Tips om op tijd naar bed te gaan

35736.jpegOp tijd naar bed gaan

Om op tijd naar bed te gaan is het voor steeds meer mensen een uitzondering dan een standaard geworden. We gaan zo op in onze activiteiten, dat we de tijd niet in de gaten hebben. Plotseling is het al ver na middernacht en moet je ook nog eens vroeg op. Als gevolg hiervan ben je de volgende dag vermoeid en humeurig en beloof je jezelf dat je de komende avond écht op tijd naar bed gaat. En zo gaat deze vicieuze cirkel maar door en door. Herken je jezelf hierin? Lees dan verder om er achter te komen hoe je voortaan wél op tijd naar bed kunt gaan.

Redenen waarom veel mensen niet op tijd naar bed

  • Eén van de voornaamste redenen waarom veel mensen niet op tijd naar bed gaan, is omdat ze zich ’s avonds simpelweg niet slaperig genoeg voelen om naar bed te gaan. De achterliggende oorzaak hiervan is meestal dat het lichaam te weinig melatonine aanmaakt. Melatonine is een natuurlijk hormoon dat lichaam aanmaakt zodat men zich slaperig voelt. De aanmaak van melatonine wordt drastisch geremd door de aanwezigheid van kunstlicht. Denk hierbij aan o.a. het kunstmatige licht van computer, tv en mobiele telefoon. Mensen die ’s avonds veel worden blootgesteld aan kunstmatig licht, maken minder melatonine aan en hebben logischerwijs meer slaapproblemen.
  • Wanneer men vaak achtereen te laat naar bed is gegaan, is het natuurlijke slaap- en waakritme verstoord omdat je al snel gewend raakt om later naar bed te gaan.
  • Een andere veel voorkomende reden waarom mensen ’s avonds laat naar bed gaan, is omdat ze simpelweg geen zin hebben om te gaan slapen. Dit komt meestal voor wanneer mensen ’s avonds laat nog bezig zijn met allerlei activiteiten. Het lichaam krijgt hierdoor onvoldoende kans om zich klaar te maken voor de komende nacht en geeft daarom ook minder snel het sein af dat het tijd is om naar bed te gaan.

Redenen en effectieve tips om vroeger naar bed te gaan

Lees de voordelen van op tijd naar bed gaan

Verdiep je in de voordelen van een goede nachtrust om gemotiveerd te raken om eerder naar bed te gaan. Door vroeg naar bed te gaan, zal je de volgende dag fit opstaan en zal je productiever, energieker en vrolijker zijn. Gezondheidsvoordelen van op tijd naar bed gaan, zijn o.a. minder stress en een verminderde kans op (ernstige) ziektes. Daarnaast zien mensen die op tijd naar bed gaan er over het algemeen gezonder en jonger uit dan mensen die te laat naar bed gaan. Wanneer je te laat naar bed gaat, zie je er al snel bleek en vermoeid uit. Door op tijd naar bed te gaan, geef je je huid de kans om zichzelf te herstellen. Hierdoor zie je er stralender en gezonder uit. Lees ook het artikel Het belang van een goede nachtrust , waarin alle voordelen van een goede nachtrust staan opgesomd.

Op tijd naar bed te gaanen ook nog afvallen

Wil je éindelijk die overtollige kilo’s kwijtraken? Lukt het maar niet om minder te snoepen? Zou je eerder naar bed gaan als je wist dat je hierdoor kunt afvallen?! Uit diverse onderzoeken is gebleken dat mensen die te laat naar bed gaan, gedurende de dag veel meer snoepen dan mensen die op tijd naar bed gaan. Dit is simpel te verklaren. Mensen die laat naar bed gaan, voelen zich overdag vermoeider en zullen hun energie uit andere bronnen moeten halen. Junkfood en ongezonde dranken vol suiker zijn dan moeilijk te weerstaan. Door eerder naar bed te gaan, zal je overdag minder behoefte hebben aan zoetigheid. Je zou niet de eerste zijn die een paar pondjes afvalt door op tijd naar bed te gaan.

's Avonds de wekker zetten!

Het meest gezonde en ideale tijdstip om naar bed te gaan, ligt volgens experts rond tien uur ’s avonds. Lukt het je niet om ‘zo vroeg’ naar bed te gaan? Laat dan voortaan ook ’s avonds een wekker afgaan, als teken dat het tijd is om de activiteiten van die dag af te ronden en je klaar te maken voor de komende nacht. Laat de wekker bijvoorbeeld een half uur afgaan voordat je wilt gaan slapen. Wanneer je je dagelijkse activiteiten abrupt beëindigt en zomaar in bed duikt, heeft je lichaam niet de kans gekregen om te ontspannen en zal je moeilijker in kunnen slapen. Het klinkt misschien vreemd, maar probeer het een weekje en je zal gegarandeerd eerder naar bed gaan.

Geen goed idee die E-mails checken in de avond

Je hebt al kunnen lezen dat kunstmatig licht ervoor zorgt dat je minder slaperig wordt en hierdoor vaak ook later naar bed zal gaan. Probeer jezelf daarom minimaal één uur voor het slapen gaan niet meer bloot te stellen aan kunstmatig licht. Check je e-mails en andere berichten niet nog net voordat je naar bed gaat, maar bewaar dat uurtje voor ontspanning. De ideale avondactiviteiten om je lichaam klaar te maken voor een diepe en gezonde slaap, zijn lezen, in bad gaan (of eventueel een voetenbad nemen), een ontspannen gesprek met een naaste, een kop kruidenthee drinken of een massage geven of krijgen. Uiteraard kun je deze lijst nog aanvullen met andere activiteiten die je helpen ontspannen.

Een avondritueel ontwikkelen

Naar aanleiding van bovenstaande rustgevende activiteiten kun je een ontspannen avondritueel bedenken dat je iedere avond uitvoert. Bijvoorbeeld een half uurtje lezen terwijl je een kop kruidenthee drinkt en lavendelolie over de polsen en slaap wrijven. Je zult merken dat je lichaam aan de hand van deze activiteiten doorkrijgt dat het bedtijd is en hierdoor zal je steeds beter gaan slapen.

Het leuk maken!

Maak het zo aangenaam mogelijk om naar bed te gaan. Koop eventueel een nieuw matras, nieuwe kussens of een mooi nachtkastje. Zorg ervoor dat de slaapkamer altijd opgeruimd en schoon is, zodat je je zorgeloos kunt ontspannen in bed. Je zult zien dat het een stuk leuker wordt om naar bed te gaan.

Jezelf belonen

Beloon jezelf aan het einde van de week als je iedere avond op tijd naar bed bent gegaan. Koop een mooi boek voor jezelf, spreek met je partner af dat je een massage krijgt of koop een doosje luxe bonbons voor jou alleen. Je hebt het verdiend!