Tienertoer weer op de rails gezet

Voor de ouderen onder ons een bekend begrip, maar voor de jongeren wellicht onbekend: de Tienertoer.

Het begrip Tienertoer

De Tienertoerkaart was een vervoerbewijs voor personenvervoer per trein in Nederland. De doelgroep waren tieners (jongeren van 12 tot en met 19 jaar), die gedurende de zomervakantieperiode (juni, juli en augustus) met de Tienertoerkaart gedurende 8 aaneengesloten dagen onbeperkt, met de trein op tweede klas basis, door geheel Nederland, konden reizen. Deze Tienertoerkaart werd, door de Nederlandse Spoorwegen (NS), voor het eerst uitgegeven in 1969. Daarnaast kreeg men op het streekvervoer van de NS-dochters en sommige particuliere maatschappijen en veerdiensten een korting van 50% (onder meer op de veerboot Enkhuizen -Stavoren). De prijs van de Tienertoerkaart bedroeg aanvankelijk 20 gulden (circa 9 euro).

Succes

Deze Tienertoerkaart was een groot succes, getuige het feit dat de kaart elke zomer honderdduizenden malen werd verkocht en stelde de tieners in staat kennis te maken met het openbaar vervoer, aanschouwelijk aardrijkskundeonderricht te genieten en in alle uithoeken van Nederland vrienden, geliefden, pretparken en familieleden te bezoeken.

De Tienertoerkaart vormde de brug tussen de kinderen van 4 tot en met 11 jaar (tegen reductietarief) en de volwassenen (20 jaar en ouder), die al langer van de 8-daagse kriskraskaart gebruik konden maken.

Einde

In de jaren 80 veranderden de voorwaarden. Het tienertoerkaartje gaf nu recht op 4 reisdagen binnen een periode van 10 dagen. In 1994 maakte de Tienertoer plaats voor de Tourtime waarmee ook in België met de trein gereisd kon worden. Later is het vervoersbewijs geheel afgeschaft, en bestaat nog slechts de Zomertoer van de Nederlandse Spoorwegen die niet leeftijdgebonden is. In 2004 heeft kort de zogenaamde Jongerentoer bestaan. Dit was een kaartje voor 2 personen tot en met 17 jaar en was één dag geldig. Het kaartje kostte 19 euro.

Terugkeer van de Tienertoerkaart

De Tienertoer is nu weer terug. Na zeventien jaar afwezigheid vond de Stichting Cultureel Jongeren Paspoort (CJP) het weer tijd om de speciale treinkaartjes voor tieners in te voeren. Met de pas kunnen jongeren van twaalf tot en met achttien jaar deze zomer nog met het Tienertoerkaartje onbeperkt met NS-treinen door heel Nederland reizen. Volgens CJP gaat het om een proef. Directeur Walter Groenen zegt dat ze dat besloten om jongeren op een voordelige manier te laten genieten van cultuur. Weliswaar is deze zomer al weer bijna voorbij, maar met de proef willen ze kijken of er genoeg animo voor is. Met de Tienertoerkaarten kunnen tieners drie dagen lang onbeperkt door Nederland reizen.

Tijdstip

Is het tijdstip ongelukkig gekozen zul je je ongetwijfeld afvragen.

Ja, zou ik zeggen als we gaan kijken naar de resterende tijd die nog overblijft totdat de vakantieperiode is afgelopen. Deze tijd lijkt mij te kort om een afgewogen oordeel te kunnen vormen omtrent de beslissing om deze proef om te zetten in een definitieve herintroductie.

Nee, zou je kunnen zeggen als we gaan kijken dat er sterk bezuinigd gaat worden op cultuur. De tegenstand die dit heeft opgeroepen wordt inmiddels ook al op internationale podia uitgevochten, zoals onlangs in New York en Berlijn.

Als we gaan kijken naar de initiatiefnemer van de Tienertoerkaart, de Stichting CJP, dan moeten we constateren dat deze niet afhankelijk is van overheidssubsidie maar hun inkomsten genereren uit de verkoop van CJP-pas aan de 300.000 leden.

Conclusie

Het is nog te voorbarig om nu al te roepen dat de Tienertoer terug is, aangezien het om een proef gaat. Daarnaast vormen de resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, want de tieners van nu zijn anders als die van toen.

Update 2012

 

Naar aanleiding van de proef in 2011, heeft de NS besloten om de tienertoer definitief in het vervoersaanbod op te nemen. Dat betekent dat jongeren van 12 tot en met 18 jaar in de komende zomervakantie, drie dagen met de trein door Nederland kunnen reizen voor een bedrag van 33 euro.

Ook de overige vervoersaanbieders (Veolia, Connexxion, Arriva en Syntus) doen hieraan mee.

Bron: NOS nieuws 3-5-2012

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden