Succesvol solliciteren

Inleiding

Een sollicitatiegesprek kan een stressvolle ervaring zijn. Het is dan ook geen wonder dat veel mensen hier tegenop kijken. Voor sommige mensen kan een sollicitatie zelfs voor slapeloze nachten zorgen. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Je kunt namelijk heel veel dingen doen om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Als je de juiste voorbereidingen treft, kun je vol zelfvertrouwen een sollicitatiegesprek ingaan. Er wordt niet voor niets gezegd: "Een goede voorbereiding is het halve werk". Er zijn een aantal belangrijke stappen die je moet nemen om je goed voor te bereiden op het gesprek.

Wat te doen voordat je solliciteert.

Je hebt een vacature gevonden waar je graag op wilt solliciteren. Je brief en CV liggen al klaar om verstuurd te worden. Maar wacht nog even voordat je dat doet. Voordat je solliciteert is het aan te raden om je accounts op sociale netwerken eens na te kijken. Je kunt er namelijk vanuit gaan dat je toekomstige werkgever je even op internet zal opzoeken. De informatie die door je werkgever wordt gevonden, zal mede zijn eerste indruk van jou vormen. Verwijder dus eventuele dubieuze berichten of foto's.

Ook is het handig om even je eigen naam door een aantal zoekmachines te halen. Als je informatie over jezelf tegenkomt dat je liever niet op internet ziet, kun je de beheerder van de website vragen deze informatie te verwijderen.

Besef ook goed dat het internet je een mooie kans biedt om jezelf goed te profileren. Dat kan door middel van sociale netwerken maar ook professionele netwerken kunnen erg handig zijn. Selecteer de informatie die je geeft zo dat eventuele lezers een goede indruk van je krijgen.

Wat te doen voor het sollicitatiegesprek

Je brief heeft je toekomstige werkgever overtuigd en je bent uitgenodigd voor een gesprek. Bij de uitnodiging voor het gesprek staan vrijwel altijd de namen van de personen die het sollicitatiegesprek zullen afnemen. Zoek je gesprekspartners op internet op. Zo krijg je alvast een beeld van deze personen en weet je een beetje wat je te wachten staat. Kijk bijvoorbeeld naar hoe lang ze bij het bedrijf werken, hun opleiding of hun sociale interesses. Er is altijd een kans dat jullie iets in gemeen hebben. Met een beetje geluk kun je dat tijdens het gesprek naar voren brengen.

Verdiep je in het bedrijf waar je solliciteert. Wat doet het precies, wat is de missie en visie van het bedrijf? Lees de hoofdpunten uit het jaarverslag.

Ook is het goed om je voor te bereiden op een aantal vragen die tijdens sollicitatiegesprekken regelmatig gesteld worden. Zo kun je zelfverzekerd het gesprek in. Veelvoorkomende vragen zijn bijvoorbeeld:

  • Wat zijn je slechte eigenschappen?
  • Wat zijn je goede eigenschappen?
  • Waarom wil je juist bij dit bedrijf komen werken?
  • Wat denk je dat je kunt bijdragen aan dit bedrijf?
  • Waar zie je jezelf over 5 jaar?
  • Waarom zouden we jou deze baan geven en niet een van de andere kandidaten?

De vragen over je persoonlijke eigenschappen zijn altijd lastig. Probeer slechte eigenschappen te bedenken die tegelijkertijd iets positiefs inhouden, bijvoorbeeld: "Ik ben soms perfectionistisch, ik rust niet totdat ik het beste van mijn kunnen heb bereikt" of "Ik raak verveeld als ik geen uitdaging heb, daarom presteer ik het beste onder stress". Bedenk welke kwaliteiten je nodig hebt voor de vacature en probeer daarop in te spelen.

Tot slot is het ook belangrijk om te bedenken wat jij van het bedrijf wilt. Waarom wil je deze baan en wat verwacht je ervan? Wat verwacht je te gaan verdienen en wat is je absolute ondergrens. Door hier vast over na te denken, word je niet overdonderd als je tijdens het gesprek iets wordt gevraagd of aangeboden.

Op weg naar het sollicitatiegesprek

Stippel altijd van tevoren je route uit. Als je onbekend bent met de buurt, kun je op google maps de omgeving vast verkennen. Houd ook altijd rekening met eventuele vertraging. Zorg dat je het telefoonnummer van het bedrijf bij je hebt zodat je kunt bellen als je alsnog vertraging hebt.

Het sollicitatiegesprek

Eindelijk is het zover. Geef iedereen in de kamer een hand en stel je netjes voor. Glimlach en kijk iedereen in de ogen als je een hand geeft. Probeer tijdens het gesprek een ontspannen en open houding aan te nemen. Eventueel kun je de houding van je gesprekspartners spiegelen, dit geeft hen het idee dat je open en geïnteresseerd bent.

Het is heel belangrijk dat je je eigen doelstellingen niet uit het oog verliest. Wat wilt jij uit de baan halen? Stel ook altijd vragen om inzicht te krijgen in wat er van jou verwacht wordt. Je moet weten of dit de juiste baan is voor jou en of je ook daadwerkelijk bij het bedrijf aan de slag wilt.

Conclusie

Een goede voorbereiding zorgt voor zelfvertrouwen. Als je vol zelfvertrouwen een sollicitatie ingaat, zal het gesprek soepel verlopen.