Tips bij menstruatiepijn

Menstruatiepijn

De menstruatie kan een vervelende periode zijn. Veel vrouwen zitten die paar dagen wat minder lekker in hun vel. Daarbij komt nog dat een menstruatie voor verschillende klachten kan zorgen. Tijdens de menstruatie kunnen vrouwen last hebben van emotionele problemen zoals stemmingswisselingen of prikkelbaarheid. Ook lichamelijk klachten, zoals het vasthouden van vocht of komen vaak voor . Menstruatiepijn is veruit het meest voorkomende en ook het meest storende probleem. Menstruatiepijn kan als een zeurende pijn in de onderbuik beginnen maar gaat later meestal over in pijnlijke krampen die zich tot in de rug en de benen kunnen uitbreiden. Deze pijn kan je dagelijks functioneren sterk beïnvloeden.

Oorzaak

Menstruatiepijn wordt meestal veroorzaakt door heftige samentrekkingen van de baarmoeder. Op deze manier wordt het slijmvlies beter losgemaakt en uitgescheiden. Vandaar dat menstruatiepijn vaak in krampen komt. Andere oorzaken van menstruatiepijn kunnen een naar achteren gekantelde baarmoeder, een ontsteking in het bekkengebied of een erg nauwe baarmoederhals zijn. Endometriose is ook een regelmatig voorkomende oorzaak van menstruatiepijn. Endometriose betekent dat er baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit.    

Wat je er tegen kunt doen

Gelukkig sta je niet helemaal machteloos tegenover menstruatiepijn. De volgende tips kunnen je helpen om de menstruatiepijn in ieder geval dragelijk te maken.

  1. Warmte kan goed helpen om je menstruatiepijn te verminderen. Leg een warme kruik op je buik of neem een warm bad of douche. Lekker met een dekentje op de bank kan ook erg fijn zijn.
  2. Bij sommige vrouwen helpt lichaamsbeweging heel goed tegen menstruatiepijn. Nu moet je daar natuurlijk niet aan denken als de pijn al aanwezig is. Het is een beter idee om over het algemeen wat meer te bewegen. Ook kan het helpen om de dagen voor je menstruatie wat actiever te zijn. Ga bijvoorbeeld een paar keer naar de sportschool of een rondje hardlopen.
  3. De anticonceptiepil kan helpen om je menstruatiepijn minder hevig te maken. Door de hormonen in de pil worden je eigen hormonen beter gereguleerd. Bovendien duurt je menstruatie vaak minder lang en verlies je ook minder bloed.
  4. Aleve Feminax is een pijnstiller die speciaal bedoeld is voor menstruatiepijn. Deze pijnstiller remt niet alleen de pijn maar zorgt er ook voor dat je baarmoeder minder vaak en heftig samentrekt. Als je weet dat je menstruatie eraan komt, kun je vast een pijnstiller innemen. Zo kom je vaak vrijwel pijnloos deze periode door.
  5. Een zachte massage van je buik en onderrug kan wonderen doen. Wrijf met zachte, cirkelvormige bewegingen over je buik. Vraag of iemand dat ook bij je rug wilt doen.
  6. Gezonde voeding kan helpen om je pijn te verminderen. Eet veel granen, fruit en groenten. Probeer bovendien een week voor je menstruatie zoveel mogelijk het gebruik van zout, koffie en alcohol te vermijden.
  7. Zorg goed voor jezelf. Je voelt je in deze tijd van de maand gewoon even wat minder fijn. Daarom mag je best jezelf wat meer verwennen dan gewoonlijk. Neem wat rust en eet wat chocolade. Als je beter in je vel zit, kun je ook veel meer hebben.

Ook goed om te weten

Menstruatiepijn komt het meeste voor bij vrouwen tussen de 15 en 24 jaar. Hierna neemt  het vaak af. Zit je nog in deze leeftijdsgroep? Dan is de kans groot dat je er met een aantal jaar vanaf bent. Heb je echter aanhoudende en zeer pijnlijke krampen? Ga dan eens bij een dokter langs. Soms is een kleine ingreep of behandeling nodig om de oorzaak van de hevige pijnen weg te nemen. Ook bij doorbraakbloedingen kun je het beste even contact opnemen met je huisarts.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden