Hoe komt het dan dat je ze in Nederland het hele jaar door in de supermarkt kan kopen?

Wintersperziebonen

In de winter komen de sperziebonen niet uit Nederland. Eind juli tot september komen de sperziebonen uit de volle Nederlandse grond. Van maart tot oktober zijn er kas sperziebonen uit Nederland. In de winter, van oktober tot juni worden ze ingevlogen uit verschillende Afrikaanse landen, waaronder Kenia. Je zou denken dat is mooi, dan kan ik ze het hele jaar eten, maar vergis je niet. Deze sperziebonen knakken niet altijd, soms zijn ze net elastiek. Dan weet je dat ze niet vers zijn. Sperziebonen hebben veel water nodig, net als andere bonen. Op het moment is er weinig water in Kenia, zoals iedereen kan zien op de televisie of kan lezen in de krant. En dan is het toch jammer dat, de Kenianen die het op het moment al erg moeilijk hebben, hun spaarzame water moeten gebruiken om Nederlanders te voorzien van wintersperziebonen. Daarnaast wordt er veel brandstof gebruikt, want de sperziebonen worden per vliegtuig ingevlogen. Wat weer minder goed is voor ons milieu.

Bewaren

Sperziebonen kan je 3 tot 4 dagen op een koele plek bewaren, het beste een koele plek in de koelkast. Als je boontjes wil invriezen, blancheer ze twee minuten. De beste maanden zijn juli en augustus, dan zijn de sperziebonen het verst, dan maken ze het knak geluid.

Recept

Dit is een heerlijk gezond gerecht met het liefst zomersperziebonen uit Nederland, en gehakt.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 potje kidneybonen
  • 4 halve perziken (blik)
  • 1 kleine ui
  • 200 gram sperziebonen
  • 1 eetlepel olie
  • 150 gram rundergehakt
  • 1 knoflookteentje
  • 3 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel sambal
  • 1 eetlepel tomatenpuree

Bereidingswijze

Laat de bonen uitlekken, snijd de perziken in schijfjes, pel en snipper de ui
Kook de schoongemaakte sperziebonen beetgaar in ca. 5 minuten, spoel ze af met koud water
Verhit de olie en bak de ui en het uitgeknepen knoflookteentje glazig. Voeg het gehakt toe en roerbak het rul. Schep de ui, knoflook, ketjap, sambal, tomatenpuree, kidneybonen en de sperziebonen door het gehaktmengsel en kook het gerecht in ca. 5 minuten goed door. Schep ten slotte de perzik erdoor en warm deze even mee.

Tip

Erbij kan je een gemengde salade met een dressing naar keuze eten. Op deze wijze heb je een heerlijk slank gerecht. Ja kan er ook rijst naar keuze bij eten of een chapati.

Gezondheid

Sperzieboontjes bevatten weinig calorieën maar wel veel aminozuren, pro-vitamine A, vitamine C en vitamines B.

Conclusie

Chakula chema is eet smakelijk in Swahili, maar wel het liefst met Hollandse sperziebonen. De Keniaanse sperziebonen kunnen in Kenia blijven, want zij lusten ze zelf ook graag. Heerlijk met een chapati.

Link

  • http://www.leerwiki.nl/Chapati