Steunkousen en compressiekousen

Steunkousen en compressiekousen

Op zoek naar steunkousen voor mijn moeder ging een wereld voor mij open. Want er is nogal wat verschil tussen deze kousen. Bedenk hierbij dat de mensen die deze speciale kousen nodig hebben, gemiddeld niet meer zo jong zijn. De leeftijdsgrens begint vanaf 60plus. Die ‘jonge oudjes’ hebben het eenvoudig over steunkousen. Therapeutische en compressiekousen: dat is best moeilijk voor hen. Hoe zit het nu?

 

Wel of niet steunkousen nodig

Dit is geen medische website waar je nu bent aangeland. Die pretentie hebben we niet. Daarom dit belangrijke advies: meld je klachten eerst bij je huisarts! Dat is de start van de aanpak van het probleem.

De klachten KUNNEN zijn: zware benen, pijn in de benen, onderhuidse jeuk, krampen, gezwollen enkels (vochtophoping, ook wel oedeem genoemd), huiduitslag, verkleuring (bruine vlekken), aderontsteking of een spataderbloeding. In het ergste geval ontstaat er een 'open been'.

En elke gezondheidssituatie is immers anders!

Werking van ondersteunende kousen

Zowel steunkousen, drukkousen, therapeutische kousen als compressiekousen zorgen voor een ondersteuning van de bloedsomloop. Daardoor worden nieuwe spataders voorkomen, althans het ontstaan daarvan uitgesteld, en het gevoel van zware, vermoeide benen verlicht. Bedenk wel: ondersteunende kousen, van welke categorie dan ook, genezen niet. Bestaande spataders gaan dus niet verdwijnen. Ze voorkomen erger en verlichten de klachten, meer niet.

De werking in het kort: de bloedcirculatie in de benen is op oudere leeftijd niet meer wat het geweest is. Daardoor hoopt het bloed zich op en ontstaan klachten als zware benen, dikke onderbenen, pijnlijke benen en/of spataders.

Door de elasticiteit van de kousen drukken deze de bloedvaten als het ware een beetje dicht. Zo verloopt de bloeddoorstroming terug naar het hart weer beter. Ook de ophoping van vocht in de onderbenen(oedeem) wordt aangepakt.

Gamma

Steunkousen worden gebreid. Dit gebeurt op 2 manieren: vlakbrei of rondbrei. Vlakgebreide kousen zijn steviger en geven meer druk. Te herkennen zijn ze aan de naad aan de achterkant. Rondgebreide kousen zijn minder stevig en hebben geen naad.

Het hele gamma van deze kousen is uit zijn ‘grootmoedersimago’ gehaald. Je moet tegenwoordig goed kijken om te zien of iemand ‘speciale’ kousen draagt. Je hebt ze in allerlei kleuren, maten, met en zonder tenen, en zelfs drukklassen. Over de drukklassen: klasse 1 heeft een lage druk en klasse 4 staat voor de hoogste druk. Afhankelijk van deze drukklasse zijn de kousen uiteraard makkelijker aan- en uit te trekken (zie verder). En er zijn kniekousen, stay ups en panty’s. Er zijn ook specifieke merken die zich hebben gespecialiseerd in ondersteunende kousen: Jobst, Relaxsan, Sigvaris, CEP, Medi en Bauerfeind.

Tenslotte nog een nadeel van deze kousen: niet aangenaam om dragen tijdens de zomer: warm! Toch moeten dit soort kousen eigenlijk elke dag worden gedragen willen ze resultaat hebben! Tip? Wissel panty’s of stay ups af met kniekousen…

Maten

De maatvoering is natuurlijk wel van belang. Koop je de kousen te groot dan verhelpen ze de klachten niet of onvoldoende. Belangrijk punt is ook: door hun elasticiteit zijn deze kousen niet makkelijk om aan te trekken. Daar zijn speciale aantrekhulpen voor maar dit is naar onze mening een overbodige accessoire. Een ouderling kan ook hier zijn of haar compressiekousen (om maar een voorbeeld te noemen) niet mee aantrekken. Hiervoor is deskundig personeel of een familielid vereist! Zowel om de kousen aan als uit te trekken. Dat valt bij dit soort kousen niet mee!

Om de juiste maat te bepalen, is om de meeste websites een maattabel en een uitleg hoe je het been moet meten, voorzien.

Wanneer steunkousen?

Steunkousen zijn een (eerste) hulp als je beenklachten hebt maar een ingreep (nog) niet nodig is. Zoiets als het eerste stadium van het ongemak. In dit stadium is een standaard steunkous (ook wel STRUVA-steunkous genoemd) voldoende. Deze moet echter wel aangemeten worden en je krijgt een recept mee voor de apotheek. Meestal moet de apotheker de steunkousen bestellen (niet voorradig).

Wanneer therapeutische en/of compressiekousen?

Is de toestand (iets) ernstiger dan kan het zijn dat de specialist (vaatchirurg) besluit dat je therapeutische kousen moet gaan dragen. Deze worden aangemeten (door een bandagist in een speciaalzaak).

Onderhoud

Wassen: regelmatig doen (2 tot 3 keer in de week). Door de wasbeurt worden de kousen ook iets soepeler in gebruik. Aan te bevelen is handwas in lauw water.

Om te drogen, rol je ze best in een handdoek. Vooral niet wringen! Zo bewaar je de elasticiteit.

Dit is tevens de reden om ze niet op de verwarming of in directe zon te laten drogen. Of om een droger of centrifuge te gebruiken.

Vermijd ook scherpe nagels en/of sieraden om beschadigingen te voorkomen.

Prijs

Omdat dit soort kousen op een speciale manier worden gemaakt, met speciale elastische materialen, hebben ze ook een speciale prijs. Ze zijn niet goedkoop maar wel steviger dan een standaard kous. Maar als je ermee geholpen bent, kijk je niet op een euro toch? Bovendien: mits goed onderhoud en de nodige ervaring bij het uit en aantrekken, gaan ze lang mee!

Update maart 2012

Nieuw! Sinds januari 2012 is van dezelfde online shop een nieuwe website gelanceerd 'sportcompressiekleding.nl'. Voor sporters die op zoek zijn naar een breed assortiment compressiekleding: compressiekousen, tights, shirts en suits zijn hier eenvoudig te bestellen met duidelijke productinformatie. Sportcompressiekleding.nl

Voor prijsindicaties, maat meten en gamma: kijk eens op deze website!

Algemene informatie en Droogspuiten?