Symptomen van niesziekte

Niesziekte is een aandoening welke regelmatig voorkomt bij katten. In het artikel Niesziekte bij katten lees je alles over de oorzaken van niesziekte en wat niesziekte precies is. Hieronder lees je alles over de sypmtomen bij niesziekte, evenals het verschil tussen chronische en acute niesziekte.

Symptomen van niesziekte

Niesziekte klinkt vrij onschuldig, maar dit is het zeker niet. Niesziekte kenmerkt zich meestal doordat de kat gaat niezen (alhoewel dit niet noodzakelijk is bij niesziekte) en een snotterige neus krijgt. Daarnaast tonen de ogen ook snotterig en kunnen deze wat etterig eruit zien. Deze virusinfectie kan zich snel door het kattenlichaam verspreiden en kan in een aantal uren tot twee dagen snel verergeren. Uiteindelijk zullen alle slijmvliezen van het lichaam aangetast worden, waardoor blijvende schade zal ontstaan.

Geïrriteerde slijmvliezen en zweren

Katten die een verstopte neus hebben, kunnen niet meer ruiken (of hebben zeer veel moeite met ruiken). Doordat zij niet meer ruiken, hebben zij een verminderde tot geheel weggebleven eetlust. In de loop der tijd zullen de slijmvliezen in de keel, neus en mondholte geïrriteerd en geïnfecteerd raken, waardoor het eten nog minder aantrekkelijk gemaakt wordt. Zodra de mondholte en de keel geïrriteerd zijn, kunnen hier zweren op ontstaan welke veel pijn veroorzaken. Daarnaast kan de kat erg uit zijn bek stinken door de aangetaste slijmvliezen en zweren.

Dwangvoeding om uithongering te voorkomen

Wanneer de irritatie aan de slijmvliezen in een vergevorderd stadium is, hebben de meeste katten dwangvoeding nodig. Wanneer zij geen dwangvoeding krijgen, zullen zij niet eten, totdat de dood door uithongering daarop volgt. Andere symptomen, die veel gezien worden bij niesziekte, zijn koorts en benauwdheid. Doordat katten die het benauwd hebben (en waarvan de neus dicht zit), via de mond gaan ademhalen, kunnen de ontstekingen vanuit de mondholte en keel doorslaan naar de luchtpijp en de longen. Er volgt dan gegarandeerd een longontsteking op. Wanneer de niesziekte dit stadium bereikt heeft, is er al bijna 100% kans dat de acute niesziekte is overgegaan in de chronische niesziekte.

Even alle symptomen op een rijtje

  • Niezen
  • Snotterige neus
  • Snotterige ogen
  • Aantasting van alle slijmvliezen in het lichaam
  • Verstopte neus
  • Verminderde of geheel weggebleven eetlust
  • Geïrriteerde slijmvliezen in keel, neus en mondholte
  • Zweren in, op en rond de bek
  • Een erge stank (alsof er iets ligt te rotten) uit de mond van de kat
  • Koorts
  • Benauwdheid
  • Longontsteking
  • Aantasting van de luchtpijp
  • Conjunctivitis
  • Diarree
  • Donkere (bruine of rode) urine, doordat de kat weinig tot niets meer drinkt.

Oogproblemen bij niesziekte

Naast het feit dat niesziekte de luchtwegen en de slijmvliezen van de kat aantast, kan niesziekte ook de ogen van de kat aantasten. Op het moment dat dit het geval is, spreekt men van ‘conjunctivitis’. Conjunctivitis wordt ook wel bindvliesontsteking genoemd. Als hier sprake van is, raakt het roze gedeelte van het oog geïrriteerd. Dit kan resulteren in een ontsteking van het oog, wat zeer vervelend is voor de kat. Wanneer dit symptoom niet behandeld wordt, kan er blindheid aan het oog of de ogen ontstaan.

Chronische niesziekte

Op het moment dat een kat met het herpesvirus of het Calicivirus besmet is, zal hij deze altijd bij zich dragen, in de latente vorm. Ondanks dat de kat geen last meer heeft van de niesziekte, kan hij hiermee nog wel andere katten besmetten. Als de weerstand van de kat wat verminderd is, kan de niesziekte weer terugkeren. Naast een verminderde weerstand kan stress er ook voor zorgen dat het virus weer geactiveerd wordt en toeslaat.

Dit is dan ook de reden dat cattery’s, pensions, tentoonstellingen en praktijken van dierenartsen grote ‘niesziektebolwerken’ zijn. Op deze plaatsen zijn vaak gestresste katten aanwezig, of katten met een verminderde weerstand. Dit zorgt voor een verhoogde infectiedruk, waardoor de niesziekte weer de kop op kan steken.

Hoe wordt niesziekte overgedragen?

Zoals reeds vermeldt, wordt niesziekte vooral overgedragen door uitgescheiden vocht door middel van niezen of hoesten. In medische termen wordt er ook wel over orale, oculaire en nasale uitscheiding gesproken. Daarnaast kan niesziekte worden overgedragen door kleding, schoeisel en andere voorwerpen. Deze mogelijkheid is overigens vrij klein, omdat niesziekte ‘buiten’ de kat maar een beperkte levensduur heeft.

Vaccineren tegen niesziekte

Ondanks dat je je kat laat vaccineren tegen niesziekte (de herpes-variant), voorkom je lang niet altijd dat je kat geïnfecteerd raakt. Dit komt omdat er verschillende typen herpes bestaan die niesziekte kunnen veroorzaken. Daarnaast muteert dit virus jaarlijks, net als bij de menselijke griep, waardoor er altijd weer nieuwe varianten ontstaan. Katten worden ingeënt voor de meest voorkomende soorten herpes die niesziekte veroorzaken.

Toch is het verstandig om je kat jaarlijks te laten vaccineren tegen niesziekte, omdat de inenting in veel gevallen de symptomen van niesziekte onderdrukt. Ook reduceert het vaccin het uitscheiden van het virus, zodat de kans veel minder groot is dat andere katten besmet raken.