Surftips: wie gaat er nu slapen met de deur open!

Veilig op internet

hackenHelaas komt hacking steeds meer voor. Een aantal mensen wil proberen om geld te verdienen met internetfraude. Deze oneerlijke handelspraktijken zullen nooit meer uit de wereld verdwijnen. Het is dus pure noodzaak om deze pogingen tot fraude via internet te voorkomen. Hoe doet u dat?

 

Brave hacker?

Een hacker is er nog maar eens in geslaagd om websites van banken te kraken. Gelukkig had de kraak geen gevolgen voor de klanten: hij heeft de bankgegevens of rekeningen niet gemanipuleerd c.q. misbruikt. De hacker wilde (met succes overigens) de banken enkel wijzen op gebreken in de beveiliging van hun sites. Eigenlijk moeten we hem daar nog dankbaar voor zijn ook! De banken zijn weer eens gewaarschuwd...

Veiligheidsregels tegen internetcriminaliteit

  1. Leg de sleutel niet onder de mat! Citaat: ‘Uw huis mag dan onder elektronisch toezicht staan, uitgerust zijn met driedubbel glas en een gepantserde deur: als u de sleutel onder de mat legt, is het erg gemakkelijk binnen te geraken...’
  2. Dit geldt voor internet: als u bijvoorbeeld overal hetzelfde paswoord gebruikt, verhoogt de kans op frauduleus gebruik van uw gegevens! Zie de link onderaan!
  3. Controleer de websites die u bezoekt. Dat lijkt vanzelfsprekend maar niemand doet het! De oplossing is echter eenvoudig: bij beveiligde commerciële websites ziet u een icoontje met een hangslot verschijnen. Klik op dat hangslot om de authenticiteit van het certificaat te controleren! Controleer ook de geldigheidsdatum van het certificaat!
  4. Voorkom phishing: geef niet overal uw IP-adres of uw gegevens zonder de oorsprong van de bestemmeling na te gaan!
  5. Antwoord niet op berichten (via e-mail, op fora, Facebook enzovoort) van personen die u niet kent of (in het geval van identiteitsdiefstal) op berichten waarin u ongewone gegevens gevraagd worden.
  6. Geef nooit uw paswoord, het nummer van uw kredietkaart of enige andere persoonlijke informatie (zoals geboortedatum, voornaam van de kinderen enzovoort) waaruit uw paswoord kan afgeleid worden.
  7. Zelfs wanneer u de schrijver van dat soort berichten een negatief antwoord stuurt, loopt u het risico dat hij het IP-adres dat u op dat moment gebruikt kan achterhalen en tegen u gebruikt. Bij twijfel kan een telefoontje nuttig zijn...
  8. Reageer ook nooit op links die u via een e-mail of msn krijgt en die zogezegd interessante foto’s van uw contactpersonen belooft.

Link

Het advies van dit artikel is om zoveel mogelijk verschillende paswoorden te gebruiken. Allemaal goed en wel maar hoe onthoud je dan die verschillende paswoorden? Uit eigen ervaring kan ik dan Roboform aanbevelen! Zie Passwoorden onthouden . Kost een paar eurootjes maar daar krijg je beslist geen spijt van!

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden