Starters met hypotheek in Utrecht en Amsterdam

Hebben, hebben, hebben

Wie kent ze niet, die starters die in Amsterdam of Utrecht willen gaan wonen. Hebben ze al een dure studententijd achter de rug, hebben ze al een lening bij de IBG waar ze nauwelijks nog van afkomen. Gaan ze ook nog eens wonen in de duurste steden van Nederland. Is het niet een zoon of dochter die u herkent, dan is het wel een kind van iemand anders die hiervoor kiest. In Utrecht en Amsterdam gebeurt het schijnbaar allemaal. Daar is het waar Nederland bruist. Toch kan je afvragen of juist deze groep mensen daar moet starten met hun eerste huis. Het zijn de duurste steden van Nederland. Voor studenten is het geen pretje om er een kamer te huren. Voor starters is het bijna onmogelijk om een starterswoning te kopen. Toch gebeurt het bij de vleet. Zelfs zelfstandig wonenden zetten deze stap. Voor hun is het helemaal een megainvestering. Wat betekent dit nu voor hun in de praktijk?

Hoeveel lenen ze nu eigenlijk

Wie in Utrecht of Amsterdam een huis gaat kopen komt terecht bij huizen van minimaal 250.000 euro. Wat je daarvoor krijgt? Maximaal 100 vierkante meter, een bouwval en een dikke hypotheek. 250K hypotheek komt bij de (maar niet naar beneden gaande ) hypotheekrente van 5% neer op minimaal 1100 euro vast lasten per maand. En dat nog niets meegerekend dat het ook 5.5% kan zijn en de overige kosten die hierbij komen kijken. Kosten van onderhoud, kosten van verzekeringen, belastingen gemeente en waterschap etc. Je zit met de standaardkosten gauw op 1200 euro. En dan heb je nog niet eens gas water en electra meegerekend. Natuurlijk is het zo dat de overheid deze starters tegemoet komt. Bij een hypotheekrente kosten en gemiddelde belastingschijf van 40%, kom de overheid dus met 400 euro per maand tegemoet. Toch krijgt elke huizenbezitter in Nederland deze vergoeding. Relatief gezien is wonen in de grote steden dus een enorme strop. Wanneer in andere goedkopere steden wordt gewoond scheelt dat wel een paar honderd euro per maand. Over het gehele jaar genomen is dat wel een aantal duizend euro. Tel daar de rente van de studieschuld (gemiddeld 20.000 euro) bij op (1000 euro per jaar) en je zit op 5 duizend euro per jaar wat door de WC wordt gespoeld. (Dan hebben we het nog niets eens gehad over het feit dat de kosten van leven in de grote steden duurder zijn.)

Wat er wel niet met keuzes bespaard kan worden.

Het wordt nog erger

Het grootste nadeel van 5000 euro rente per jaar is het volgende. Het is zo dat rente op zich nog niet zo'n groot probleem is. Het geld moet namelijk ook nog terugbetaald worden. Bij de studieschuld is dat uiteraard helemaal zo. Bij de hypotheek ligt het aan het type hypotheek. Concreet betekent dat je elk jaar ook minimaal 1000 euro aan aflossing betaalt. Je zit dus zowiezo aan 6000 euro kosten per jaar. Starters die het wat slimmer aanpakken houden dit per jaar over. 5 jaar sparen betekent 30.000 euro op de bankrekening. Voor de starters in Amsterdam en Utrecht, zij sparen in ieder geval 30.000 euro minder. Tegen die tijd dat ze er zijn kijken ze ook nog eens tegen een studieschuld van 15000 euro aan (mits ze de rente aflossen). Het kan een groot verschil betekenen.

Hebben van de zaak, einde van het vermaak

Wie aan dit soort schulden begint komt daar op lange termijn achter. Wie hoog springt, kan alleen maar hard vallen. In het begin lijkt het allemaal zo leuk. Na verloop van jaren blijkt alles enorm tegen te zitten. Omdat er nauwelijks wordt gespaard komt er steeds meer druk op de financien te staan (wanneer de kinderen komen). Financiele druk zorgt voor stress en in 9 van de 10 gevallen een leven dat minder als gelukkig wordt ervaren. Dit wordt helemaal bevestigd als vrienden die minder verdienen --maar het toch slimmer hebben aangepakt--, in staat zijn om veel grotere uitgaven te doen. 2e huis in het buitenland? "Hoe is het mogelijk!!". Toch gebeurt het heel vaak in de praktijk. Mensen met een robuuste financiele planning hebben veel meer draagkracht in de toekomst.

Jammer dat ze je dat niet op de Universiteit leren?!? Ow ja...van studenten wordt toch verwacht dat ze zichzelf ontwikkelen?