Tarot: oorsprong en gebruik

Inleiding

Tarotkaarten zijn al zo oud, dat bijna iedereen wel eens van ze gehoord heeft, maar het heel moeilijk is om precies te achterhalen waar ze vandaan komen.

De een heeft het over een tarotspel, de ander beweert er de toekomst mee te kunnen inzien…

Tarot heeft vier kleuren, net als een gewoon kaartspel, maar de symbolen en het aantal hofkaarten zijn anders. De troeven en de nar vormen de grote arcana, de hofkaarten en de tien genummerde kaarten de kleine arcana. Verschillende variaties van de grote arcana hebben soms andere namen, vooral in de nieuwere tarot versies, maar ze zijn altijd wel tot de oorspronkelijke kaarten te herleiden. Een set tarotkaarten heet een deck.

Wat doen de kaarten nou eigenlijk precies en welke krachten schrijft men ze toe? Klinkt het niet merkwaardig dat zoiets eenvoudigs als een stapeltje kaarten zijn weg heeft gevonden door de tijd en in deze moderne éénentwintigste eeuw nog steeds populair is? Laten we eens kijken wat er allemaal bekend is over de oorsprong van tarot. En of de kaarten je kunnen vertellen of je dat examen gaat halen.

Van vroeger…

Er zijn zo veel verschillende verhalen in omloop over de oorsprong van de tarot, dat het onmogelijk is om daar een definitieve uitspraak over te doen. Ik zal daarom kort de verschillende kanten belichten. Het is ook heel goed mogelijk dat niet één maar meerdere van deze mogelijkheden waarheid bevatten.

De meest mysterieuze uitleg is wel dat de tarot een overblijfsel zou zijn van de vergane beschaving Atlantis. De bewoners zouden de ramp hebben zien aankomen en gezocht hebben naar een manier om hun schat aan kennis niet verloren te laten gaan. Ze zagen in dat het onmogelijk was alles te bewaren en hebben daarom die kennis symbolisch samengevat, met een eenvoudige serie van 22 kaarten, de grote arcana. Niemand zou vermoeden dat er méér achter een onschuldig spelletje schuil ging en zodoende zou de reeks kaarten in omloop blijven, totdat de mens er klaar voor zou zijn om te begrijpen wat die kennis inhield.

De meest gangbare uitleg ziet Egypte als de bakermat van de tarot. Er wordt ook wel beweerd dat na het zinken van het continent Antlantis, een aantal overlevenden de dynastie van de Farao’s in Egypte hebben gesticht en op die manier stammen de Farao’s dan weer af van de bewoners van Atlantis. Deze twee theoriën sluiten elkaar dus niet uit. Het Egyptisch schrift bestaat evenals de tarot uit beelden met een symbolische betekenis. Egyptische priesters konden met tarotkaarten hun kennis geheim houden, omdat het gewone volk de symboliek van de beelden en cijfers niet begreep. Er wordt ook gesproken over tempels in het oude Egypte met een geheime kamer, waarin aan beide zijden elf enorme afbeelding geschilderd waren. Die tweeëntwintig afbeeldingen zouden precies overeenkomen met de grote arcana. Als je hier meer over wil weten, kun je zoeken naar het werk van Antoine Court de Gebelin of Eliphas Levi (beide tarot occultisten) of de schrijver Wirth P. Christian.

Gezien hun voorliefde voor en veelvuldig gebruik van waarzeggerij, verdienen ook de Zigeuners een plekje in deze rij. Misschien hebben zij de tarotkaarten ooit zelfs wel ontworpen. Alleen staat de oorsprong van Zigeuners zelf ook niet vast, dus stuurt dat ons al gauw weer verder op onze zoektocht. Manly Palmer Hall heeft het over hoe de Zigeuners het boek van Enoch (of Toth) uit een bibliotheek in Alexandrië gered zouden hebben, toen deze afbrandde. Daarmee zouden ze dus niet de makers van de tarot geweest zijn, maar misschien wel verantwoordelijk voor de verspreiding.

Een minder waarschijnlijke theorie stelt dat tarot oorspronkelijk uit China of India komt. In Indiase schilder- en beeldhouwkunst zijn echter helemaal geen sporen te ontdekken van de beelden van het tarotspel. In China ligt de wieg van het spelen met kaarten en Marco Polo reisde in de jaren 1400 van China terug naar Italië. Omstreeks die tijd verschenen ook de eerste tarotdecks in die streek.

Al deze verschillende theoriën zijn op een bepaalde manier met elkaar verweven. Zigeuners zouden namelijk ook hun oorsprong in Egypte hebben of, volgens hun eigen overleveringen, in India.

Het doen van uitspraken over het ontstaan van tarot blijft dus vooral speculatie. Het sluier van raadselachtigheid dat de kaarten omgeeft, draagt waarschijnlijk ook bij aan hun aantrekkingskracht.

Naar nu

Wie wil er nu geen kijkje nemen in de toekomst? Van jezelf, van het land waar je in woont, van de wereld?

Het is menselijk om te willen weten wat er gaat gebeuren. Dat kan voortkomen uit een gevoel van nieuwsgierigheid, maar vaak speelt er ook een bepaalde angst mee. Angst dat we niet zijn opgewassen tegen wat er komen gaat. We vragen ons af, of we de juiste beslissingen nemen en wat daar de consequenties van zullen zijn. Als we in de toekomst konden kijken, zouden we afhankelijk van wat we te weten zouden komen, onze beslissingen misschien wel aan kunnen passen. Zou ons leven dan een stuk prettiger en makkelijker verlopen? Makkelijker misschien wel. Of het ook zo leuk is om alles van tevoren te weten, is een andere vraag.

Stel je eens voor dat je je hele toekomst kan overzien, tot het moment dat je je lichaam verlaat. Geen verrassingen meer, geen onverwachte gebeurtenissen. Zou dat dan niet een beetje voelen als een druilerige zondagmiddag, waarop je je verveelt en de hele week of maand niks spannends in het vooruitzicht hebt? Ik vraag me af of de mens daar nou echt blij van zou worden. Een deel van de verrukking van het leven, is dat niet soms juist het onvoorspelbare?

Dat neemt niet weg dat het heel interessant kan zijn je te verdiepen in de middelen die we tot onze beschikking hebben om een tipje van de sluier op te lichten, of het nou de toekomst is die erachter zit, of ons eigen onderbewuste, of allebei.

In de meeste gevallen is tarot niet geschikt voor het voorspellen van de toekomst. Er is bijvoorbeeld op internet genoeg te vinden over waarzeggerij en kaartleggingen, meestal via de telefoon. Door het bewust rekken van een gesprek met allerhande onbeduidende vragen, maakt men op een bepaalde manier misbruik van de emotionele kwetsbaarheid van de mensen. Het is dus zaak om niet zomaar je hart uit te storten (en je portemonnee) bij de persoon achter de online advertentie met de hardst knipperende letters en de felste kleuren.

Als je interesse hebt in het gebruik van tarotkaarten, is het veel leuker om je er zelf in te verdiepen. Het zien van de toekomst is voorbehouden aan een enkeling en meestal ben je je dan ook wel bewust van je eigen gave. Maar ook voor wie niet paranormaal begaafd is, dat betekent niet dat je je intuitie niet kunt ontwikkelen. Als je je best doet om meer naar je eigen gevoel te luisteren, zul je merken dat je het ook beter gaat ‘horen’.

Tarotkaarten worden vooral gebruikt als een soort spiegel van het onderbewuste. De kaarten die je legt, laten je zien wat je in je haast over het hoofd ziet, of wat je om de één of andere reden geen ruimte geeft. Je voert dus als het ware een soort gesprek met je eigen intuitie. Dat kan heel verhelderend zijn.

En voor de sceptici onder ons: niets weerhoudt je er natuurlijk van om tarot gewoon te zien als een spelletje of een mooi stukje kunst op een speelkaart!

Alle soorten en maten

Tegenwoordig bestaan er een heleboel verschillende soorten decks. De zogenaamde ‘New Age winkels’ en esoterische boekhandels verkopen verschillende series tarotkaarten met godinnen, elfen of dolfijnen. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kun je kiezen voor een deck geïnspireerd op het oude Egypte, de Vikingen, of juist gaan voor de meer klassieke tarot de Marseille, Lenormand of Rider Waite.

Het maakt voor het gebruik de kaarten niet uit welke design je kiest, als jij je er maar goed bij voelt. Het wordt aangeraden om voor de kaarten een speciaal tasje of een speciale doos te voorzien, waar je ze in op kan bergen na gebruik. Laat ze niet zomaar rondslingeren en leg ze op een veilig plekje. Niet om geheimzinnig te doen, hoor. Wie tarotkaarten gebruikt, zal merken dat ze je op hele treffende verbanden wijzen. Als blijk van waardering voor het trouw weerspiegelen van mijn onderbewuste, waar ik zelf vaak in verdwaal, geef ik tarotkaarten graag het beetje respect dat ze verdienen.

Handige links

http://www.paypro.nl/producten/Tarot_Werkboek/5020/10391

http://www.paypro.nl/producten/Reis_van_de_Dwaas/4640/10391