Tips voor het kopen van een boormachine

Inleiding

Het is weer voorjaar en bij veel mensen gaat het kriebelen om lekker in en rond het huis te gaan klussen. Wanneer je van klussen houdt, dan is goed gereedschap belangrijk. Met goed gereedschap kan je nauwkeuriger en makkelijker je werk doen. Onmisbaar bij het klussen is een boormachine. Met een boormachine kan je gaten in bijvoorbeeld muren en plafond boren, maar je kan er ook schroeven mee indraaien. Wanneer je een boormachine wilt aanschaffen, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Wat voor soort boormachine heb je nodig? En welke mogelijkheden heb je bij een boormachine? Lees hieronder de tips voor het kopen van een boormachine.

Tips voor het kopen van een boormachine

Soort boormachine

Er komt nog heel wat bij kijken als je een boormachine wilt kopen. Allereerst moet je een keuze maken wat voor soort boormachine je nodig hebt. Welke boormachines zijn er allemaal?

  • Schroefboormachine. Een schroefboormachine is uitermate geschikt om schroeven in te draaien. Ook kan je er kleine gaten mee boren. Een schroefboormachine is minder geschikt om gaten in beton te boren.
  • Klopboormachine. Met een klopboormachine kan je alle kanten op. Je kan er schroeven mee indraaien en gaten in de muur of plafond maken. Wanneer je in beton wilt boren, dan kost dit echter wel veel kracht.
  • Boorhamer. Een boorhamer is ideaal als je veel in beton wilt boren.
  • Accuboormachine. Een accuboormachine werkt door middel van een accu. Een accu is een soort batterij. De meest schroefboormachines werken op een accu. Het voordeel van een accuboormachine is dat je niet telkens met een snoer hoeft te lopen. Een nadeel kan zijn dat je er wel op moet letten dat je accu niet leeg is. Een reserve accu kan uitkomst bieden.
  • Elektrische boormachine. Een Elektrische boormachine werkt door middel van een snoer. Deze sluit je aan op een stopcontact en het boren kan beginnen! De meeste klopboormachines werken op elektriciteit.

Wat kan de boormachine?

Je kan met een boormachine verschillende dingen doen. Je kan namelijk schroeven indraaien, maar je kan ook gaten in bijvoorbeeld de muur of het plafond maken. Wanneer je een boormachine wilt aanschaffen, let dan op de volgende mogelijkheden.

  • Het aantal Watt. Een schroefboormachine zal minder Watt hebben dan een boorhamer. Met een boormachine met veel Watt kan je gemakkelijker en sneller gaten maken. De boormachine heeft als het ware meer kracht.
  • Niet iedere boormachine kan hetzelfde. Behalve het aantal Watt staat ook vaak aangegeven hoe diep je kan boren en hoe groot het gat is dat je kan maken. Vaak is dit afhankelijk van het materiaal. Gebruik wel altijd de juiste accessoires.
  • Snelheid. Het is gemakkelijk als je de snelheid van de boormachine kan regelen. Waneer je bijvoorbeeld een schroef wilt indraaien en je gaat te hard, dan heb je kans dat deze te ver indraait. Sommige boormachines gaan automatisch langzamer als de schroef er in zit of als het gat bijna gemaakt is. Een andere mogelijkheid is een zogehete afstandhouder. Van tevoren kan je instellen hoe diep je een gat wilt maken.

Waar moet je nog meer opletten?

  • Accu. Wanneer je een accuboormachine wilt kopen let er dan op hoe lang de batterij mee kan gaan, hoe lang het duurt voor hij opgeladen is en of je bijvoorbeeld een reserve accu bij je boormachine cadeau krijgt.
  • Koop je een elektrische boormachine, let dan op de lengte van het snoer.
  • Gewicht. Een schroefboormachine is over het algemeen lichter dan een klopboormachine. Des te lichter de boormachine, des te makkelijker is deze in gebruik. Maar met een zware boormachine kan je meer kracht zetten. Koop je een zware boormachine, let er dan op of het mogelijk is om er een tweede handvat op te zetten. Je kan de boormachine dan heel gemakkelijk met twee handen vasthouden.
  • Het handvat. Ligt de boormachine lekker in de hand? Wanneer je veel gebruik maakt van je boormachine dan is het fijn als je deze comfortabel kan vasthouden.
  • Wanneer de boormachine een continue schakelaar heeft, hoef je de knop van de boormachine niet telkens ingedrukt te houden, maar zal de boormachine blijven draaien.
  • Accessoires. Wanneer je een boormachine wilt aanschaffen, dan is het prettig als je hierbij accessoires cadeau krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een handige opbergkoffer, schroefbits en boortjes.

Prijzen van een boormachine

Een boormachine is over het algemeen niet goedkoop. Maar vaak kan je wel zeggen dat een duurdere boormachine beter werk aflevert. Deze heeft namelijk vaak meer mogelijkheden en kracht.

  • Schroefboormachine. Prijzen liggen gemiddeld tussen de 100 en 200 euro
  • Klopboormachine. Prijzen liggen gemiddeld tussen de 50 en 200 euro
  • Boorhamer. Prijzen liggen gemiddeld tussen de 100 en 200 euro

Bekende merken

  • Makita
  • Bosch
  • Hitachi
  • Metabo

Conclusie

Er komt nog heel wat bij kijken als je een boormachine wilt aanschaffen. Maar een goede boormachine is wel belangrijk. Zo zijn de mogelijkheden van een boormachine erg belangrijk. Het is toch vervelend als je bepaalde schroeven of een bepaald gat niet kan maken. Wanneer je een boormachine wilt aanschaffen, verdiep je dan goed in de verschillende mogelijkheden en opties. Zeker wanneer je van klussen houdt, dan is een goede boormachine onmisbaar.