Tips om je baby te laten doorslapen

Inleiding

De eerste paar maanden met een pasgeboren baby kunnen erg vermoeiend zijn. Ze slapen misschien nog wel veel,  maar een ritme hebben ze nog niet. Een paar keer 's nachts je bed uit is geen uitzondering. In het begin wordt een baby nog wakker omdat hij honger heeft. Naarmate een baby ouder wordt zal hij een dag en nachtritme ontwikkelen en 's nachts langer doorslapen. Maar wat moet je doen als je baby  na een paar maanden nog steeds 's nachts een paar keer wakker wordt en niet wilt doorslapen? Lees hieronder de tips om je baby te laten doorslapen.

Wat is doorslapen?

Officieel slaapt een baby door als hij vijf uur achter elkaar slaapt. Dit zou bijvoorbeeld betekenen van twaalf uur 's nachts tot vijf uur 's ochtends. Als ouder word je hier natuurlijk nog steeds niet echt gelukkig van. Uiteindelijk is het toch de bedoeling dat de kleine 's avonds naar bed gaat en 's ochtends weer wakker wordt. Een gemiddelde baby heeft elf tot twaalf uur slaap per nacht nodig. Wanneer een baby vier maanden oud is mag je verwachten dat hij ongeveer acht uur achter elkaar zal doorslapen. Vanaf een half jaar tot een jaar slapen de meeste baby's elf tot twaalf uur achter elkaar. Meestal zijn er drie oorzaken waardoor een baby niet doorslaapt, wat kan je hier tegen doen?

De baby heeft honger.

In het begin zal een baby nog wakker worden omdat hij honger heeft. In het begin heeft een baby nog een late voeding nodig (meestal rond elf uur) en dan wordt hij midden in de nacht nog een keer wakker, bijvoorbeeld om een uur of vier. Vanaf vier maanden mag je beginnen met vast voedsel en pap. Wanneer een baby ouder wordt heeft hij 's nachts minder voeding nodig, maar sommige baby's vinden het wel erg lekker en maken er een gewoonte van. Om je baby te laten doorslapen, kan je het beste voedingen gaan afbouwen. Wanneer je baby bijvoorbeeld om vier uur wakker wordt, geef hem dan of minder voeding of wat water. Uiteindelijk heeft hij deze voeding niet meer nodig en zal hij doorslapen. Wanneer dit gelukt is, kan je de late voeding van elf uur op dezelfde manier gaan afbouwen.

Een ander tip is om te zorgen dat een baby met een goed gevulde maag naar bed gaat. Veel ouders geven hem bijvoorbeeld in plaats van een fles melk een fles met pap. Dit is zwaarder dan melk en verteert minder snel.

De baby voelt zich niet lekker.

Wanneer een baby zich niet lekker voelt, zal hij de nacht niet lekker doorslapen. Dit kan bijvoorbeeld als hij ziek is of krampjes heeft. Wanneer je baby pijn heeft of ziek is, merk je dat als ouder snel genoeg. Maar her kan wel heel vermoeiend zijn om er een paar keer per nacht uit te moeten om je baby te troosten.

Wanneer je baby ziek is en daardoor niet doorslaapt, kan je hem bijvoorbeeld een kinderparacetamol of zetpil geven. De pijn neemt af, waardoor een baby lekkerder zal doorslapen.

Wanneer je baby last heeft van krampjes zijn er verschillend homeopatische middeltjes die helpen tegen krampjes. In de drogist of bij de apotheek kan je genoeg vinden. Ook kan er geprobeerd worden om op andere voeding over te stappen.

De baby wordt wakker zonder aanwijsbare reden.

Bij de twee oorzaken hierboven weet je wat er aan de hand is en kan je er wat aan doen, maar de meeste baby's die niet doorslapen wordt s'nachts wakker zonder duidelijke reden. Hieronder wat tips die je kan proberen om je baby wel te lten doorslapen.

  • Zorg dat je baby ontspannen naar bed gaat. Een baby slaapt het fijnst als hij helemaal ontspannen gaat slapen. Doe hem bijvoorbeeld in bad en geef de baby een massage. Doe ook geen drukke spelletjes meer voordat de baby naar bed gaat. Een vast ritme kan ook helpen om een baby te laten doorslapen.
  • Wanneer de baby 's nachts wakker wordt maak het dan niet te leuk voor hem. Troost je kindje of loop bijvoorbeeld even met hem, maar leg hem daarna weer terug. Je baby moet toch leren dat het slaaptijd is en geen speeltijd.
  • Misschien voelt je baby zich 's nachts alleen en zal hij daardoor niet doorslapen. Misschien helpt het om de baby een knuffel of speentje in bed te geven, waardoor hij zich niet alleen voelt en troost heeft. Het kan ook helpen om bijvoorbeeld een shirt van jezelf in bed te leggen, zodat je baby je geur ruikt.
  • Pasgeboren baby's worden nog wel eens van zichzelf wakker doordat ze in hun slaap bewegen en daarvan schrikken. Het kan helpen om de baby in te bakeren.

Conclusie

Uiteindelijk zal ieder kind doorslapen, met of zonder tips. Denk hieraan als de baby 's nachts meerdere keren wakker wordt. Wanneer je denkt dat er echt iets aan de hand is, vraag dan raad bij het consultatiebureau. En zorg er verder voor dat je zelf wel aan je rust komt. Doe bijvoorbeeld een middag dutje of laat de baby een nachtje bij iemand anders slapen.