Suiker verslaafd

Verslaafd

Suiker

Dit stuk gaat niet over het leven van een suikerverslaafde, hoewel die er zeker zullen zijn. Maar als maatschappij zien we dat niet echt als een probleem, want we zijn als maatschappij verslaafd aan suiker. We stoppen het bijna overal in. Voor een deel is dat omdat we suiker lekker vinden. Maar nog belangrijker is dat het een goedkope manier van conserveren is. Want suiker net als zout houdt vocht vast en zonder vocht kunnen bacteriëren en schimmels zich niet ontwikkelen.

⬇ Index

Suiker

Suiker is een belangrijke energiebron voor ons lichaam. Ons lichaam is zelfs zo ingesteld, dat als het een overschot aan suiker krijgt, dan wordt dit niet afgevoerd zoals bijvoorbeeld vitamine C, maar opgeslagen in de vorm van vet. Wat dat betreft is ons lichaam ingesteld op tekorten, niet overschotten.

Kristallen
Hoe belangrijk suiker voor ons is blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat we koolhydraten gebruiken om suiker te creëren, door ze af te breken. Eerst maken we van koolhydraten fructose en glucose en vervolgens van fructose weer glucose. Waarna we met behulp van insuline de glucose opnemen.

Deze behoefte aan glucose komt voort uit het feit dat we een groot brein hebben in verhouding tot ons lichaam. We hebben dus veel brandstof nodig om dat grote brein van energie te voorzien. Geschat wordt dat onze hersenen 20 procent van de energie in ons lichaam gebruikt terwijl het maar 2 procent van ons lichaamsgewicht omvat. Verder blijkt uit onderzoek dat ons brein in bewuste toestand, instaat om te reageren op zijn omgeving, 45% meer energie gebruikt dan in bewusteloze toestand. Overigens verbruikt je brein ook tijdens je slaap energie, bijvoorbeeld tijdens het dromen.

⬇ Index

Verslaving

Ondanks onze grote behoefte aan suiker om ons naar verhouding grote brein van energie te voorzien, zijn we langzamerhand wel verslaafd aan suiker. Zo gebruikt de gemiddelde Nederlander 38 kilo per jaar. Dit is in vergelijking met het gebruik door Amerikanen bescheiden, die gebruiken gemiddeld 72 kilo suiker per jaar per persoon. Maar als je bedenkt dat we pas geraffineerde suiker zijn gaan gebruiken na de achttiende eeuw, dan zijn we dus in tweehonderd jaar van 0 kilo naar 38 kilo gegroeid. Zeker als je bedenkt dat we voor die tijd suiker zagen als iets bijzonders en het alleen gebruikten als versiering of medicijn.

Nu moet je bij gebruik wel onderscheid maken tussen direct gebruik en indirect. Zo produceert Nederland jaarlijks misschien gemiddeld bijna negenhonderdduizend kilo suiker, maar daar gebruiken we maar 15 procent zelf van in de vorm van suiker. Het andere deel gaat naar de voedingsindustrie die het gebruikt als smaakversterker, conserveermiddel en structuurverbeteraar.

Onze verslaving zit echter niet alleen in het feit dat we het in alles stoppen. Maar dat we er wereldwijd steeds meer van gaan gebruiken. Wereldwijd neemt de productie jaarlijks toe met 2 miljoen ton, terwijl we al 120 miljoen ton produceren. Gelukkig wordt een steeds groter deel van de suiker tegenwoordig omgezet in ethanol om gebruikt te worden als een minder vervuilende brandstof voor autos.

⬇ Index

Goed of slecht

In beschaafde hoeveelheden is suiker overigens niet slecht. Of je het nu in de vorm van sacharose inneemt, witte suiker of in de vorm van fructose of glucose, fruit en groente, maakt niet zo veel uit. Je hebt suiker nodig als energiebron.

Hoopje suiker
Het probleem met grote hoeveelheden suiker is echter dat het leidt tot overgewicht, omdat je lichaam het niet verwijderd maar opslaat voor energie arme tijden. Iets wat wij tegenwoordig niet kennen, omdat onze fabrikanten suiker bijna overal instoppen. We hoeven dus nooit bang te zijn een energie tekort te kennen. Verder leidt suiker tot een verminderde werking van het afweer systeem. Waarmee het vergelijkbaar wordt met stress. Wat weer leidt tot het sneller gevoelig zijn voor verkoudheid en griep en andere vervelende ziektes. Verder kan een te omvangrijk suikergebruik leiden tot het uitvallen van de aanmaak van insuline door de alvleesklier, diabetes type 2. Wat weer leidt tot problemen met het afweersysteem omdat het gehinderd wordt door de suiker in je bloed dat niet wordt opgenomen omdat er niet genoeg insuline is. Daardoor maak je weer meer kans op infecties, problemen met het zenuwstelsel en allerlei andere vervelende lichamelijke gevolgen. Diabetes kan zelfs leiden tot het uitvallen van nieren en de amputatie van ledematen omdat het lichaam niet instaat is zichzelf goed te verdedigen tegen infecties.

Uiteindelijk is het goede of slechte van suiker dus vooral hoe we er mee omgaan en dat is eigenlijk waaraan je kunt zien dat we verslaafd zijn. We gaan op een slechte manier om met suiker, we gebruiken er al snel te veel van zelfs als we merken het eigenlijk niet nodig te hebben.

⬇ Index

Extra

Afbeeldingen

Suiker door Normyo

Kristallen via Wikipedia

Hoopje suiker door Normyo

Index van koppen

Verslaafd
Suiker
Verslaving
Goed of slecht
Extra
Afbeeldingen
Index van koppen