Hooggewaardeerd

Studiebeurs: verschil inwonende of uitwonende beurs

Inleiding

Een studiebeurs van de IB-groep heb je in twee verschillende typen: inwonend en uitwonend. Wat is het verschil tussen de inwonende en de uitwonende beurs en wanneer ontvang je de ene of de andere?

Verschil inwonende-uitwonende beurs

Het verschil tussen de inwonende en de uitwonende beurs is eigenlijk erg makkelijk: als je als student nog bij je ouders woont ben je in inwonend. Woon je niet meer bij je ouders dan ben je uitwonend. Dit verschil heeft een stevige impact op hoeveel studiefinanciering je krijgt. Zo krijg je als uitwonende student een uitwonende beurs met aanzienlijk meer geld van de IB-groep. Voor een inwonende student is dit meestal minder omdat de IB-groep er vanuit gaat dat je ouders nog het meeste voor je betalen.

Van Inwonend naar Uitwonend

Standaard ben je als student inwonend. Meestal vraag je namelijk een studiebeurs aan als je nog bij je ouders woont. Aangezien je adres volgens de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) hetzelfde is als dat van je ouders krijg je een inwonende beurs. Tegen de tijd dat je op kamers gaat moet je je zo snel mogelijk inschrijven in die gemeente bij het gemeentehuis. Je nieuwe adres wordt dan opgenomen in de GBA. De IB-groep krijgt deze wijziging door en constateert dat adres anders is. Meestal krijg je hier een brief over. Je kan de IB-groep ook voor zijn en direct de uitwonende beurs aanvragen als je je hebt ingeschreven bij je nieuwe gemeente.

Anekdote

Een mooie anekdote is dat een stel gevangenen een keer een uitwonende beurs hebben aangevraagd en deze toegewezen hebben gekregen... De IB-groep constateerde dat hun adres anders was dan dat van hun ouders dus kregen de gevangenen een uitwonende beurs. Bureaucratie ten top...?

! Dit artikel is eigendom van de auteur Stealth17. Gebruik van deze informatie is niet toegestaan zonder toestemming van deze auteur. Raadpleeg onze Algemene Voorwaarden voor meer informatie of neem contact op met de auteur.
Antwoord niet gevonden?
Aangepast zoeken
Gerelateerde artikelen
Beoordelen
+
Beoordeling
 • Criterium:De mate waarin de informatie:
  • VolledigheidAntwoord geeft op titel en inleiding
  • BetrouwbaarheidCorrect en betrouwbaar is
  • DiepgangDetails en diepgang bevat
  • LeesbaarheidLogisch en overtuigend is gestructureerd
  • TaalgebruikLeesbaar en taaltechnisch correct is
  • DesignGrafisch mooi oogt
Uw
waardering
?
-
Reacties
#
01-01-1970
01:00
De reactie zal worden weergegeven na goedkeuring.
Er zijn nog geen reacties. Wij nodigen u graag uit op dit artikel te reageren.
Reageren
 • Velden met * zijn verplicht.
 • Uw emailadres zal niet openbaar worden gemaakt