Stevia. Een gezonde en natuurlijke zoetstof

Stevia. Een gezonde en natuurlijke zoetstof.

Stevia is een zoetstof die het gebruik van suiker kan vervangen. Suiker is ook afkomstig van een natuurproduct, namelijk van suikerriet, maar daarna gaat er van alles mee mis. Het wordt namelijk bewerkt, en na de bewerking is het niet meer dat, wat het was en doet het onze gezondheid meer kwaad dan goed.

Wat is stevia?

Maar, daar hadden we het niet over. We hadden het hier over stevia, en stevia is nog niet bij iedereen bekend. Wel bij de mensen die al wat langer bewust bezig zijn met de overeenkomst tussen voeding en gezondheid, die weten wel wat stevia is. Tot april 2010 was stevia verboden in Europa en ook in Amerika. Dit kwam niet omdat het ongezond zou zijn, maar was meer een foutje bij het aanvragen van de vergunning om stevia in te voeren waardoor het product werd afgewezen. Desondanks werd stevia wel gebruikt en gekocht/verkocht via andere kanalen en wat wel geoorloofd was, dat het als een supplement verkocht werd.

Maar nu dus is het toegestaan, in ieder geval in Europa. De Europese Voedselautoriteit EFSA heeft het gebruik in Europa goedgekeurd. De oorzaak hiervan zal zeker iets te maken hebben met het ‘Coca Cola’ concern dat van plan is om de zo ongezonde stof Aspartaam te gaan vervangen door het natuurlijk stevia. Voor ons, de consument is het hoe dan ook een heel goede ontwikkeling waar we blij mee mogen zijn.

Wat kun je met stevia?

Stevia bevat om te beginnen 0 calorieën. Dat is goed nieuws voor de zoetekauwen onder ons. Daarbij is stevia tot 300x zoeter dan suiker en heb je er dus veel minder van nodig. We spreken hier niet over schepjes of klontjes want dan kun je drankje of hapje gelijk in de gootsteen gooien. Zelfs een mespuntje van dit mierzoete middel is al teveel. Er zijn al landen waar stevia word toegepast en verwerkt in producten, zoals in Japan waar het word toegevoegd aan frisdranken en bijvoorbeeld om sojasaus te zoeten. En zo kun je stevia ook verwerken in bijvoorbeeld ontbijtgerechten, toetjes, dranken en sausjes.

Stevia word al honderden jaren gebruikt.

Stevia is een plantje dat ook wel ‘Honingkruid’ word genoemd. En van dat plantje worden de bladeren gebruikt. Zo werd dat al zeker 1500 jaar geleden door de Guarini indianen gebruikt om hun thee te zoeten. In de 16de eeuw werd het ook door Spaanse veroveraars ontdekt en desondanks duurde het toch nog tot zeker in de 19de eeuw eer het zijn bekendheid in de westerse wereld kreeg. Wilde stevia groeit nog steeds op de grens tussen Paraguay en Brazilië. Maar de gekweekte vorm kun je ook vinden op de plantages in Brazilië, Paraguay, China, Thailand, Israël, Uruguay en Centraal Amerika.

Veel heeft zo’n stevia plantje niet nodig want het kan al op een vrij arme grond groeien en in leven blijven. Bovendien blijft het plantje zeker voor 5 jaar goed voor de oogst. Het oogsten gebeurt 2x per jaar waarbij de wortels in de grond blijven en het plantje weer gewoon aangroeit.

Stevia is een natuurlijke stof zonder schadelijke bijwerkingen.

Stevia is een echt perfect natuurlijk zoetmiddel waar veel onderzoek naar gedaan is maar waarbij geen bijwerkingen of nadelige effecten naar boven zijn gekomen. Dus nu, na de goedkeuring van stevia in Europa kan deze stof met een gerust hart aan voedingsmiddelen worden toegevoegd en op die manier suiker vervangen. De stof kan voor mensen die willen afvallen belangrijk zijn evenals voor diabetes patiënten die stevia zonder problemen zullen kunnen gebruiken. Stevia is zelfs veilig voor mensen met de stofwisselingsstoornis phenylketonuri(PKU) én…je hoeft zelfs niet bang te zijn voor tandbederf.

In tegenstelling tot andere bekende zoetstoffen kan stevia zonder problemen worden gekookt of verwarmd worden tot ongeveer 200 graden zonder dat het gaat kristalliseren zodat je het bijvoorbeeld ook kunt toevoegen bij bijvoorbeeld het bakken van koekjes.

In Japan en Brazilië word stevia al jaren gebruikt en ook in Zwitserland en Frankrijk word zijn producten verkrijgbaar met stevia als toegevoegde zoetstof. Het zit er dus ‘dik in’ dat stevia de nieuwe vervanger gaat worden van de traditionele suiker.