Tips voor beleggen in China

Hoe kan ik het beste beleggen in China?

Hier vind u een aantal tips om uw vermogen meer waarde te geven. Zelfs tijdens dde economische crisis laat China groei zien. De gemiddelde groei van de Chinese markten voor de economische crisis lag rond een percentage van 10 procent per jaar of meer. Ter vergelijking: de Amerikaanse economie groeit gemiddeld rond de 3% op jaar basis. Gezien het feit dat nu alles er op duidt dat China de grootste markt ter wereld lijkt te worden, is het voor investeerders tijd om te bekijken hoe je hier het beste in kunt investeren.

Economische groei China 2010

Zelfs tijdens een recessie is China " booming business". China premier Wen Jiabao rekent voor het jaar 2010 op een economische groei van 8 procent. Dat heeft de premier bekendgemaakt tijdens zijn speech in The Great Hall of the People in Beijing, het parlementsgebouw. Tijdens zijn speech vertelde premier Wen Jiabao dat 2010 ‘een cruciaal jaar wordt om de internationale crisis aan te pakken, een snelle, stabiele ontwikkeling te houden en de transformatie van het model van economische ontwikkeling te versnellen’.

Vertalen van economische groei in investeringswinst

Hoe kunt u nou die groei omzetten in investeringswinst? De makkelijkste manier om op een betrouwbare manier te investeren in China is via beleggingsfonden. Dit zijn evenwichtig samengestelde aandelen pakketen die het risico van koersschommelingen van verschillende individuele (Chinese) bedrijven spreiden. Een aantal China fondsen in Nederland zijn de volgende:

China Fondsen in Nederland

ABN AMRO ABN AMRO heeft niet alleen China beleggingsfondsen op de markt maar ook een aantal China gerelateerde certificaten en turbo's op de markt. Link: www.abnamromarkets.nl , zoekterm 'China'. In het downloadcenter op deze site staat ook een 'turbo talk' over beleggen in China in 2006. Meer fondsinformatie staat op www.asset.abnamro.com

BNP Paribas BNP Paribas Parvest China , met o.a China Mobile, Jilin Chemical Industrial. Opgericht medio 2003. Voor profiel, zie Fondsweb.de.

Finles Lotus Fonds Het Finles Lotus Fonds is combinatie van Azië landenfondsen en hedge funds.

Intereffekt China Warrants Intereffekt China Warrants: gestart juni 2004 en sinds 1-3-2006 genoteerd aan Euronext. Is een beleggingsfonds dat voornamelijk belegt in call-warrants van Chinese bedrijven met een notering op de beurs van Hong Kong, een deel van de portefeuille is gericht op Taiwan en de binnenlandse beurzen van China (Shenzhen en Shanghai). Zie verder de website Chinafund.nl

DWS China (Deutsche Bank Group) DWS China: Een directe belegging in China middels een landenfonds. DWS China is fonds van de beleggingsfondsenmanager van Deutsche Bank -DWS Investments. DWS China is een zogenaamd 'puur' Chinafonds en belegt dus bv niet in Taiwan. Het fonds is open in de berichtgeving. Zo meldt het : "De performance in 2003 was maar liefst +64 procent en in dit jaar vertoonde het fonds een daling van 3.6 procent. Het is logisch dat een belegging in een China-fonds grote schommelingen zal vertonen en daardoor behoort het duidelijk in de risicovolle categorie, maar op de lange termijn zal géén belegger deze regio links kunnen laten liggen". Meer info en aankoop zie de website Fundix.nl.

Fortis Fortis L Equity Greater China, met o.a Taiwan Semiconductor, Hutchison Whampoa, China Mobile. Meer info o.a. op Fondsweb.de. En voor algemene info over Fortis in China, zie dit uitgebreide persbericht (zonder datum)

ING Invest ING (L) Invest Greater China, meer informatie zie de website Fondsweb.de

Postbank Postbank China Clicker. Volgt en stijgt mee met twee indices: Xinhua China 25-index en Hang Seng. inschrijven gestart in september 2004. Voor de koersen zie de website van de Postbank. (kies: beleggen; nieuws en koersen, en vervolgens: koersen beschermd beleggen.)

Robeco Robeco Chinese Equities: (is opvolger van Robeco ZelfSelect China, in 2004); zie voor koersinformatie deze website, en voor reacties en vragen van beleggers : Iex.nl (aanmelding vereist)

SNS Azië Aandelenfonds: belegt merendeels in Japanse aandelen. Maar er is ook zeker aandacht voor China, over oa Pictet Greater China, Franklin Templeton China Fund en Invesco GT PRC Fund. China groeit weliswaar veel sneller, maar de aandelenmarkt daar is veel minder ontwikkeld, zo schrijft de fondsmanager in juli '04 op de website snsbank.nl.

Wijs & Van Oostveen Wijs & Van Oostveen biedt regelmatig China/Azie fondsen aan. Zie verder de website www.wijs.nl

Morningstar

Doe onderzoek naar fondsen op Morningstar. Morningstar kent sterren toe aan fondsen op een schaal van 1 to 5, waarvan 5 uiteraard het beste is. Hierin wordt het potentieel van een fonds bekeken, gebruik makende van verschillende categorieen.

De Morningstar beoordelingen zijn niet perfect, maar voor een eerste overzicht zijn ze prima. Als u niet al in het begin de erg laag gerate fondsen wegstreept, wordt het wel een erg groot karwei om alles tot in details uit te zoeken. Voor een eerste overzicht is dit zeer handig. Het is dus handig om te focussen op de fondsen met 4 of 5 sterren, echter waren aan het einde van de jaren '90 tot aan 2002 veel fondsen in de uitverkoop, en hierom staan er nu nog geen of weinig Chinese fondsen echt stevig in de 5 sterren. Dus u kunt voor wat betreft China ook best beginnen bij 3 sterren.

Ga niet altijd af op tips op internet Soms wordt er ineens met veel lof gesproken over een fonds op internet. Duik hier niet te snel op. Doe wat research en kijk naar de geschiedenis van dit fonds. Adverteren met gigantische gegarandeerde winsten op fondsen die eigenlijk weinig voorstellen is niet vreemd, wes hier dus alert op, en ga niet blind op dergelijke valse reclame af!

Risico's van investeren in China

Ga er niet van uit dat investeren in China automatisch gouden bergen oplevert: begin jaren '90 de groei van de Chinese markt er ook veelbelovend uit. De economie groeide echter te snel en te hard waardoor de economie implodeerde. Dit zette een neerwaartse spiraal in gang, de in Hong Kong gevestigde Hang Seng index verloor 31% in het jaar 1994.

Investeer in de lange termijn

China's snelle groei en politieke structuur maken investeren een risicovolle bezigheid. Allerlei dingen zoals devaluatie van de munt en oververhitting van de economie kunnen op je pad komen. Om die reden vereist investeren in China een blik op de lange termijn. Zet het liefst je geld voor 2 jaar op een fonds. Zet ook niet al te veel geld op het spel. De meeste investeringsdeskundigen adviseren om niet meer dan 5 to 10% van je kapitaal in te zetten op zulke snel groeiende markten, je weet maar nooit wanneer het fout gaat.